Guvernul ar vrea sa reduca, din 2018, contributia angajatului la pilonul II de pensii. Potrivit unor surse, citate de Digi24, Executivul ar avea in pregatire o OUG prin care prin care contributia la Pilonul II de pensii sa fie redusa de la 5,1%, cat este in prezent, la mai putin de jumatate. Deocamdata, valoarea nu a fost stabilita.

6,92 milioane de romani erau inregistrati in sistemul pensiilor administrate privat la sfarsitul lunii iunie 2017.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a transmis, printr-un comunicat referitor la eventuala diminuare a contributiilor virate de angajatii romani catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), de la de la 5,1% la 2,5% sau chiar 1%, ca "supravegheaza si reglementeaza sectorul financiar non-bancar si are ca principale obiective stabilitatea si dezvoltarea pietelor, precum si protectia consumatorilor".

In urma cu mai bine de o luna, ministrul Finantelor declara ca Pilonul II va fi desfiintat pentru ca beneficiile sale nu sunt atat de mari, iar comisionele incasate de fondurile de administrare sunt consistente. Chiar daca Ionut Misa si-a retras declaratiile dupa cateva ore, afirmatiile sale au fost suficiente sa destabilizeze piata bursiera din Romania. Ulterior, ASF a desfasurat o analiza de "specialitate" asupra declaratiilor ministrului si a ajuns la concluzia ca nu pot fi incadrate in categoria faptelor "de manipulare a pietei prin diseminarea de informatii false sau inselatoare".