Dancila explica in ce conditii il va invita la sedintele de guvern pe Iohannis

Premierul Viorica Dancila a transmis marti presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare-raspuns in care ii explica presedintelui in ce conditii il va invita la sedintele de guvern, noteaza G4Media.

In scrisoarea publicata de biroul de presa al guvernului, Viorica Dancila arata ca daca pe agenda sedintei Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice, "va vom semnala acest lucru si va asigur de toata deschiderea in situatia in care veti decide sa participati la sedinta de Guvern".

De asemenea, Viorica Dancila lasa de inteles ca ea va decide daca este necesara prezenta presedintelui la sedintele de guvern, mai ales in cazurile subsumate de textul constitutional sintagmei "alte situatii" ("Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului (_) la cererea primului ministru, in alte situatii").

Scrisoarea integrala:

"Domnului Klaus Werner Iohannis,

Presedintele Romaniei,

Citeste si:
CCR a respins OUG prin care puteai cumpara cartele prepay doar cu...
CCR a respins OUG prin care...

Am luat nota cu satisfactie de declaratiile dumneavoastra recente prin care admiteti, in sfarsit, ca este necesar sa colaboram pentru Romania. De asemenea, salut faptul ca ati raspuns apelului meu de colaborare politica pentru asigurarea, de catre Romania, a unei bune presedintii a Consiliului Uniunii Europene.

Referitor la solicitarea dumneavoastra, prin care invocati prerogativele conferite de art.87 din Constitutia Romaniei, privind primirea agendei de lucru a fiecarei sedinte a Guvernului, va informez ca Guvernul Romaniei transmite, de fiecare data, pe site-ul propriu, agenda de lucru a sedintelor Guvernului, impreuna cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum si documentele insotitoare respective, documente ce pot fi consultate de orice persoana.

In cazul in care pe agenda sedintei Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la "probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice", in conformitate cu textul constitutional invocat, va vom semnala acest lucru si va asigur de toata deschiderea in situatia in care veti decide sa participati la sedinta de Guvern.

De asemenea, in cazurile subsumate de textul constitutional sintagmei "alte situatii", caz in care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Presedintelui Romaniei ("Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului (_) la cererea primului ministru, in alte situatii"), va voi adresa, cu celeritate, invitatia de a participa la sedinta de Guvern, daca voi considera necesara participarea dumneavoastra.

Citeste si:
Iohannis: Să investim în viitorul nostru și să reclădim România din...
Iohannis, despre programul de...

In incheiere, va asigur, domnule presedinte, de cunoasterea, de catre Guvernul Romaniei, a obligatiei de loialitate constitutionala care impune, deopotriva Guvernului si Presedintelui Romaniei, precum si oricarei autoritati publice, respectarea competentelor constitutionale, fara asumarea unor prerogative care excedeaza cadrului constitutional si legal".

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Citește și
PSD propune modificarea Constitutiei
Setari Cookie-uri