"Avem 600 de monumente in colaps si nu avem decat o hartare a 30% din integralitatea monumentelor de patrimoniu pe care le cunoastem. Exista in momentul de fata o initiativa la nivelul ministerului si a INP-ului, in asa fel incat pe tot domeniul patrimoniului sa avem o imagine mai precisa", a declarat ministrul Culturii, care precizeaza si faptul ca "viteza cu care patrimoniul se degradeaza este mult mai mare decat cu care se poate interveni pentru ca el sa fie restaurat", informeaza News.ro.

Cu toate ca Ministerul Culturii incurajeaza oamenii sa semnalizeze o cladire de patrimoniu, ministrul spune ca "poate peste vreo doua, trei mandate, care sa nu fie de sase luni, vom ajunge la 100% cu hartarea monumentelor de patrimoniu".

"Pana atunci trebuie sa reusim, prin legile si reglementarile pe care le dam, prin programul de restaurare care nu a functionat si acum e regandit, cum vom continua", a adaugat Corina Suteu.

Citeste si:

Interventii directe in situri a avut Vlad Alexandrescu, fostul ministru al Culturii. Casa Nanu-Muscel e cel mai recent exemplu legat de faptul ca ministerul Culturii se implica ca aceste monumente istorice sa nu se darame. "Sunt cateva initiative legislative in acest sens, in asa fel incat statul sa poata interveni eficient pentru ca aceste cladiri sa nu fie lasate in paragina si sa nu fie expropriate".

"Ne propunem acum sa putem interveni in asa fel incat un asemenea tip de degradare sa nu se mai intample. Deja noi trebuie sa intervenim, pentru ca acolo unde s-a produs degradarea sa se poata lansa un anumit tip de restaurare, si sa vedem cum putem sa-i ajutam pe proprietarii privati, printr-o exceptare de la taxe, sa-si reconditioneze cladirile de patrimoniu. Daca tot nu si le reconditioneaza, ne gandim la instrumente noi. O noua configuratie a directiilor judetene de cultura avem in vedere, in asa fel incat acestea sa devina agenti de protectie", a explicat ministrul Culturii.

Sursa foto: Pixabay