Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, miercuri, ca daca legile Justitiei raman asa cum au fost votate de Parlament, discutiile despre MCV si aderarea la Schengen se vor pune in alti termeni, potrivit Hotnews.

"Daca legile Justitiei raman asa cum au fost votate de Parlament, discutiile despre MCV si aderarea la Schengen se vor pune in alti termeni.
Asteptam deciziile CCR. Daca totul decurge cum trebuie, trebuie sa asiguram Romaniei locul lor in spatiul Schengen. Romanii nu trebuie tratati ca cetateni de mana a doua, Romania si romanii sunt in centrul UE", a raspuns Junker, intrebat daca MCV ar trebui scos.

"Statul de drept a facut progrese remarcabile in Romania si e intr-un stadiu acceptabil. Nu vom accepta ca Romania sa faca pasi inapoi pe acest drum. Trebuie sa fie un proces ireversibil. Am luat cunostinta ca am fost dezinformat, dar vreau sa va spun ca sunt bine informat in ce priveste deciziile legate de statul de drept. Sistemul judiciar din Romania functioneaza si nu putem spune acum acelasi lucru despre toate statele membre", a mai spus presedintele Comisiei Europene.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat ca problema legilor justitiei trebuie rezolvata in Parlament.

"Cred ca avem o problema majora cu legile justitiei si cu Codurile. Insa aceasta problema trebuie sa o rezolvam in Romania. Solutia e la noi si de aceea am insistat sa avem solutii legislative care satisfac si nevoile sistemului de acasa si criteriile general valabile, valorile europene. Sunt optimist in ce priveste parcursul final, acum suntem intr-o faza intermediara. A doua lege a fost trimisa inapoi, acest proces va mai dura o vreme. Asteptarea mea e ca la final sa avem legi care sa tina cont de deciciziile CCR si care intaresc independenta justitiei. Pentru asta eu ma agit destul de mult, se vede, nu se vede, e partea a doua. Aceste lucruri se stiu si aici si nu pornesc de la premisa ca modificarea legilor va duce la complicarea iesirii din MCV sau a dosarului Schengen. De aceea si de obicei nu fac acest lucru am avut declaratii in timpul procesului legislativ, am incercat sa explic de ce e nevoie ca Romania sa garanteze independenta justitiei Dar sunt optimist si vom reusi", a mai spus Iohannis.

Citeste si:
Premierul Viorica Dancila, la Bruxelles: Sa fie ridicat MCV
Viorica Dancila, declaratie...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Orban: Consensul propus de PSD si ALDE este antieuropean