Liviu Dragnea si-a prezentat, duminica, la Sala Palatului, echipa cu care va lucra in PSD in fata unei sali goale si in absenta chiar a unor vicepresedinti tocmai alesi, dupa un Congres marcat de dezbateri despre comunism, gesturi de disidenta si criticile lui Ion Iliescu.

Congresul PSD a fost, de la bun inceput, unul extrem de linistit. Majoritatea luptelor care se dadeau pentru cele 15 functii puse in joc duminica erau cu final asteptat. Pana la sfarsitul serii, singurul care a reusit sa produca o "surpriza" a fost liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, care a pierdut, la limita, o functie de vicepresedinte, desi era sprijinit de liderii partidului. In rest, singurele probleme pe care si le puneau delegatii erau legate de numarul de voturi pe care le vor obtine favoritii lor, anunta Mediafax.

Daca in anii trecuti astfel de evenimente insemnau automat si pozitionari de tabere, tradari si atacuri virulente, Congresul de duminica se anunta unul foarte calm. Momentele cheie au fost schimburile de replici ironice si de priviri dintre Liviu Dragnea si Victor Ponta, relansarea unei dezbateri despre eticheta de partid comunist care a culminat cu iesirea liderului tinerilor social-democrati si criticile lui Ion Iliescu.

"Despartirea de trecut" a lui Dragnea, sabotata de Marian Oprisan

Un episod mai tensionat, care i-a nedumerit pe unii delegati, a fost momentul de reculegere solicitat de Liviu Dragnea in discursul sau pentru victimele dictaturii comuniste. Presedintele PSD a cerut salii sa se ridice in picioare, pentru a marca o "despartire de trecut" a social-democratilor, de fata cu Ion Iliescu, insa cel care a reactionat ulterior a fost Marian Oprisan. "PSD nu a fost niciodata comunist. Sa terminam cu aceasta marota inventata de adversarii nostri politici!", a spus, de la tribuna Congresului, liderul PSD Vrancea, la scurt timpul dupa "gestul simbolic" facut de Dragnea.

Oprisan a venit cu o declaratie mult mai trasanta, la scurt timp dupa ce a votat noua conducere PSD: "Uitati-va in Statele Unite ale Americii, la violenta se raspunde cu violenta", a spus acesta, referindu-se la mineriade si la interventia fortelor de ordine impotriva protestatarilor din Piata Universitatii din iunie 1990.

Mai multi delegati au incins o dezbatere cu privire la trecutul comunist al partidului, dar si la declaratiile liderului de la Vrancea. "L-a luat gura pe dinainte", a spus unul dintre acestia. Un alt delegat l-a intrerupt, spunandu-i ca "Oprisan stie intotdeauna ce vorbeste" si el "a fost acolo", in Piata Universitatii.

Dezbaterile au continuat si dupa finalizarea Congresului, cand un delegat a comentat, razand, la iesirea din Sala Palatului catre un coleg: "Gata, mai, vezi? Nu mai suntem comunisti, am scapat si de asta".

Cum si-a "dinamitat" sansele "disidentul" Sturzu

Criticat in repetate randuri de Liviu Dragnea pentru modul in care administreaza organizatia de tineret a partidului, Sturzu s-a inscris in lupta pentru o functie de vicepresedinte, insa si-a "dinamitat" singur sansele, asa cum aveau sa comenteze unii delegati, tocmai prin discursul sau. Acesta a luat la rost partidul pentru alegerile interne de saptamana trecuta, in care singurul candidat a fost Liviu Dragnea, si a cerut chiar invalidarea scrutinului, invocand faptul ca abia alegerea lui Dragnea fara contracandidat este o dovada de comunism.

Intr-un discurs lung, care a avut loc spre finalul dezbaterilor din timpul Congresului, Sturzu a recunoscut singur ca gestul sau de a critica partidul ar putea sa-i aduca deservicii. "Cate șanse mai am dupa atata curaj, Dumnezeu știe", a afirmat acesta.

"Imi pare rau ca nu l-am vazut, pentru ca eram afara. Mi-a spus cineva", a spus Liviu Dragnea minimalizand impactul pe care l-a avut iesirea lui Sturzu.

Sursa foto: Mediafaxfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri