Curtea de Apel Brasov a inlocuit arestul la domiciliu cu controlul judiciar pentru omul de afaceri Remus Truica si printul Paul, trimisi in judecata in dosarul retrocedarii ilegale a Fermei Baneasa si a 47 de hectare din Padurea Snagov, insa decizia nu este definitiva.

Pe durata controlului judiciar Remus Truica si printul Paul trebuie sa se prezinte la judecatorul de camera preliminara sau la instanta ori de cate ori sunt chemati, sa informeze organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la Biroul supravegheri judiciare de la serviciului investigatii criminale al IPJ Ilfov - Remus Truica-, respectiv Directia Generala de Politie Bucuresti - printul Paul -, conform programelor de supraveghere intocmite sau ori de cate ori sunt chemati, scrie News.ro.

De asemenea, cei doi au interdictia de a parasi tara si de a se apropia de ceilalti inculpati din dosar. Curtea de Apel Brasov a mai mentinut controlul judiciar pentru alte noua persoane trimise in judecata in dosarul retrocedarilor ilegale, intre acestea fiind jurnalistul Dan Andronic, Lucian Mateescu, Gheorghe Sin, presedinte al Academiei de Stiinte Agricole din Romania, si Theodor Chiriac, fost director tehnic la Directia Silvica Ilfov.

Totodata, judecatorii brasoveni au respins propunerea DNA de arestare preventiva a trei oameni de afaceri israelieni - Silberstein Tal, Benjamin Steinmetz si Agavi Moshe, astfel ca acestia vor fi judecati in libertate. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi contestata. In 18 mai, omul de afaceri Remus Truica, Printul Paul si alte 20 de persoane, intre care trei cetateni israelieni si jurnalistul Dan Andronic, au fost trimisi in judecata in dosarul retrocedarii ilegale a fermei Baneasa si a 47 de hectare din Padurea Snagov.

Omul de afaceri Remus Truica este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta si spalare a banilor, ambele in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu, spalare a banilor, complicitate la abuz in serviciu, dare de mita, iar printul Paul este acuzat de cumparare de influenta si spalare a banilor, ambele in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu. Potrivit DNA, acuzatiile retinute in sarcina inculpatilor vizeaza infractiuni comise in perioada 2006 -2013 in diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), ”in interesul obtinerii unor imobile de o valoare deosebita, intre care Padurea Snagov si Ferma Regala Baneasa, revendicate fara drept de Paul Philippe Al Romaniei”.

Astfel, incepand cu luna noiembrie 2006, Remus Truica, avocatul Robert Mihaita Rosu si oameni de afaceri israelieni Silberstein Tal si Benyamin Steinmetz au constituit un grup infractional care a avut ca scop dobandirea intregii averi revendicate nelegal de printul Paul, prin oferire de bani sau bunuri persoanelor de la autoritatile sau institutiilor detinatoare a acestor proprietati si complicitatea la savarsirea de catre acestia a infractiunii de abuz in serviciu, prin punerea la dispozitie si semnarea inscrisurilor necesare si traficarea influentei reale asupra functionarilor publici.

Ulterior, la acest grup infractional au aderat, in anul 2007, jurnalistul Dan Andronic, Marius Andrei Marcovici si omul de afaceri israelian Agavi Moshe, iar in 2011 si Lucian Mateescu. Procurorii DNA arata ca printul Paul i-a promis lui Truica si asociatilor acestuia din grupul infractional o cota parte importanta, intre 50% si 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica in Romania, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe masura obtinerii lor, prin contracte fictive de vanzare-cumparare cu Reciplia SRL.

”Aceasta, pentru ca ei sa intervina pe langa functionari publici implicati in procedurile de retrocedare, prin influenta avuta in mod direct (fost si actual consilier al primului ministru) si indirect, prin intermediul relatiilor pe care le au in lumea politica, in justitie, la cel mai inalt nivel si presa (relatii de prietenie si de afaceri cu membrii ai guvernului, parlamentari, functionari autoritati publice, cu persoane cu influenta in presa, relatii la ICCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatura de top), astfel incat acestia, in mod nelegal, sa determine obtinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al Romaniei Paul Philipe”, precizeaza DNA.

Printul Paul, Remus Truica si ceilalti membri ai grupului au ascuns apoi natura ilicita a intelegerii, prin incheierea in 1 noiembrie 2006 a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate in proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietatii, intre printul Paul si SC Reciplia SRL, reprezentata de Truica. ”In concret, acest contract redactat de Rosu Robert, prevedea ca Al Romaniei Paul Philipe, in calitate de cedent transmite si cesioneaza fara nicio rezerva, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente si viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate si identificate in contract (intre care si Ferma Baneasa cu un teren in suprafata de 28,63 hectare si Padurea Snagov cu teren forestier de circa 30 hectare).

Reciplia SRL se obliga sa plateasca in anumite conditii o suma de bani si sa asigure sprijin si asistenta in legatura cu bunurile aflate in proceduri administrative sau judiciare de restituire”, mai arata anchetatorii. Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, printul Paul a semnat alte inscrisuri sau contracte prin care s-a urmarit ascunderea provenientei ilicite a unor bunuri ce urmau sa fie retrocedate, intre care actele aditionale la acesta din datele de 20 martie 2007, (vizand 12 bunuri imobile, intre care si Palatul Peles), din 4 aprilie acelasi an (vizand bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic) si din 4 octombrie 2007 (vizand 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere precum si cladiri in Sinaia si Bucuresti), precum si antecontracte de vanzare-cumparare si intelegeri.

Dupa dobandirea Padurii Snagov si a Fermei Baneasa, acestea au fost transferate de printul Paul, prin contracte de vanzare cumparare, catre Reciplia SRL, la preturi mult subevaluate, disimulandu-se natura ilicita a provenientei. Firma respectiva a vandut mai departe altor persoane, fara a incasa vreo suma de bani. Prin activitatea infractionala desfasurata s-a reusit retrocedarea abuziva a Padurii Snagov, cauzandu-se un prejudiciu statului roman de 9.523.769 euro, precum si a Fermei Regale Baneasa, cu un prejudiciu in dauna statului roman de 135.874.800 euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri