Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului International "George Enescu", a declarat duminica, la conferinta care a marcat deschiderea prestigiosului eveniment, ca "Romania este dominata de ce e mai bun, arta si cultura".
La conferinta de presa care a marcat deschiderea oficiala a celei de-a 21-a editii a Festivalului International "George Enescu", ce a avut loc la Sala Palatului din Bucuresti, au fost prezenti ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul artistic al evenimentului, Ioan Holender, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, directorul de comunicare, Oana Marinescu, si presedintele-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu.

In acest context, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat ca pentru el este "o bucurie sa se afle la doar doua ore de deschiderea propriu zisa a festivalului".

"Este o editie care a fost pregatita cu minutie, de aproape doi ani, si, evident, pentru tot ceea ce inseamna conceptie, programare, maestrul Holender este cel care trebuie sa primeasca toata recunostinta noastra", a declarat Daniel Barbu.

Totodata, acesta a subliniat ca "a fost nevoie de energie, de bunavointa multor oameni importanti din sfera politica". "Domnul prim-ministru Victor Ponta a inteles inca de la inceput si a fost convins de importanta realizarii acestui eveniment, care nu are analogie in spatiul cultural romanesc de 50 de ani. De asemenea, domnul Mihai Constantinescu (directorul ARTEXIM, organizator al Festivalului Enescu, n.r.) a depus eforturi considerabile", a mai spus Barbu.
"Este unul dintre putinele evenimente de care ne putem bucura ca au loc!"
Prezent la eveniment, primarul general Sorin Oprescu a multumit tuturor celor care au participat si participa la realizarea acestui festival.

"Este unul dintre brandurile cele mai puternice ale Bucurestiului (...) Ma bucur ca putem sa inauguram pentru comunitatea bucuresteana statuia facuta de Baraschi, de sculptorul Baraschi (...) Ma bucur ca putem sa avem Piata Enescu, timp de 27 de zile, s-o avem plina de evenimente muzicale", a spus Oprescu.

Pe de alta parte, acesta a precizat: "O sa putem sa ne tinem de cuvant cu ocazia viitorului festival, acela de a avea inca o sala de talia Ateneului".

La randul sau, Ioan Holender a precizat ca Festivalul International "George Enescu" "este unul dintre putinele evenimente de care ne putem bucura ca au loc". "Eu tin sa multumesc acelora prin a caror munca si straduinta in aceste timpuri, nu usoare, acest festival are loc si vorbesc de oamenii care platesc impozit in tara asta si fata de care eu ma simt obligat ca sa le dam inapoi ceva care sa indreptateasca aceasta jertfa, de a le da o hrana spirituala, de a le da acel ceva launtric al frumosului, care ne face viata mai de trait".
Nimeni nu are de gand sa diminueze sau sa risipeasca aceasta comoara.
De asemenea, intrebat daca Festivalul "George Enescu" va continua si in 2015, avand in vedere dificultatile financiare cu care se confrunta evenimentul la fiecare editie, Daniel Barbu a subliniat ca nimeni nu are de gand sa renunte la o asemenea "comoara nationala".

"Oricine ar fi titular la Ministerul Culturii sau la Palatul Victoria, nimeni nu are de gand sa diminueze sau sa risipeasca aceasta comoara. Tindem mai degraba sa adaugam la aceasta comoara, nu sa reducem din ea", a subliniat Daniel Barbu.

Duminica, dupa conferinta de presa, de la ora 19.30, are loc concertul de deschidere a Festivalului International "George Enescu", sustinut de orchestra Staatskapelle Berlin, dirijata de Daniel Barenboim. La pian se va afla solistul Radu Lupu. Din program fac parte "Rapsodia romana nr. 2 in Re Major op. 11", de George Enescu, "Concertul nr. 4 pentru pian si orchestra in Sol Major op. 58", de L. van Beethoven si "Simfonia nr. 2 in Mi bemol Major op. 63", de E. Elgar.

In jurul orei 19.00, esplanada din fata Salii Palatului unde era programat acest concert a devenit neincapatoare pentru iubitorii de muzica clasica.

Tot duminica, la intersectia Bulevardului Magheru cu strada George Enescu a fost dezvelita o statuie reprezentandu-l pe compozitor, donata municipalitatii de mostenitorii sculptorului Constantin Baraschi.

La eveniment, a fost prezent primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care a multumit mostenitorilor lui Baraschi din partea Bucurestiului si a depus o vioara din trandafiri albi la noul monument.

De asemenea, la inaugurare a fost prezent secretarul de stat din Ministerul Culturii Radu Boroianu, precum si academicienii Razvan Theodorescu si Constantin Balaceanu-Stolnici.

Un moment muzical a fost oferit cu acest prilej trecatorilor de Corul Operei Romane, sub bagheta lui Daniel Jinga.

Cea de-a 21-a editie a Festivalului "George Enescu" se va desfasura pana pe 28 septembrie, in Bucuresti si in mai multe orase din tara - Arad, Bacau, Brasov, Cluj, Iasi, Oradea, Sibiu si Timisoara. Editia din 2013 a Festivalului Enescu ofera un mix cultural unic, care il pune in valoare pe compozitorul roman George Enescu, alaturi de compozitori faimosi precum Richard Wagner, Giuseppe Verdi si Benjamin Britten - comemorati in acest an -, Schoenberg, Mahler, Beethoven etc.

Festivalul aduce pe scenele romanesti unii dintre cei mai mari artisti ai momentului, de la pianistul si dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alaturi de orchestre de top, cap de afis oriunde in lume - Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, Pittsburgh Symphony Orchestra, London Philharmonic, Münchener Philharmoniker, Royal Stockholm Philharmonic si Academy Saint Martin in the Fields.

Festivalul Internațional "George Enescu" este cel mai important eveniment cultural internațional organizat de Romania și un mix cultural unic in lume, prin interpretarea lucrarilor lui George Enescu de orchestre celebre la nivel internațional, alaturi de alți compozitori din patrimoniul universal. Potrivit organizatorilor, Festivalul "George Enescu" este in acest moment un brand cultural de țara. Din acest motiv, cu aceasta ediție, festivalul transforma prin magia sa Capitala intr-un București Creativ: prin happening-uri, lucrari de arte plastice și decor urban, expoziții, concerte in spații publice, unele organizate de echipa evenimentului sau cu sprijinul lui, iar altele asumate de companii, organizații neguvernamentale și artiști care au acceptat sa intre in acest proiect.

Pe 14 februarie 2013, Guvernul a anuntat printr-un comunicat ca editia de anul acesta a Concursului International "George Enescu", eveniment care se desfasura in cadrul Festivalului "George Enescu", a fost decalata pentru aceeasi perioada a anului 2014, din motive financiare, competitia si festivalul urmand sa aiba loc alternativ, o data la doi ani.

Festivalul "George Enescu" a avut deschiderea oficiala pe 4 septembrie 1958, la trei ani dupa moartea lui George Enescu, marcand debutul uneia dintre cele mai importante manifestari muzicale internationale gazduite de Romania.

Festivalul "George Enescu" este organizat de ARTEXIM, o institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii, cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti, prin ArCuB, in colaborare cu Fundatia Art Production.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri