Prima reactie a lui Klaus Iohannis la acuzatiile lui Ilan Laufer

Presedintele Klaus Iohannis condamna ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile in scop politic, subliniind ca referintele la antisemitism si nazism in disputa politica sunt iresponsabile si denota grave carente de educatie, cultura, diplomatie si istorie.

Precizarile sefului statului vin dupa declaratiile lui Ilan Laufer, care l-a acuzat pe Iohannis de antisemitism, dupa ce presedintele a refuzat sa semneze numirea acestuia la MDRAP.

"Relativizarea antisemitismului reprezinta o actiune periculoasa, care poate genera manifestari antisemite si discriminatorii si poate incita la ura", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Seful statului considera ca Ilan Laufer, "insusindu-si cu buna stiinta un text cu acuzatii ridicole, lipsite de orice fundament real, a picat testul maturitatii, preferand sa joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste".

"Personajele care profereaza asemenea acuzatii scandaloase se descalifica automat si nu pot ocupa sub nicio forma inalte demnitati in statul roman", se precizeaza in comunicat, scrie Agerpres.

Citeste si:
Iohannis testează trenul către Aeroportul Otopeni
Iohannis testează trenul...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Presedintele Iohannis este de parere ca aceste declaratii reprezinta un "nou exemplu din retorica nociva indelungata a Partidului Social Democrat, care alimenteaza in mod constant discursul urii si tendintele xenofobe".

"Este inadmisibil ca memoria Holocaustului sa fie intinata cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine si sunt de natura a afecta pacea sociala", sustine seful statului.

Potrivit acestuia, recuperarea memoriei Holocaustului, precum si combaterea antisemitismului au constituit pentru Romania obiective prioritare in ultimele doua decenii, iar astfel de declaratii cu caracter extremist pot periclita rezultatele foarte bune obtinute de tara noastra in toti acesti ani.

"Romania este activ implicata in demersurile internationale de combatere a antisemitismului, fapt recunoscut si apreciat ca atare", se mai arata in comunicatul Presedintiei.

Citeste si:
Ilan Laufer anunţă că va candida la Primăria Bucureştiului
Ilan Laufer anunţă că va...

De asemenea, "pentru o mai buna cunoastere a culturii comunitatii evreiesti si pentru prezervarea adevarului istoric", presedintele Iohannis a pledat, inca de la inceputul mandatului sau, pentru infiintarea Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului.

"In iunie 2017, presedintelui Klaus Iohannis i-a fost decernata distinctia 'Light Unto the Nations', cel mai prestigios premiu acordat de catre Comitetul Evreiesc American. Presedintelui Klaus Iohannis i-a fost recunoscut astfel rolul decisiv in consolidarea democratiei si statului de drept, precum si eforturile sale sustinute in promovarea tolerantei, combaterea antisemitismului si xenofobiei, precum si pentru intarirea relatiilor tarii noastre cu SUA si Israel", mai precizeaza Administratia Prezidentiala.

Ilan Laufer a afirmat marti seara, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD, ca refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a semna decretul pentru numirea sa in functia de ministru al Dezvoltarii Regionale ar reprezenta "un nou act de antisemitism".

"Astazi, in anul 2018, am fost respins de catre presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Sunt ingrijorat de motivele reale care au stat la baza respingerii mele, atunci cand m-a refuzat in functia de vicepremier si ministru al Dezvoltarii, fara sa motiveze aceasta decizie, ceea ce este neconstitutional. Consider ca refuzul presedintelui Iohannis, in ceea ce ma priveste, este un nou act de antisemitism si vreau sa atrag atentia asupra fenomenului neincetat de antisemitism pe care l-a demonstrat in ultimul an presedintele Klaus Iohannis. Asa cum se stie, domnul Iohannis a avut mai multe iesiri impotriva evreilor si declaratii antisemite. A refuzat si blocat numirea unui ambasador in Israel, dorind pe aceasta cale sa saboteze relatia dintre Romania si Israel. Totodata, va pot spune ca a contribuit inclusiv la sabotarea sedintei de guvern comune care trebuia sa aiba loc intre Guvernul israelian si cel roman", a spus Laufer.

Citeste si:
Ilan Laufer: CV-ul omului refuzat de Iohannis
Cine este Ilan Laufer? CV-ul...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri