Presedintele Klaus Ioahnnis a declarat, miercuri, in fata Parlamentului ca reconstructia increderii in clasa politica este marea miza a anului 2016, fiind nevoie de o schimbare profunda, in conditiile in care intre politic si societate nu e voie sa existe o prapastie.

Presedintele a spus, in discursul privind bilantul primului sau an de mandat, ca una dintre lectiile acestui an este nevoia schimbarii. "Nu vorbim de o nevoie de moment, legata de o schimbare de guvern, ci de o schimbare profunda a politicului. Intre politica si societate nu e voie sa existe o prapastie" a spus seful statului.

El a precizat ca, din aceasta perspectiva, miza majora in 2016 este reconstructia increderii in clasa politica, in institutiile statului, in capacitatea de a da societatii directia dorita.

Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca si-a dorit ca 2015 sa fie anul recastigarii normalitatii, aratand ca in doar un an a devenit un lucru firesc sa existe consultari presedinte- partide- societate civila.

”Am tinut sa fiu in fata dumneavoastra la un an de la preluarea mandatului nu pentru a face un bilant sec, ci ca un gest de normalitate democratica. Am vorbit atunci despre directiile majore pentru Romania, despre schimbarile de principiu pe care le asum in modul de a face politica”, a afirmat Iohannis.

Citeste si:
Revista presei 24 octombrie: principalele titluri de azi
Revista presei 24 octombrie:...

El a spus ca si-a dorit ca 2015 sa fie ”anul recastigarii normalitatii in interior, si in exterior”, aratand ca recastigarea normalitatii se poate face prin transformarea ideii de consultare dintr-una golita de sens in una reala, cu efecte concrete.

”In doar un an a devenit un lucru firesc sa avem consultari, sa ne asezam la masa dezbaterii presedinte, partide politice, societatea civila. Unii s-au intrebat de cce nu reactionez la orice subiect, de ce nu raspund la atacuri cu aceeasi moneda. Sper ca onorand promisiunea de a face politica altfel, am dat raspuns si acestor intrebari”, a mai afirmat seful statului.

Presedintele Klaus Iohannis se adreseaza Parlamentului, la un an de la preluarea mandatului, fiind pentru prima data cand seful statului prezinta un mesaj in fata celor doua Camere, dupa schimbarea Guvernului, la sedinta fiind prezent premierul Dacian Ciolos si membrii Cabinetului sau, scrie Mediafax.

Presedintele si-a inceput discursul la ora 11.17, desi era programat sa inceapa la ora 11.00. La discursul sustinut de Klaus Iohannis in plenul reunit al celor doua Camere participa si premierul Dacian Ciolos si membri ai Cabinetului sau, reprezentanti ai Corpului diplomatic, precum si sefii unora dintre institutiile statului. nLa sedinta sunt prezenti 399 din cei 547 de parlamentari.

Citeste si:
Ce spune Grindeanu despre faptul ca nu a fost invitat la sedinta
Grindeanu: Eu fac lucrurile...

Klaus Iohannis implineste un an de mandat in 21 decembrie, perioada in care Parlamentul se va afla deja in vacanta, astfel incat presedintele adreseaza acest mesaj miercuri, chiar inaintea votului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2016. Klaus Iohannis face un scurt bilant al primului sau an la Palatul Cotroceni, cu realizarile si restantele mandatului, dar va adresa si un mesaj privind pasii care trebuie urmati de Parlament si catre partide in anul 2016.

Discursul de miercuri este al patrulea pe care presedintele il sustine in fata Parlamentului, de la depunerea juramantului si preluarea mandatului. Prima alocutiune a avut loc in luna februarie, cand presedintele a cerut ca pana la finalul sesiunii parlamentare sa existe o noua legislatie privind alegerile. A doua oara, Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului in luna iunie, prezentand noua Strategie Nationala de Aparare. Al treilea discurs a fost sustinut in fata parlamentarilor in luna septembrie, cand presedintele a vorbit despre criza refugiatilor, votul prin corespondenta, un cod al incompatibilitatilor si reglementari privind alesii locali.

Klaus Iohannis le-a promis senatorilor si deputatilor, in primul sau discurs, ca va veni in fata lor la fiecare inceput de sesiune parlamentara. Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale in 16 noiembrie 2014, iar in 21 decembrie el a preluat oficial mandatul de la predecesorul sau, Traian Basescu.

Citeste si:
Tariceanu, catre Iohannis: Sper sa dati dovada de intelepciune
Tariceanu, catre Iohannis la...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Retrospectiva 2018: Klaus Iohannis, la al patrulea an de mandat