Actul normativ stabileste cadrul legal care va permite alocarea de sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernlui pentru Ministerul Justitiei si finantarea unor cheltuieli in vederea imbunatatirii conditiilor si cresterii capacitatii de cazare a sistemului penitenciar.

WALL-STREET.RO iti prezinta HARTA penitenciarelor, alaturi de o analiza a situatiei privind bugetul public si drepturile detinutilor.

Calota a precizat ca fondurile vor alocate pentru penitenciare in urma propunerilor venite de la Ministerul de Justitie.
Un document al Ministerului Justitiei prezentat, in urma cu o saptamana, de Mediafax releva ca statul cheltuieste lunar cu intretinerea unei persoane aflate in inchisoare 512 lei, la finele lunii ianuarie in detentie aflandu-se aproape 30.000 de detinuti, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri.

Citeste si:

Mai multi dintre fostii politicieni incarcerati in ultima perioada au reclamat conditiile precare si aglomeratia din inchisori la care sunt supusi ei si ceilalti detinuti, acuzand ca Ministerul Justitiei nu asigura finantarea necesara, in conditiile in care insa nu au insistat pe acest subiect cand s-au aflat la guvernare. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, ca situatia conditiilor din penitenciare este in unele cazuri "sub limita demnitatii umane" si sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existand demersuri pentru obtinerea de fonduri europene in acest sens.

Duminica, premierul Victor Ponta a declarat ca sistemul penitenciar se confrunta de mult timp cu probleme, motiv pentru care Romania a si fost condamnata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar pentru un program de investitii in domeniu este necesar sa nu se spuna ca Guvernul vrea sa ajute coruptii.

Sursa foto: inchisoare, Shutterstock