Deputatul PNL, Mara Calista, a initiat o propunere legislativa privind acordarea unui pachet-trusou pentru nou-nascuti, cu scopul de a combate scaderea natalitatii. Pachetul contine produse vestimentare pentru nou-nascuti, dar si obiecte necesare in primele luni de viata, precum biberoane sau lapte praf si ar putea deveni lege pana la finalul acestei sesiuni parlamentare, in iunie 2019.

Printre motivele care stau la baza adoptarii proiectului se numara natalitatea redusa din Romania si varsta frageda a femeilor care devin mame.

"Din 1990, natalitatea in Romania a scazut. Conform datelor Bancii Mondiale, Romania era pe locul 3 in lume cu cele mai putine nasteri, 10 copii la 1.000 de locuitori in anul 2012. (...) Ingrijorator este faptul ca Romania se afla pe locul I la nivel european atunci cand vorbim despre mamele de pana in 15 ani: anual, 700 de fete devin mame inainte de 15 ani, iar 34 din 1.000 de nasteri sunt copii care au mame intre 15 si 19 ani”, se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

Ce contine pachetul-trusou?

Pachetul-trusou va cuprinde in mod obligatoriu: o saltea pentru infasat, o paturica, un sac de dormit pentru nou-nascuti, o caciulita din bumbac, manusi din bumbac pentru nou-nascuti, doua perechi de sosete din bumbac pentru nou-nascuti, un costum din capison din bumbac, o salopeta tricotata, doua body-uri cu maneca scurta din bumbac, doua body-uri cu maneca lunga din bumbac, doua perechi de pantaloni din bumbac pentru nou-nascuti, prosop din bumbac pentru nou-nascuti, forfecuta pentru unghii nou-nascut, crema pentru schimbare scutece, sampon si gel de corp pentru nou-nascut, crema/ulei de corp pentru nou-nascut, doua aleze din bumbac, un pachet de scutece (24 buc.), doua biberoane pentru nou-nascut (120 ml si 180 ml), doua suzete pentru nou-nascut, doua cutii de lapte praf pentru nou-nascut, produse in limita valorii de 1,5 ISR.

Pachetul-trusou pentru nou-nascut se acorda o singura data la momentul externarii din spital/maternitate sau impreuna cu elibearea certificatului de nastere.

Cine poate beneficia de pachetul-trusou?

Potrivit initiativei legislative, de pachetul-trusou ar urma sa beneficieze parintii tutorelui, curatorul, persoana careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentul maternal sau persoana care i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei.

Fondurile pentru acordarea acestui pachet-trusou se asigura de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii si Justitiei Sociale. Ministerul Muncii, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie monitorizeaza si evalueaza aplicarea prevederilor prezentei legi.

Autoritatea administratiei publice locale are obligatia sa comunice trimestrial, pana la data de 20 a lunii urmatoare expirarii trimestrului, catre Directiile de Asistenta Sociala si protectia Copilului de la nivelul judetelor, respectiv ale sectoarelor Municipiului Bucuresti, datele privind numarul copiilor beneficiari, precum si sumele platite cu acest titlu, date pe care le transmit direct catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Pentru a preveni comercializarea produselor din cadrul trusoului pentru nou-nascuti, trebuie stabilite sanctiunile aplicabile parintilor, tutorelui, curatorului, persoanei careia i-a fost dat in plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei careia i-a fost incredintat copilul in vederea adoptiei.

In prezent, proiectul trebuie sa treaca de Senat si sa ajunga in Camera Deputatilor, care e camera decizionala.

"Proiectul este depus la Senat si a obtinut avizele pozitive de la Consiliul Legislativ si de la Consiliul Economic si Social. Cel mai probabil, in sesiunea din februarie, va intra in circuit, adica se transmite catre Comisia de Munca din Senat, care va fi comisie raportoare. Cel mai probabil, (n.r. proiectul va fi transmis) si la Comisia de Buget, si la Comisia de Egalitate de Sanse. Dupa care, se da votul in Senat si se transmite la Camera Deputatilor, care e camera decizionala”, a precizat deputatul PNL, Mara Calista, care spera ca proiectul sa devina lege in sesiunea februarie-iunie 2019.

Istoricul trusoului

Legea nr. 482/2006 prevedea ca se acorda un trusou pentru nou-nascuti, dar a afost abrogata in 2010, din motive economice, pentru restabilirea echilibrului bugetar.

Programul de acordare de trusouri pentru nou-nascuti este pe lista Ministerului Fondurilor Europene in ceea ce priveste finantarea nerambursabila. Programul, in valoare de 3 milioane de euro, face parte din Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD).

In martie, Ministerul Fondurilor Europene estima, la solicitarea wall-street.ro, ca ghidul solicitantului privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti era in elaborare si urma sa fie lansat in semestrul al treilea din 2018, perioada de implementare urmand sa fie de 24 de luni, iar procedurile de achizitii publice se vor derula dupa inceperea procesului de implementare. Ghidul solicitantului nu a fost, insa, lansat.

Sursa foto: By Syda Productions | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri