Federatia Sanitas a transmis, o scrisoare deschisa ministrului Muncii, Dragos Pislaru, in care ii cere sa isi dea demisia si sa isi ceara scuze fata de cadrele medicale, acuzandu-l ca trateaza angajatii din sistemul sanitar si de asistenta sociala "intr-un mod abject” si ca s-a folosit de buna credinta a sindicalistilor, lasand impresia ca va gasi parghiile legale pentru a le rezolva problemele.

Federatia Sanitas il acuza pe ministrul Muncii ca nu si-a respectat promisiunile, in urma negocierilor. "Negociem inca de la inscaunarea dumneavoastra la ministerul pe care il conduceti si astazi, am dat dovada de buna-credinta, am incercat sa gasim solutii, dar de fiecare data, dupa discutiile purtate, am constatat ca dumneavoastra nu v-ati respectat intocmai promisunile", ii transmit sindicalistii ministrului Dragos Pislaru, conform News.ro

Reprezentantii Federatiei Sanitas sustin ca au organizat un program de actiuni sindicale care i-ar fi permis ministrului sa vina cu solutii, astfel ca greva generala sa nu fie declansata.

"V-am invitat in mijlocul nostru sa luati pulsul federatiei si sa discutati cu oamenii din tara care sunt ancorati la realitatea in care angajatii din sistemul sanitar si de asistenta sociala isi desfasoara activitatea si ati vazut care sunt opiniile si doleantele lor. De buna-credinta, am organizat un program de actiuni sindicale care va permitea sa veniti cu solutii astfel incat greva generala sa nu fie declansata. Consideram ca am urmat toti pasii prevazuti de legislatia in vigoare pana la declansarea grevei generale. Si raspunsul dumneavoastra? Am atras cadrele medicale intr-un demers abject si cerem pomeni, noi, cei care veghem la sanatatea populatiei?”, scriu sindicalistii.

Ei ii reproseaza ministrului ca trateaza angajatii din sistemul sanitar intr-un mod "abject" si ca a tergiversat luarea unor decizii. "Abject este modul in care dumneavostra tratati angajatii sistemului sanitar si de asistenta sociala. Abject este ca ati tergiversat luarea unor decizii concrete si corecte pentru cadrele medicale. Abject este modul in care dumneavoastra mintiti acest popor si va ascundeti in spatele unor scuze care nu au nici o baza reala. Abject este modul in care v-ati folosit de buna noastra credinta si ati lasat impresia ca o sa gasiti toate parghiile legale pentru a da curs solicitarilor membrilor nostri. Abject este sa spuneti ca «este ilegal sa cresti salarii cu mai putin de 180 de zile inainte de alegeri» si tot abject este ca dumneavoastra sa cunoasteti cererile angajatilor din Sanatate inainte de aparitia de OUG nr. 43 si sa nu le dati curs. Colegul dumneavoastra, ministrul Sanatatii, ne-a dat in judecata si este dreptul domniei sale. Insa va da in judecata toate cadrele medicale care vor renunta sa isi desfasoare activitatea daca nu se iau masurile corespunzatoare? O sa fie acestia haituiti asa cum se intampla cu Federatia Sanitas si o sa ii acuzati de afiliere politica? Sau pur si simplu nu conteaza daca pacientii vor fi tratati sau nu in conditii corespunzatoare?”, au scris reprezentantii Federatiei Sanitas.

In finalul scrisorii deschise, sindicalistii ii cer ministrului Dragos Pislaru sa isi dea demisia.

"In toate negocierile purtate, folositi expresiile «vom gasi solutii» sau «nu exista banii necesari», iar cadrele medicale trebuie sa mai astepte. (...) Probabil va bazati pe faptul ca nu ne induram sa intoarcem spatele pacientilor nostri. Si da, pacientii au fost, sunt si vor fi prioritatea noastra! Dar tot pentru ei, vom merge mai departe! Mergem mai departe, pentru ca ne este rusine sa ii tot trimitem sa isi cumpere singuri materialele medicale si tratamentul, pentru ca noi nu le putem oferi! Mergem mai departe, pentru ca am ajuns sa ne ingropam colegii din cauza epuizarii fizice la locul de munca! Mergem mai departe, pentru ca singurii care pot dicta actiunile Federatiei sunt membrii Sanitas! Pentru toate acestea, domnule ministru, Federatia Sanitas va solicita astazi sa va cereti scuze fata de angajatii din sistemul de sanatate si de asistenta sociala si sa va dati demisia … de onoare”, au anuntat reprezentantii Federatiei Sanitas.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis, joi, ca greva cadrelor medicale din Federatia sindicala Sanitas este ilegala, solutia instantei nefiind definitiva, dar executorie. Sindicalistii au anuntat, inca de marti, ca greva este suspendata in urma promisiunilor ca majorarile salariale vor trece de Parlament saptamana viitoare.

Cererea de anulare a grevei a fost depusa, marti, de Ministerul Sanatatii care a invocat ca nu se poate declansa conflictul colectiv de munca, pentru ca exista un contract colectiv de munca inca valabil. Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat, joi, ca sunt acordate beneficii salariale nu doar oamenilor care au nevoie de ele, ci si celor care "lancezesc si sunt trantori”. Pislaru a criticat si amendamentele la ordonanta privind legea salarizarii, prin care salariile ar creste incepand din luna decembrie.

"Noi dam beneficii oamenilor care au nevoie si trebuie sa primeasca, dar dam si altor oameni, care stau si lancezesc si sunt trantori in sistem. Dam, in acelasi timp, servicii la o calitate care este abominabila si lucrurile astea trebuie sa se schimbe. Asta vreau sa fac. Vreau sa vad masurile active, ca duc la crearea de locuri de munca, sa vad inspectia sociala ca credibilizeaza sistemul si vreau sa vad ca legea salarizarii unitare la care lucram sa putem avea un proiect credibil, sa poata toata lumea din sectorul public sa vada cum, in cinci ani de acum incolo, pana in 2021, sa le poata creste cu 30 la suta salariul, astfel incat toata lumea sa fie multumita”, a declarat ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

Demnitarul a criticat amendamentele la OUG 20/2016 privind legea salarizarii bugetarilor, prin care salariile ar creste incepand din luna decembrie. "Atunci cand ignori orice avertisment care iti spune ca o cheltuiala de personal trebuie fazata ca sa ne-o putem permite, in acel moment trebuie sa iti asumi suspiciunea si, de data asta, cred eu, intemeiata, ca este vorba de pomana electorala. Planul pe care l-am pus pe masa inca din vara a fost crestere salariala de 30 la suta pana in 2021. Este mai mult decat ofera PSD acum si este mai rezonabil si mai normal”, a declarat Pislaru.

Deputatii comisiilor reunite de munca si buget au aprobat, luni, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede mai multe majorari salariale pentru angajatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, personalul din invatamant precum si sporurile medicilor, desi ministrul Muncii, Dragos Pislaru si reprezentantul Ministerului de Finante nu au fost de acord cu aceste majorari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri