Acordul de Parteneriat privind dezvoltarea mediului de afaceri semnat de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, "are ca obiect realizarea unor activitati de cooperare intre Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (Camera Nationala), in vederea sprijinirii mediului de afaceri (...) cu scopul de a actiona in vederea dezvoltarii continue a mediului de afaceri din Romania prin initiative menite sa stimuleze cresterea nivelului investitiilor si accesul la finantare", potrivit documentului semnat, scrie Mediafax.

Acordul prevede realizarea unor intalniri lunare, directe, intre expertii Camerei Deputatilor si ai Camerei Nationale, in vederea stabilirii masurilor concrete menite sa incurajeze investitiile si implicarea oamenilor de afaceri in procesul de formare profesionala, dezvoltarea mediului de afaceri si consolidarea economiei romanesti.

De asemenea, documentul prevede stimularea crearii unor parteneriate strategice cu organisme nationale sau internationale, in vederea promovarii produselor romanesti, a domeniilor de interes strategic, precum si a initiativelor care sa duca la reconfigurarea strategiei invatamantului profesional in sistem dual, pentru a oferi tinerilor pregatirea si competentele necesare pentru incadrarea pe piata muncii.

Cele doua institutii se mai angajeaza sa faca schimb de materiale informative si sa analizeze periodic, fara a depasi 2 ani de la data ultimei evaluari, evolutia mediului de afaceri, in raport cu efectele si beneficiile legilor promovate si cu informatiile de interes diseminate sectorului IMM-urilor si decidentilor responsabili.

Un alt obiectiv al acordului de parteneriat este cresterea expertizei si a pregatirii stiintifice, in domeniile cu impact asupra mediului de afaceri, a personalului Camerei Deputatilor si Camerei Nationale, precum si transferarea cunostintelor dobandite, catre tarile din regiune.

Citeste si:

In perioada derularii acordului, partile pot initia actiuni pentru modificarea si completarea legislatiei nationale in vederea sustinerii dezvoltarii sistemului de infrastructura, in raport cu nevoile si potentialul economic al tarii, precum si in vederea consolidarii eforturilor de colectare a taxelor si impozitelor, pentru reducerea evaziunii fiscale.

Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, in baza mandatului primit de la Biroul Permanent, vor colabora cu reprezentatii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

La randul ei, Camera Nationala va desemna un "consilier onorific al presedintelui Camerei Deputatilor", ca persoana de legatura, care va participa la sedintele comisiilor de specialitate, care au pe ordinea de zi proiecte de acte normative cu impact asupra mediului de afaceri, precum si la lucrarile grupurilor parlamentare, ori de cate ori au loc dezbateri referitoare pe teme de interes.

Acordul semnat de Camera Deputatilor si Camera de Comert si Industrie a Romaniei este valabil pana la 15 decembrie 2016, partile avand dreptul ca, in cadrul analizelor trimestriale, sa avanseze modificari cu privire la obiectul acordului prin act aditional.