Judecatorii cer Guvernului sa NU adopte OUG pentru amnistie si gratiere

Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania”, Asociatia ”Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” si Asociatia ”Initiativa pentru Justitie” cer Guvernului sa renunte la intentia de a adopta o ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere. Magistratii arata ca o asemenea initiativa nu e justificata de situtia interna si ar afecta statul de drept si principiul separatiei puterilor in stat.

”Gratierea colectiva reprezinta, de principiu, un instrument de reconciliere, conceput pentru a incheia diverse conflicte sociale sau pentru a aduce pacea in state in care astfel de conflicte severe sunt latente, situatie in care Romania nu se afla”, arata cele trei asociatii intr-un comunicat.

Mai mult, Forumul Judecatorilor arata ca ”in rapoartele de specialitate internationale s-a concluzionat ca gratierea colectiva este problematica din punctul de vedere al principiilor sustenabilitatii, al respectarii statului de drept si al separarii puterilor in stat. O astfel de masura poate avea ca efect scaderea increderii in justitie si accentuarea sentimentului de insecuritate sociala, fara a conduce in realitate la eradicarea suprapopularii penitenciarelor, efectul putand fi doar de scurta durata”.

Raportul analizeaza toate gratierile colective realizate in ultimii 50 de ani in Romania.

Magistratii din cele trei asociatii arata ca nu se justifica urgenta unei asemenea OUG: ”nu exista un proiect care sa fi fost pus in dezbatere publica, conform Legii transparentei decizionale nr.52/2003, iar astfel de masuri de politica penala nespecifice actului de legiferare delegata a Guvernului ar trebui insotite de o nota de fundamentare care sa aiba la baza studii serioase, de criminologie, de impact social si procedural, cu implicarea tuturor expertilor tehnici relevanti, cu precadere cei internationali”.

Citeste si:
Guvernul va aproba OUG pentru a pune în aplicare rectificarea bugetară
Guvernul va aproba vineri o...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri