”A fost o reuniune foarte serioasa si foarte complicata, a durat fosrte mult. Mi-am dus la indeplinire mandatul din partea presedintelui Iohannis si premierului Ponta. Romania este cunoscuta ca o tara profesionista, care genereaza securitate si stabilitate, este cea mai buna nota pentru Romania in momentul de fata”, a spus Gabriel Oprea, scrie Mediafax.

El a aratat ca la reuniunea extraordinara a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) care a avut loc luni la Bruxelles a explicat clar, in baza mandatului, solidaritatea Romaniei cu Uniunea Europeana, adaugand ca nu s-a vorbit despre aderarea tarii noastre la spatiul Schengen.

“La primul punct s-a votat in unanimitate relocarea celor 40.000 de imigranti din aprilie. Romania s-a angajat sa preia 1.758, dupa care lucrurile s-au mai complicat, am fost de acord cu toate punctele, mai putin cu faptul ca Romania sa fie de acord cu cotele obligatorii pentru cei 120.000 de imigranti. Au fost patru tari care au sustinut acest lucru: Slovacia, Cehia, Romania, Letonia. Deci nu a fost un consens in acest punct de vedere S-au tras concluziile. Ramane ca pe data de 8 octombrie, la urmatorul JAI de la Luxemburg, sa se reia aceasta problema. Am explicat foarte clar, in baza mandatului, solidaritatea Romaiei cu UE in acest moment, faptul ca la Frontex Romania este pe locul doi la numarul de experti, ca Romania se angajeaza in plus sa-si mareasca contributia la Frontex la europol sau la alte agentii europene si faptul ca cei 2.700 de km de granita, Romania o apara farte bine. Acesta au fost concluziile”, a explicat Oprea.

Citeste si:

El a adaugat ca l-a informat pe presedinte de la Bruxelles si pe premier la coalitia de guvernare, aratand ca urmeaza sa se discute aceasta problema joi la sedinta CSAT. ”L-am informat de la Bruxelles si pe presedintele Klaus Iohannis, si pe premierul Victor Ponta. Cu Victor Ponta am vorbit si acum la coalitie, am sa vorbesc si cu presedintele Iohannis si am sa-i raportez exact ce s-a intamplat la Bruxelles. Dincolo de problemele umanitare, sunt si probleme de securitate, securitate nationala si securitatea a UE. Nu s-a discutat despre aderarea Romaniei acum la Schengen. Am spus, in cuvantul meu, ca tot ceea ce face la granita, in momentul de fata, Romania actioneaza ca o tara de facto Schengen, deci ne facem datoria intr-un context complicat de securitate. Sunt convins ca joi la CSAT se vor dicuta toate aceste probleme”, a adaugat vicepremierul.

La reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) care a avut loc luni la Bruxelles au participat ministrii de Interne din Uniunea Europeana si reprezentantii Comisiei Europene, fiind luate in discutie toate aspectele cuprinse in pachetul de propuneri prezentat de catre Comisia Europeana in 9 septembrie.

Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne a ajuns la un acord privind distribuirea in statele membre a 40.000 de imigranti extracomunitari cu statut de refugiat ajunsi in Grecia si Italia. Este putin probabil sa se ajunga la un acord privind stabilirea de cote obligatorii pentru distribuirea a 160.000 de imigranti, asa cum a propus Comisia Europeana. Consiliul European a stabilit in iulie distribuirea a 32.256 de imigranti cu statut de refugiat. De asemenea, s-a stabilit ca cifrele sa fie actualizate in decembrie 2015 pana la limita totala de 40