"Aceasta declaratie de integritate pe proprie raspundere a fost semnata de ministri, nu le-am impus eu, ci le-am recomandat. Sunt nistre criterii de integritate care au fost sintetizate de mai multe organizatii neguvernamentale, de mai multi ani de zile lucreaza pe acest domeniu", a declarat primul-ministru Dacian Ciolos.

Premierul a mai spus ca i se pare important ca semnalul pentru transparenta si integritate sa fie dat "inca de la varf, de la nivelul Guvernului". "Mi se pare ca e important, in primul rand, ca oamenii sa-si asume aceste criterii in masura in care ei chiar le indeplinesc si, pe de alta parte, cred ca e important sa dam si semnalul, inca de la varf, de la nivelul Guvernului, ca vom cere ca anumite criterii de integritate sa fie respectate de toata lumea, pentru ca transparenta si integritate mi se par elementele incipiente pentru o administratie care sa fie intr-adevar functionala", a aratat Ciolos.

Totodata, premierul a adaugat ca este important sa se dea semnalul ca "lucrurile trebuie sa se schimbe macar acum, in al 12-lea ceas". "Sunt lucruri pe care, probabil, n-o sa le putem face in cursul acestui an de mandat al Guvernului, dar, cel putin, cred ca e important sa dam semnalul ca lucrurile trebuie sa se schimbe macar acum, in al 12-lea ceas, in interesul tuturor, si al cetatenilor si al partidelor politice care vor guverna din 2017" a mai spus Dacian Ciolos.

Ministrii Cabinetului Ciolos au semnat pe proprie raspundere, joi, in prima sedinta de Guvern, declaratii de integritate ce contin criterii clare propuse de 35 de organizatii nonguvernamentale, asumandu-si astfel ca nu sunt implicati in cazuri de coruptie, potrivit ONG Romania Curata.
"Romania Curata a reusit sa-i convinga pe toti ministrii Cabinetului Ciolos sa semneze pe proprie raspundere declaratii de integritate ce contin criterii clare propuse de 35 de organizatii nonguvernamentale. Declaratiile de integritate au fost semnate joi, la prima sedinta de guvern condusa de Dacian Ciolos, acest subiect figurand pe ordinea de zi", arata comunicatul de presa remis Mediafax, de Romania Curata.

Citeste si:

Fiecare ministru si-a asumat prin semnarea Declaratiei de Integritate ca nu este implicat in comiterea de infractiuni sau cazuri de coruptie, nu a fost condamnat si nici nu este trimis in judecata pentru astfel de fapte, ca nu este si nu a fost implicat in obtinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate si nici in cazuri de conflict de interese.

De asemenea, ministrii au declarat pe proprie raspundere ca nu au fost implicati in migratii politice/ traseism, nici in comportamente de incalcare a moralei publice in exercitarea unor functii publice, ca nu au ocupat functii de conducere in Partidul Comunist Roman, ca nu facut parte din Securitate si nici nu a colaborat sau colaboreaza cu actualele servicii secrete.

Membrii Cabinetului Ciolos au precizat, cunoscand prevederile legale privitoare la falsul in declaratii, ca nu au "promovat si nu promoveaza un discurs discriminatoriu, bazat pe ura". Potrivit sursei citate, "Romania Curata" a luat act de aceste declaratii si va sesiza autoritatile in drept in cazul in care constata ca aceste criterii nu au fost, in fapt, indeplinite.

"Avand in vedere ca fiecare membru al Executivului a declarat ca are cunostinta despre prevederile legale privitoare la falsul in declaratii si cele privitoare la efectele legale (penale si civile) ale falsului in declaratii, <<Romania Curata>> a luat act de aceste declaratii si va sesiza autoritatile in drept in cazul in care constata ca aceste criterii nu au fost, in fapt, indeplinite", mai arata comunicatul de presa. Indeplinirea criteriilor de integritate au fost solicitate de 35 de ONG-uri printr-o scrisoare adresata presedintelui Klaus Iohannis inaintea desemnarii si numirii noilor ministri.