Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, miercuri, sesizarile Opozitiei cu privire la constituirea Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru legile Justitiei, desi in aceasta comisie a participat o persoana declarata incompatibila. Astfel, Statul de Drept roman a fost definitiv ingenuncheat.

La sfarsitul lunii noiembrie, Uniunea Salvati Romania a anuntat ca a depus la CCR o sesizare de neconstitutionalitate privind Hotararea Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei.

"Sesizarea USR arata ca PSD - ALDE a acordat comisiei speciale atributii ilegale, care potrivit regulamentului celor doua Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere si de adoptare a modificarilor legilor Justitiei", a precizat USR.

Reprezentantii formatiunii au subliniat ca din hotararea de infiintare nu rezulta cu claritate care este rolul acestei comisii speciale, ceea ce creeaza "o confuzie" intre aceasta si atributiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine "incert" si "impredictibil".

USR a mentionat ca, potrivit Constitutiei, proiectele de modificare a legilor Justitiei care au ajuns sa fie dezbatute ilegal in Comisia speciala a lui Iordache trebuie sa treaca prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului si abia apoi adoptate de plenul fiecarei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului.

"Ce a facut PSD - ALDE prin aceasta hotarare este sa creeze o super-comisie, ce inlocuieste comisiile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului si isi poate prelungi existenta prin decizia Biroului permanent, ori de cate ori acesta o doreste, lucru care incalca astfel Constitutia si Regulamentul activitatilor comune ale celor doua Camere", a declarat senatorul Vlad Alexandrescu, vicepresedinte USR.

Conform USR, exista deja precedente favorabile in jurisprudenta CCR, care s-a exprimat deja in decizii anterioare in sensul ca deplasarea unui centru de decizie constitutional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conforma cu menirea constitutionala a Legislativului.

De asemenea, CCR s-a pronuntat deja in sensul ca autonomia regulamentara nu poate fi exercitata in mod discretionar, abuziv, cu incalcarea atributiilor constitutionale ale Parlamentului, a aratat Uniunea Salvati Romania, scrie Hotnews.ro.

"Asadar, tinand cont de argumentele de mai sus, precum si de jurisprudenta Curtii Constitutionale, rezulta ca infiintarea unei comisii speciale care dobandeste competenta de examinare, modificare si completare a tuturor actelor normative cu incidenta in domeniul Justitiei pe o perioada nedeterminata si nedeterminabila contravine regimului juridic specific al unor astfel de comisii speciale, incalcandu-se articolul 64 alineatul 4 din Constitutie", a explicat USR.

Ulterior, si Biroul Executiv al Partidului National Liberal a decis sa atace la CCR constituirea Comisiei speciale pentru legile Justitiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri