CE recomanda ca in Codul de conduita al parlamentarilor sa fie incluse dispozitii clare care sa garanteze respectarea independentei justitiei si sa fie reexaminat modul in care hotararile judecatoresti referitoare la suspendarea din functie a parlamentarilor sunt aplicate automat de forul legislativ.

Comisia Europeana invita Romania, in raportul MCV publicat miercuri, sa ia masuri in ceea ce priveste independenta justitiei, reforma sistemului judiciar, integritatea si lupta impotriva coruptiei.

In ceea ce priveste independenta justitiei, Comisia recomanda: "Sa se asigure ca procedura de numire a noului procuror sef al DIICOT este transparenta si bazata pe merit" si sa se efectueze "o evaluare globala a procedurilor de numire in functii de conducere in cadrul magistraturii, astfel incat pana in luna decembrie 2015 sa existe in acest sens proceduri clare si detaliate, bazate pe modelul procedurilor utilizate pentru numirea presedintelui ICCJ".

O alta recomandare se refera la includerea in Codul de conduita al parlamentarilor "dispozitii clare care sa garanteze respectarea independentei sistemului judiciar de catre parlamentari si in cadrul procesului parlamentar". Ultima recomandare la acest capitol vizeaza discutiile privind Constitutia, care trebuie "sa mentina in centrul dezbaterii preocuparea pentru asigurarea independentei justitiei si a rolului acesteia in contextul echilibrului puterilor in stat", scrie Mediafax.

La capitolul "Reforma sistemului judiciar", CE recomanda finalizarea "cat mai curand posibil" a modificarilor care se impun a fi aduse codurilor penale, in consultare cu CSM, ICCJ si cu Ministerul Public. "Obiectivul urmator ar trebui sa fie acela de a asigura un cadru stabil, care sa nu necesite modificari succesive", se arata in recomandarile Comisiei.

Citeste si:
Stelian Ion: Justiția are nevoie de adoptarea unei noi legi
Stelian Ion: Justiția are...

Totodata, Executivul european recomanda elaborarea unui plan de actiune operational pentru "punerea in aplicare a strategiei de reforma a sistemului judiciar, cu termene clare si cu implicarea in acest proces atat a Ministerului Justitiei, cat si a CSM, si asigurand faptul ca toate partile interesate au ocazia sa-si spuna punctul de vedere".

Alte doua recomandari vizeaza explorarea de "solutii pragmatice pentru mentinerea accesului la justitie fara a pastra actuala harta judiciara a instantelor de mici dimensiuni" si "imbunatatirea asigurarii aplicarii hotararilor judecatoresti la toate nivelurile pentru a se asigura ca hotararile judecatoresti si sanctiunile financiare sunt puse in aplicare in mod corespunzator". Referitor la integritate, CE recomanda Romaniei "sa reexamineze modul in care se poate garanta faptul ca hotararile judecatoresti referitoare la suspendarea din functie a parlamentarilor sunt aplicate in mod automat de catre Parlament".

De asemenea, raportul precizeaza ca trebuie sa se aplice "verificarea ex ante de catre ANI a conflictelor de interese in cadrul procedurilor de achizitii publice" si sa se asigure legaturi mai stranse intre organele de urmarire penala si ANI, astfel incat eventualele infractiuni legate de cazurile ANI sa fie investigate in mod corespunzator. La capitolul lupta impotriva coruptiei, CE recomanda imbunatatirea "culegerii de date statistice privind recuperarea eficace a activelor" si sa se asigure ca noua agentie din domeniu poate asigura "o mai buna administrare a bunurilor inghetate si poate coopera cu ANAF pentru a imbunatati ratele de recuperare efectiva".

Comisia mai recomanda Romaniei sa intensifice actiunile "preventive si represive directionate impotriva conflictelor de interese, a favoritismului, a fraudei si a coruptiei in achizitiile publice si sa acorde o atentie deosebita unor domenii-cheie, cum ar fi sistemul judiciar". O alta recomandare are ca tinta combaterea micii coruptii.

Citeste si:
Activist de mediu: Primarii sunt responsabili de menținerea curățeniei
Activist de mediu, despre...

Totodata, CE cere Bucurestiului sa recurga la Strategia nationala anticoruptie pentru a identifica mai bine domeniile expuse riscului de coruptie si sa adopte "masuri educative si preventive, cu sprijinul ONG-urilor si profitand de oportunitatile oferite de fondurile UE".

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri