Legea privind subventionarea fermelor de porci a fost trimisa de Iohannis la CCR

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat luni Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) asupra Legii privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, dar si in ceea ce priveste Legea de aprobare a Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol, transmite Digi24.

In ceea ce priveste Legea privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, seful statului arata ca, pe 28 aprilie, Parlamentul i-a transmis spre promulgare aceasta lege, insa precizeaza ca prin continutul sau actul normativ incalca prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum si pe cele ale art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutie.

Presedintele mentioneaza ca legea dedusa controlului de constitutionalitate prevede ca: "(1) Schema de ajutor de stat prevazuta in prezenta lege se notifica la Comisia Europeana de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; (2) In situatia in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/sau se modifica in mod corespunzator."

In acest context, presedintele Iohannis subliniaza ca in domeniul ajutorului de stat si al concurentei, Comisia Europeana este singura institutie care decide asupra compatibilitatii masurii cu normele Uniunii Europene incidente.

"Potrivit Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene, orice masuri de ajutor de stat sunt supuse obligatiei de notificare si de obtinere a autorizarii din partea Comisiei Europene, iar aceste masuri nu pot fi puse in aplicare de catre statele membre inainte de pronuntarea de catre Comisie a unei decizii definitive", indica Iohannis in sesizarea de neconstitutionalitate.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la Summitul NATO: L-am invitat pe președintele...
Klaus Iohannis, la Summitul...

Presedintele Iohannis arata ca simpla notificare a Comisiei Europene cu o schema de ajutor de stat, asa cum se prevede legea criticata, nu echivaleaza cu incuviintarea ei de catre Comisie.

"Prin contradictia cu aceasta norma interpusa celei de referinta constitutionala, intregul act normativ dedus controlului de constitutionalitate incalca art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutie", afirma el.

Seful statului mentioneaza ca, potrivit Constitutiei, economia Romaniei este o economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta, iar statul trebuie sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie.

El subliniaza ca in dreptul intern ajutorul de stat este reglementat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, ce a fost adoptata in scopul reglementarii procedurilor nationale in materia ajutorului de stat.

Citeste si:
CCR va discuta pe 29 iunie sesizarea PSD privind revocarea Renatei...
CCR va discuta pe 29 iunie...

Presedintele Iohannis aminteste ca, in forma initiala, legea criticata preciza expres faptul ca "schema de ajutor de stat prevazuta de prezenta lege se implementeaza dupa primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat", insa subliniaza ca in urma reexaminarii aceasta dispozitie a fost eliminata.

"In absenta unui termen expres in cuprinsul legii criticate, care sa asigure primirea deciziei Comisiei Europene, legea va intra in vigoare conform art. 78 din Constituite si, pe cale de consecinta, ajutorul de stat ar urma sa fie implementat anterior primirii deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat. Aceasta solutie legislativa contravine art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutia Romaniei, prin raportare la prevederile obligatorii ale dreptului Uniunii Europene relevante in materia ajutoarelor de stat (art. 107-109 din TFUE) si care beneficiaza de prioritate de aplicare fata de cele din legislatia interna", mentioneaza el.

Seful statului arata ca, in consecinta, din ansamblul normelor europene si interne rezulta ca masurile ce constituie ajutor de stat pot fi adoptate si acordate numai sub conditia autorizarii de catre Comisia Europeana.

"Drept urmare, adoptarea unei legi care sa acorde ajutor de stat cu nesocotirea acestor norme este de natura sa incalce nu numai prevederile art. 148 alin. (2) si (4), dar si pe cele ale art. 1 alin. (5) din Constitutie, in componenta sa privind principiul legalitatii si principiul securitatii raporturilor juridice", subliniaza Iohannis, citat de Agerpres.

Citeste si:
Comisia Europeană, sesizată în legătură cu ursul împușcat în România
Europarlamentarul Nicu...

Seful statului solicita CCR sa constate ca legea privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie este neconstitutionala in ansamblu.

Mergand pe aceleasi considerente, presedintele Iohannis a sesizat luni CCR si asupra Legii privind aprobarea Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol, sustinand ca si aceasta este neconstitutionala in ansamblul sau.

Anul trecut, Hotnews a scris despre afacerile pe care fiul liderului PSD le are inclusiv in sectorul cresterii porcilor. Potrivit sursei citate, o ferma din patrimoniul Tel Drum a ajuns, in 2014, la fiul lui Liviu Dragnea, iar in trei ani societatea a beneficiat de subventii de aproape trei milioane de euro.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri