Detentia de weekend si acasa, cu sau fara bratara electronica, votata de Camera Deputatilor. Legea merge la promulgare

Proiectul de lege privind masurile alternative de executare a pedepselor a trecut de plenul Camerei Deputatilor, cu 170 voturi "pentru" si 80 "impotriva", scrie Hotnews.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri proiectul de lege privind masuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate, precum detentia la domiciliu si de weekend pentru condmnarile de maxim 5 ani, proiect ce apartine initial parlamentarilor PNL, dar modificat substantial de deputatii juristi PSD si ALDE. Cei care au comis infractiuni cu violenta, recidivistii, precum si cei care au fost condamnati pentru luare de mita, dare de mita si trafic de influenta nu pot beneficia de aceste masuri.

Au fost 170 voturi "pentru", 80 "impotriva".

"Ati transformat proiectul in masuri alternative la liberarea conditionata", a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache, dupa vot.

"Ma adresez colegilor din PSD, ALDE, UDMR. Pe zi ce trece transformati Romania intr-un paradis penal, daca asta va doriti,inseamna ca reusiti", a declarat si deputatul USR Stelian Ion.

Citeste si:
De ce Liviu Dragnea se va putea vaccina înainte de populația generală
De ce Liviu Dragnea se va...

Dupa adoptare, proiectul va fi trimis la promulgare, insa opozitia a anuntat ca va sesiza proiectul la Curtea Constitutionala.

Potrivit proiectului, prin decizia judecatorului, condamnatii pentru fapte fara violenta, care nu sunt recidivisti si care au o pedeapsa de maximum cinci ani, beneficiaza de masura arestului la domiciliu sau in zilele de sambata si duminica.


Pe data de 11 aprilie, Comisia juridica a decis ca persoanele condamnate pentru infractiuni cu violenta sau care au profitat de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, persoanele condamnate pentru coruptie si persoanele recidiviste nu vor putea sa isi ispaseasca pedeapsa acasa sau in weekend.

De asemenea, Comisia juridica a decis ca „masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucratori anume desemnati de catre Ministerul Afacerilor Interne cu sau fara bratara electronica”.

Citeste si:
Alexei Navalnîi a pierdut procesul și va executa pedeapsa cu...
Alexei Navalnîi a pierdut...

Initial, proiectul prevedea masuri de arest la domiciliu si pentru categoriile enumerate mai sus, iar presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a spus ca modificarile au fost aduse deoarece „opinia publica nu doreste asa ceva”.

„Opinia publica nu doreste asa ceva. Nu este vorba de nicio presiune si orice e trecut intr-o lege este legal. Constatand ca o astfel de masura nu este acceptata de opinia publica, tii cont de opinia publica”, a declarat, saptamana trecuta, Eugen Nicolicea.

O alta prevedere stabileste ca judecatorul de supraveghere a privarii de libertate va dispune stabilirea unei masuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fara a fi sanctionate, jumatate din fractia minima de executat in sistemul penitenciar.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia juridica, masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt masuri de natura judiciara, dispuse de judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar. Astfel, judecatorul de supraveghere a executarii pedepsei poate dispune una dintre masurile alternative pentru persoanele condamnate, care au efectuat fractia de 1/5 din pedeapsa necesara pentru luarea in discutie a regimului de detentie, membrii comisiei au decis ca este vorba despre persoane condamnate la pedepse de pana la 5 ani.

Citeste si:
Ce pedeapsă riscă un bărbat care a comandat pizza fără să plătească
Un bărbat riscă să fie închis...

Proiectului mai prevede ca masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt executarea la domiciliu a pedepsei, executarea fractionata a pedepsei privative de libertate in timpul saptamanii la domiciliu si in zilele de sambata si duminica intr-un centru special infiintat pentru aceasta masura de executare, precum si executarea pedepsei in regim mixt, la domiciliu, cu prestarea de zile de munca in folosul comunitatii in echivalent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri