Astfel, cei ramasi pe lista scurta a presedintelui Iohannis sunt Dan Mihaache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Tatiana Niculescu Bran si George Scutaru.

Cel mai controversat nume din randul celor alesi pentru posturile de consilieri este cel al lui Dan Mihalache, care i-a consiliat pe Adrian Nastase si pe Crin Antonescu. Mai mult, acesta a facut in trecut si declaratii care i-au atras critici, cum ar fi cea referitoare la parteneriatul dintre Romania si SUA, despre care Dan Mihalache a spus ca il "lasa rece".

Urmatorul pe lista este Andrei Muraru, fost presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Istoricul a fost consilier si in cadrul Guvernului Tariceanu, intre 2006 si 2007. In plus, el a fost consilierul lui Iohannis si in timpul campaniei electorale pentru prezidentiale.

Citeste si:

Cosmin Marinescu va fi cel responsabil de problemele economice de la Cotroceni, preluand atributiile de la Bogdan Dragoi, omul lui Basescu in aceasta functie. El este conferentiar universitar in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) si a fost consilier al ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu.

Purtatorul de cuvant al presedintelui va fi Tatiana Niculescu Bran, scriitoare si fosta directoare la BBC World Service Bucuresti. Tatiana Niculescu Bran este absolventa a Facultatii de Litere din Bucuresti si a Institutului European de Jurnalism de la Bruxelles. Ea a lucrat timp de 9 ani, intre 1995 si 2004, ca redactor la BBC World Service, sectia romana de la Londra, iar intre 2004 si 2009 a condus biroul BBC World Service de la Bucuresti.

George Scutaru, fost jurnalist al agentiei Mediafax intre 1993-1998, se va ocupa de problemele de securitate nationala. Scutaru a fost si consilier al lui Teodor Melescanu in perioada cand acesta conducea Alianta pentru Romania (ApR). Noul consilier pentru securitate nationala a detinut trei mandate consecutive de deputat si s-a specializat in probleme de securitate, dupa ce a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Bucuresti.