Iohannis: Referendumul este necesar. Daca parlamentarii au simtit sa imi faca recomandari, le-au facut

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca in zilele urmatoare va anunta data si intrebarea de la referendumul privind justitia, nedorind sa comenteze recomandarile facute de Parlament in avizul acordat luni, afirmand doar ca aceasta consultare populara este necesara.

"Acest referendum este necesar, de aceea am inceput demersurile. Ce voi face, o sa va spun in zilele urmatoare. (...) Daca dumnealor au considerat ca trebuie sa imi faca recomandari, le-au facut", a spus Iohannis. Intrebat daca va tine cont de recomandari, presedintele a raspuns ironic: "Alta intrebare", conform News.ro.

Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul declansat de catre presedintele Klaus Iohannis pe tema justitiei. Avizul este insotit de trei recomandari, de respectare a legilor si conventiilor pe aceasta tema. Potrivit documentului, avizul este favorabil "cu recomandarea ca prin intrebarea formulata sa se respecte Constitutia Romaniei, republicata, Legea nr. 3/2000 privind exercitarea si desfasurarea referendumului, deciziile CCR in materie si recomandarile Codului de bune practici in materie de referendum adoptat de Comisia de la Venetia".

Parlamentul atrage astfel atentia ca teme precum gratierea si amnistia nu pot face obiectul unui referendum, si nici a unei initiative cetatenesti, iar CCR a decis ca referendumul convocat de presedinte nu poate avea caracter legislativ si nu poate duce la modificari constitutionale. Este invocata si o prevedere a codului de bune practici in materie, al Comisiei de la Venetia, potrivit carora textele supuse referendumului nu pot incalca dreptul international.

Citeste si:
NEWS ALERT | Legea carantinei a fost promulgată de Klaus Iohannis
NEWS ALERT | Legea carantinei...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri