Sistemul medical din Romania va fi, prin majorarea de la 1 octobmrie a platii garzilor suplimentare, un sistem medical platit mai adecvat, mai aproape de principiile acestei profesii, a declarat ministrul Muncii, Dragos Pislaru, la sfarsitul negocierilor cu sindicatele din sanatate la care a participat alaturi de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

"Discutam aici de echitate in sistemul sanitar. Nu uitati sa Ordonanta 20, pe langa cresterea salariilor, mai ales pentru zona de rezidenti si la baza, a reasezat niste inechitati care erau de neinteles in acest sistem. Completam acum, prin aceasta masura pe care am agreat-o impreuna cu colegul meu Vlad Voiculescu, prin a aduce si garzile la un nivel corect de remunerare. Eu cred ca, dupa 1 octombrie, fara sa avem pretentia ca putem sa ne comparam cu Vestul Europei, vom avea un sistem medical platit mai adecvat, mai aproape de principiile acestei profesii si eu cred ca este un mesaj important care, insa, la randul sau, are o asteptare, si anume sa vedem o reforma a sistemului de sanatate, sa vedem practic raspunsul in zona sistemului si eliminarea risipei, eficientizarea acestui sistem", a spus Dragos Pislaru

Cand vor incepe "primele sub-consultari pe Legea salarizarii unitare"?

Ministrul Muncii a adaugat ca, la sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie vor avea loc "primele sub-consultari pe Legea salarizarii unitare", conform News.ro.

Pislaru a precizat ca personalul administrativ din sistemul sanitar va face obiectul unor reglementari din Legea salarizarii.

"Personalul administrativ, mai ales functiile comune, care nu sunt in domeniul medical, sunt si din invatamant si din administratia publica, vor fi tratate in Legea salarizarii unitare si va exista o intreaga familie ocupationala care va fi reasezata dupa aceste principii de echivalare pe care le-am avut in Legea 284 si care nu au fost aplicate niciodata" , a spus Dragos Pislaru.

Citeste si:
Voiculescu: USR-PLUS va avea un candidat unic la Primăria Capitalei
Vlad Voiculescu: Alianţa...

Reprezentantii Federatiei Sanitas, ai Federatiei Solidaritatea Sanitara si ai Federatiei Hipocrat au semnat, luni, alaturi de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu si de ministrul Muncii, Dragos Pislaru, o declaratie comuna prin care au convenit ca, de la 1 octombrie, va creste plata garzilor suplimentare, prin raportarea la salariul de baza majorat.

Reprezentantii sindicatelor si sefii celor doua ministere au mentionat ca "sustin asigurarea continuitatii actului medical si a liniilor de garda pe baza actelor normative aflate in vigoare".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
Victor Costache, discuții cu șefii hipermarketurilor: Avem stocuri de mâncare
Setari Cookie-uri