Ministerul Afacerilor Externe considera ca actiunea SUA din Siria este o reactie ferma la atrocitatile comise in urma atacului cu arme chimice si subliniaza ca tara noastra este solidara cu aliatii si partenerii sai.

”Romania reitereaza condamnarea ferma a atacului chimic intreprins asupra localitatii Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie 2017, soldat cu victime in randul populatiei civile, inclusiv copii. Actiunea SUA din 7 aprilie 2017 constituie o reactie ferma la atrocitatile comise in urma atacului cu arme chimice. Romania este solidara cu Aliatii si partenerii nostri”, se arata intr-un comunicat MAE, citat de News.ro.

Ministerul de Externe precizeaza ca Romania sprijina orice efort destinat incetarii conflictului din Siria care, in cei sase ani de la declansare, a condus la pierderi substantiale de vieti si distrugeri de bunuri materiale si, in acelasi timp, a generat un focar de instabilitate regionala, terorism si migratie necontrolata.

Romania sustine in continuare identificarea si implementarea unei solutii politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranzitie politica inclusiv, coordonat de Siria, pe baza rezolutiilor relevante ale Consiliului de Securitate, in special a Rezolutiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU si a Comunicatului de la Geneva (2012). Aceste elemente de conduita au fost reiterate recent de Romania, cu ocazia Conferintei de la Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei si al regiunii, desfasurata la 5 aprilie 2017.

Nu exista romani morti in Siria ca urmare a actiunilor armate

Pana la momentul producerii atacului, de la inceputul conflictului sirian, nu au fost inregistrate cazuri de cetateni romani decedati sau raniti pe teritoriul Siriei ca urmare a actiunilor armate.

Ambasada Romaniei la Damasc a intreprins demersuri pe langa autoritatile siriene pentru obtinerea de date oficiale referitoare la cetateni romani care pot fi afectati in urma atacului.

Celula de Criza a MAE este activa in continuare si face toate demersurile in sprijinul cetatenilor romani.

De la inceputul conflictului in anul 2011, MAE a acordat asistenta consulara cetatenilor romani aflati in Republica Araba Siriana, ca urmare a situatiei precare de securitate de pe teritoriul acestui stat.

In perioada de referinta au fost continuate, in conditii de siguranta, actiunile de repatriere a cetatenilor romani si membrilor de familie ai acestora, care au solicitat sprijin in acest sens - peste 728 de cetateni romani si membri de familie ai acestora, in cooperare cu Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM).

Inca de la debutul conflictului, din 2011, MAE a emis recomandari ferme cetatenilor romani care se aflau in Siria de a parasi de urgenta teritoriul acestui stat prin mijloace de transport inca operationale si de a contacta misiunile Romaniei din teritoriu pentru a-si inregistra prezenta in regiune, astfel incat sa poata beneficia de asistenta si protectie consulara.

Totodata, avand in vedere profesionalismul dovedit in gestionarea cu succes a numeroase situatii de criza, dar si ca o recunoastere a capacitatii Romaniei de a actiona, prin intermediul serviciului sau consular, in zone si situatii sensibile, o serie de state au apelat la sprijinul tarii noastre in vederea preluarii asistentei consulare a cetatenilor lor in Siria: Republica Franceza, Republica Moldova, Australia, Canada, mai precizeaza MAE.

CITESTE SI: Vladimir Putin denunta atacul american asupra Siriei drept o "agresiune impotriva unui stat suveran"

Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri