Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti dimineata, la Viena, ca a decis sa mearga la sedintele de Guvern pentru a impiedica adoptarea unei ordonante de urgenta privind amnistia si gratierea, despre care a spus ca ar fi o eroare grava pentru Romania.

"Am solicitat agenda (sedintei de Guvern - n.r.). Cred ca trebuie sa vedem lucrurile un pic in perspectiva. Ne pregatim pentru presedintie (a Consiliului UE - n.r.) si, chiar daca suntem pregatiti, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de alta parte, am constatat din partea doamnei premier o dorinta de colaborare, ca sa zic asa, in repetate randuri m-a invitat sa colaboram. Iata ca voi colabora. Voi merge la sedintele de Guvern", a precizat Klaus Iohannis, la Viena, unde participa la Forumul la nivel inalt Europa - Africa, scrie G4Media.

"Ar fi o eroare grava. O astfel de ordonanta de amnistie si gratiere ar fi o eroare foarte grava pentru Romania", a mai adaugat presedintele intrebat ce ar putea face in cazul in care o astfel de ordonanta ar aparea pe ordinea de zi suplimentara a Executivului, asa cum s-a intamplat in cazul OUG 13.

Iohannis despre acuzatia de inalta tradare

In ceea ce priveste solicitarea lui Liviu Dragnea ca presedintele sa fie pus sub acuzare pentru inalta tradare, Klaus Iohannis a raspuns: "Este un demers politicianist, care, din capul locului, este sortit esecului. Nu poate nimeni sa faca o plangere penala impotriva presedintelui, iar pentru inalta tradare este o procedura foarte complicata, parlamentara care, in primul rand, nu are niciun suport. Este o fantezie a pesedistilor".

De asemenea, chestionat daca mai ia in calcul referendumul privind justitia, presedintele Klaus Iohannis a raspuns: "Cu siguranta despre acel referendum o sa mai vorbim".

Luni, presedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dancila sa ii transmita agenda fiecarei sedinte de guvern cu 24 de ore inaintea fiecarei sedinte, in baza articolului 87 din Constitutie. Cererea, o premiera in Romania, vine pe fondul temerilor ca guvernul ar putea adopta o Ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere, ceruta insistent duminica seara de seful PSD, Liviu Dragnea, dar si de baronul PSD de Vrancea, Marian Oprisan (detalii aici).

De asemenea, tot duminica, Liviu Dragnea a solicitat in premiera social-democratilor sa depuna o plangere penala pentru inalta tradare pe numele sefului statului, Klaus Iohannis.

"Peste toate aceste actiuni ale acestor europarlamentari romani, cetateni romani, deasupra tuturor este Iohannis, care intr-un mod prin care tradeaza interesele Romaniei spune de foarte mult timp ca Guvernul Romaniei, ca Romania nu este pregatita sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene. Asta este act de tradare a intereselor nationale ale acestei tari, practicat de Klaus Werner Iohannis. Domnule Draghici, domnule Mircea Draghici, impreuna cu domnul Iordache, care este prieten la catarama cu domnul Iohannis si cu sprijinul de specialitate al domnului Toader, va rog ca dupa Anul Nou sa depuneti acea plangere pentru inalta tradare impotriva lui Klaus Werner Iohannis," a declarat liderul PSD la finalul sedintei Consiliului National al partidului.

Insa punerea sub acuzare a presedintelui Romaniei este un demers sortit esecului data fiind actuala matematica parlamentara. Si asta pentru ca actiunea nu este una pur juridica, ci este un mixt politico-juridic si, cel mai important, demersul trebuie sa fie demarat in Parlament, iar PSD si ALDE sunt departe de a avea voturile necesare (detalii aici).

Pe 3 decembrie, liderul USR, Dan Barna, i-a solicitat presedintelui Klaus Iohannis sa participe la toate sedintele de Guvern care vor mai avea loc in acest an pentru a impiedica adoptarea ordonantei anuntate pentru amnistie si gratiere. USR i-a oferit sefului statului si motivul pe baza caruia poate merge la sedintele de Guvern: pregatirea preluarii de catre Romania a presedintiei Uniunii Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri