Primarul Sorin Oprescu l-ar fi intrebat pe un alt suspect in dosar, atunci cand a ajuns la DNA, pe holul institutiei, daca banii pe care i-a primit erau marcati si i-ar fi dat indicatii acestuia, initial sa nu faca declaratii, iar apoi sa spuna un anumit lucru, sustin procurorii anticoruptie.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventiva intocmit de DNA in dosarul primarului general al Capitalei, sambata dimineata Sorin Oprescu s-ar fi intalnit cu un alt suspect din dosar si ar fi stabilit ca acesta din urma sa vina la el acasa sa ii aduca o suma de bani, in jurul orelor 19.00-19.30, scrie Mediafax.

Anchetatorii spun ca respectivul, seful unei institutii din subordinea primarului, i-ar fi remis lui Oprescu suma de 25.000 de euro, provenind din cei 60.000 de euro remisi de denuntatori, totodata spunandu-i "25 de la Mogosoaia", in conditiile in care Primaria atribuise contracte pentru lucrari la Centrul Cultural "Palatele Brancovenesti" de la Mogosoaia.

Reactia lui Oprescu a fost aceea de a spune "Da, da, da! Multam!", sustin procurorii in referat. Ulterior, cand ancheatorii l-au oprit in trafic, asupra lui Oprescu a fost gasita suma de 5.000 de euro, formata din trei bancnote de 100 de euro si 94 de bancnote de 50 de euro.

"Dupa momentul aducerii la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a discutat cu (.....) pe holul institutiei, indicandu-i in mod repetat ca «Nu dam declaratii...», «N-o sa dam declaratii.», «Nu dam declaratii, chemam avocatu'»", se mai arata in referat. Procurorii sustin, de asemenea, ca, aflat pe holurile DNA, Soirin Oprescu ar fi intrebat un suspect din dosar daca banii erau marcati, dupa care ar fi incercat sa-l determine pe acesta sa faca anumite declaratii.

"Dupa acest moment, inculpatul a inceput sa-i adreseze intrebari lui (.....), menite sa afle daca acesta din urma, prezent in sediul DNA cand a ajuns primarul, a reusit sa afle probatoriul existent. Astfel, dupa ce inculpatul Oprescu Sorin Mircea a intrebat «Erau marcati?» si, afland ca (.....) nu cunoaste aceasta informatie, a stabilit strategia pe care o va urma, cerandu-i suspectului sa faca la fel: «Banii. ...(inteligibil, vorbeste in soapta)... ai venit sa... doamna (.....) cu groapa...», «De aia..», mai precis «De aia te-am chemat, cu groapa... madam (.....) ..», incercand asadar sa determine suspectul sa sustina ca motivul sosirii sale in imobilul de la (.....) nu avea legatura cu vreo suma de bani", se mai arata in referatul cu propunere de arestare preventiva.

Totodata, in documentul citat se precizeaza ca la perchezitia care a avut loc, duminica, la locuinta lui Sorin Oprescu, unde acesta ar fi primit mita, anchetatorii au gasit sumele de 31.350 de lei si 18.000 de euro. Oprescu nu a dorit sa dea declaratii in dosar nici in calitate de suspect si nici in calitate de inculpat, mai noteaza procurorii. Sorin Oprescu a fost retinut de DNA, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce ar fi primit mita 25.000 de euro.

Duminica seara, el a fost dus la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Pana la ora transmiterii acestei stiri, in acest dosar au mai fost retinuti Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, directoarea Centrului Cultural "Palatele Brancovenesti", Ruxandra Petroi Avasiloae, si adjunctul acesteia, Florin Supeala.

Potrivit DNA, edilul Capitalei a primit banii prin intermediul sefului unei institutii din Primarie, de la patru denuntatori, iar o parte din banii primiti mita de Oprescu au fost gasiti asupra sa, o alta parte fiind descoperiti la locuinta acestuia.

Conform anchetatorilor, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea primariei si o persoana de incredere a primarului, Oprescu a primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinsi de cei doi de la patru denuntatori pentru edil.

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Oprecu, a infiintat in administratia locala din municipiul Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
Astfel, firma executanta pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. O parte de 10 la suta din valoarea contractului era ceruta pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Avocatul sau, Alexandru Chiciu, a declarat ca a fost mandatat de Sorin Oprescu sa precizeze ca primarul Capitalei nu a cerut niciodata bani nimanui, nici direct, nici prin intermediari, aparatorul aratand si ca acuzatiile de luare de mita ale procurorilor DNA sunt nefondate

"La o prima analiza a dosarului, pot spune ca acuzatiile DNA sunt nefondate. Ele se bazeaza pe "deductii" ale unor persoane, fapt inacceptabil intr-o asemenea situatie. Clientul meu m-a mandatat sa va spun ca niciodata nu a cerut bani, direct sau indirect, prin intermediari, de la nimeni. Banii nu au fost primiti de la denuntatori, iar domnul Oprescu nu stia provenienta lor. Era de datoria DNA sa clarifice mai bine acest dosar, nu sa arunce in arest un om, doar pe vorbele aruncate de alti inculpati", a declarat avocatul Alexandru Chiciu pentru Mediafax.

El a mai precizat ca nu este momentan in tara, dar de apararea primarului general al Capitalei se ocupa trei avocati din echipa sa.

Sorin Oprescu, nascut in 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicina Generala Bucuresti, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR si apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, presedintele PSD Bucuresti, functie din care a demisionat dupa cateva luni, dupa ce a pierdut in fata lui Mircea Geoana competitia pentru functia de presedinte al partidului. In aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru functia de primar general al municipiului Bucuresti, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri