''Toti vor va dobandeasca puterea data de dreptul de supraveghere tehnica. Parchetul General, DIICOT, DNA, Politia, SIE si SRI vor opera fiecare independent si secret , platforma de interceptare a comunicatiilor, operata pina in prezent numai de SRI. Nu va functiona, iar daca asta s-a vrut, s-a reusit. Se va constata acest lucru cind se vor face regulamentele si protocoalele de partajare a utilizarii platformei. Mai mult, in practica adesea se va constata ca si unii si altii au in supraveghere aceleasi persoane, iar regulamentele, crearea de specialisti pentru operare va lua timp, lucru pe care avocatii il vor exploata nemilos in instante'', a scris fostul sef de stat pe Facebook sambata dimineata, potrivit Mediafax.

El a subliniat ca prin solutia adoptata de Guvern si CSAT, s-a trecut de la interceptarea comunicatiilor de catre o singura institutie, SRI, la un numar mult prea mare de institutii cu drept de interceptare. ''Pana la urma, in loc sa fie servit interesul national, prin solutia adoptata au fost servite ambitiile si interesele sefilor institutiilor de forta. Iar daca Presedintele si Premierul nu au fost in masura sa gaseasca solutia corecta, este obligatia Parlamentului s-o faca urgent'', considera Traian Basescu.

El a reiterat faptul ca, in urma deciziei CCR, solutia corecta este ca Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor sa devina o unitate independenta, condusa de judecatori si procurori numiti de CSM, care sa presteze servicii pentru toate institutiile cu drept de ancheta penala sau responsabile de securitatea nationala.

Citeste si:

''Tot personalul care actualmente deserveste platforma (operare, intretinere si securitate tehnica) trebuie trecut in rezerva, iar oamenii reangajati ca functionari publici cu statut special pentru a nu pierde la salariu. Si in sfirsit un regulament unic aprobat prin OUG de utilizare si acces la platforma, tinind cont si de urgentele care pot sa apara pe securitate nationala. Aceasta solutie era rapida si garanta deplina continuitate in procedurile penale'', a concluzionat Traian Basescu.

Prin OUG privind interceptarile adoptata de Guvern, ministerul Public va putea detine si folosi mijloace pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea si descoperirea informatiilor privitoare la infractiunile cercetate, la fel ca DNA si DIICOT, scop in care se vor detasa 40 de politisti de la MAI pentru fiecare institutie. Totodata, SRI va fi abilitat sa faca acte de cercetare penala speciala in cazuri de securitate nationala si terorism.

Sursa foto: Mediafax Foto