Iohannis: Se poate ajunge la alegeri anticipate daca trecem printr-o criza profunda. Ele nu pot fi excluse

Klaus Iohannis a declarat, joi, ca solutia alegerilor anticipate este posibila in cazul unei "crize profunde", insa el nu isi doreste acest lucru. Seful statului a subliniat ca alegerile anticipate "nu pot fi excluse", totul depinzand de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern, potrivit News.ro.

Intrebat despre posibilitatea alegerilor anticipate, asa cum cer unele partide, Klaus Iohannis a afirmat ca ele sunt o solutie de criza, la care nu isi doreste sa se ajunga.

Alegerile anticipate sunt o solutie prevazuta de Constitutie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie sa intram mai intai intr-o criza profunda, si eu in niciun caz nu imi doresc asa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodata excluse si, in fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament

Klaus Iohannis

Potrivit Constitutiei, la alegeri anticipate se poate ajunge doar prin dizolvarea Parlamentului, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Dizolvarea se face prin decizie a presedintelui, dupa consultarea sefilor Parlamentului.

Citeste si:
OFICIAL | Care sunt cele 26 de propuneri pentru funcția de ambasador
OFICIAL | Care sunt cele 26...

Iohannis: Discutia despre demisiile ministrilor e artificiala si inutila

Presedintele Klaus Iohannis a catalogat despre "artificiala" si "inutila" discutia despre demisiile ministrilor din Cabinetul Grindeanu si spune ca acestia trebuie "sa-si vada de treaba" pana cand un nou Guvern va fi instalat, pentru ca el nu va desemnat noi membri ai Executivului doar pentru cateva zile.

Am vazut ca a aparut o mare discutie, mare, despre demisii. este inutila. Un ministru este in functie pana cand, ori il eliberez prin decret, ceea ce nu am facut inca, ori se valideaza un nou Guvern votat de Parlament. (...) Toata discutia este artificiala

Klaus Iohannis

El a afirmat ca nu va numi ministri pentru numai "doua zile", iar cei care sunt in functie trebuie sa isi faca acum treaba.

Citeste si:
Curtea Constituțională a respins Ordonanța de Urgență pentru...
Curtea Constituțională a...

Cred ca este evident pentru toata lumea ca nu o sa ma apuc sa numesc ministri pentru doua zile. Asa ceva nu se face. Cei care sunt pe functie n-au decat sa-si vada de treaba pana cand clarificam chestiunea noului Guvern

Klaus Iohannis

Douazeci de ministri din cei 27 de membri ai Guvernului au depus, joi, cereri de retragere a demisiei, a anuntat Alina Petrescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, care a afirmat ca aceste cereri sunt lipsite de obiect.

Alina Petrescu a precizat ca articolul 6 al Legii 90 privind organizarea si functionarea Guvernului precizeaza ca demisiile sunt irevocabile din momentul in care se ia act de ele.

Citeste si:
Ce sfat ii da Sorin Grindeanu viitorului premier?
Grindeanu, intrebat ce sfat...

Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri