In cadrul intrevederilor primului-ministru Dacian Ciolos cu Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, si cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ''seful executivului roman a prezentat intentia Romaniei de a acorda un sprijin, inclusiv financiar, Republicii Moldova in masura in care se va vedea cat mai curand la Chisinau un guvern care sa se angajeze in reformele asumate prin Acordul de Parteneriat semnat cu Uniunea Europeana'', potrivit Mediafax.

Pe de alta parte, potrivit aceleiasi surse, in cadrul Consiliului European de la Bruxelles, Romania, ca tara care doreste sa adere la Uniunea Economica Monetara, a insistat pe necesitatea transparentei deciziilor statelor din zona euro. Acestea nu trebuie sa le afecteze pe cele din zona non-euro si nu trebuie sa puna si bariere noi de acces la moneda unica, arata Executivul. Premierul Dacian Ciolos a declarat, vineri, dupa reuniunea Consiliului European, ca Romania si-a reiterat solidaritatea cu Uniunea Europeana in dosarul migratiei, dar are si "conditii", precum intarirea capacitatii UE de a controla fluxul migrator, dar si asigurarea unui spatiu Schengen functional.

"Am asigurat ca Romania este parte a solutiei, este solidara, dar solidaritatea aceasta vine in anumite conditii si lucrurile pe care noi am insistat a fost in primul rand aceasta capacitate a UE de a controla fluxul migrator. Am subliniat ca pentru noi este important acest control la frontierele UE si pentru a ne asigura ca spatiul Schengen continua sa ramana o realitate", a spus premierul, la Bruxelles, intr-o conferinta de presa care a marcat incheierea Consiliului European de iarna. Prim-ministrul a subliniat ca pozitia Romaniei ramane neschimbata in privinta dosarului Schengen si vrea ca masurile de control impuse la granitele din interiorul spatiului Schengen sunt doar "masuri temporare".

Citeste si:

"Romania ramane in continuare interesata de un spatiu Schengen care sa fie functional", a spus premierul. Dacian Ciolos a prezentat si o parte a masurilor discutate in cadrul Consiliului pe tema migratiei, afirmand ca liderii UE vor aproba, pana in vara, un plan de reorganizare a actualului mecanism de control la frontierele externe ale Uniunii, Frontex. In privinta relocarii migrantilior, Ciolos a spus ca liderii UE au decis sa astepte sa vada rezultatele actualelor decizii, pentru ca abia apoi sa schimbe, eventual, modul in care sunt relocati migrantii.

Subiectul liberei circulatii a fortei de munca in interiorul granitelor UE a fost ridicat in cadrul discutiilor asupra reformelor solicitate de Marea Britanie in cadrul Uniunii. "Aici a fost o cvasi-majoritate a membrilor Consiliului European, care au subliniat ca suntem dispusi sa discutam pentru a gasi o solutie convenabila si Marii Britanii, dar care sa nu puna la indoiala principiul nediscriminarii in UE, inclusiv din perspectiva aplicarii drepturilor si facilitatilor sociale", a spus premierul.

Ciolos a spus ca liderii UE s-au aratat dispusi sa discute pe marginea acestor ingrijorari, dar concluzia este ca nu trebuie mers "de la rezolvarea problemei abuzurilor la a face discriminari". Marea Britanie a mai ridicat si problema cresterii competitivitatii in interiorul UE, ceea ce reprezinta "un interes general", a spus Ciolos, dar si problema suveranitatii si a rolului parlamentelor nationale.