Din cele 26 de comisii ale Camerei Deputatilor, 24 au cerut sa munceasca in timpul vacantei parlamentare din iulie si iulie pentru a rezolva restante, iar sefii acestora vor putea beneficia, pentru prima data in ultimii doi ani, de cand masura a fost interzisa, de masini pentru transportul la diverse "actiuni neprogramate".

In ultimii doi ani, din ratiuni financiare, utilizarea masinilor din parcul auto al Camerei Deputatilor a fost interzisa pe perioada vacantei parlamentare din iulie si august, la propunerea presedintelui de atunci al forului, Valeriu Zgonea. Astfel, deputatii care doreau sa vina la Parlament pentru diverse actiuni puteau folosi doar o suma forfetara fixa pentru a-si asigura transportul, scrie News.ro.

In sedinta de luni, 27 iunie, Camera Deputatilor si-a stabilit programul de lucru pentru perioada vacantei, 22 din cele 26 de comisii solicitand aprobarea pentru a lucra in timpul verii. Potrivit unei hotarari adoptate de Biroul Permanent al forului, "presedintii comisiilor pot solicita Presedintelui Camerei Deputatilor, motivat, utilizarea autoturismelor repartizate comisiilor in vederea participarii, in perioada vacantei parlamentare, la actiuni neprogramate". Masura a fost adoptata de conducerea Camerei fara dezbateri.

"Asa cum au solicitat colegii nostri, in perioada vacantei parlamentare, presedintii, liderii de grup si membrii Biroului permanent, la actiunile pe care acestia le desfasoara, sa poata beneficia de masina cu aprobarea membrului Biroului permanent cu informarea ulterioara a Biroului. (...) Daca sunt observatii? Nu sunt. Aprobat", a spus presedintele Camerei, Florin Iordache, potrivit stenogramei sedintei. Singurele comisii care nu au cerut sa lucreze pe timpul vacantei sunt comisia pentru drepturile omului, comisia pentru egalitate de sanse, comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii si comisia pentru statut.

Deputatii au motivat necesitatea de a lucra in iulie si august prin prisma volumului mare de proiecte ramase nediscutate in timpul sesiunii ordinare. De exemplu, Comisia pentru sanatate a solicitat sa lucreze 8 zile in timpul vacantei pentru a dezbate doua proiecte: cel privind reproducerea umana si cel privind exercitarea profesiei de fizioterapeut. Tot 8 zile - maximul regulamentar - au solicitat si deputatii din Comisia pentru munca, insa ei isi propun sa dezbata nu mai putin de 24 de proiecte.

Citeste si:
Proiect: Diminuarea cu 25% a indemnizațiilor senatorilor și...
Proiect: Diminuarea cu 25% a...

Comisia pentru tehnologia informatiei si-a propus ca in timpul vacantei parlamentare sa studieze raportul de activitate al ANCOM pe 2015, raport intarziat de mai multe ori in aceasta sesiune parlamentara, in conditiile in care abia in mai 2016 deputatii si senatorii au reusit sa aprobe raportul ANCOM pe 2010. Comisia pentru exercitarea controlului asupra SRI nu a venit cu detalii - asa cum prevede regulamentul - si a anuntat doar ca doreste sa lucreze 8 zile in iulie si august, fara a prezenta si o ordine de zi. Si Comisia care analizeaza petitiile trimise de romani vrea sa lucreze 8 zile pentru a studia dosare. Acelasi program l-a solicitat si comisia UNESCO.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Zgonea, condamnat in prima instanta la 3 ani de inchisoare
Setari Cookie-uri