Legea pensiilor a fost adoptata in Camera Deputatilor, dupa negocieri dure cu UDMR

Noua lege a pensiilor a fost adoptata miercuri de Camera Deputatilor, dupa o amanare de o saptamana deoarece coalitia PSD-ALDE nu avea majoritate. Actul normativ va scoate din buget, in 2019, cu 8,45 de miliarde de lei mai mult decat in acest an, scrie Digi24.

Legea pensiilor a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 193 de voturi "pentru" si unul "impotriva". Astfel, pensiile vor creste in functie de salariul mediu. Raluca Turcan, liderul deputatilor PNL, a criticat Puterea ca a facut o lege neconstitutionala, care vinde "iluzii". Opozitia a anuntat ca va ataca legea la CCR.

UDMR, castig de cauza

UDMR a reusit sa isi impuna punctul de vedere. Amendamentul conform caruia persoanele cu handicap grav pot iesi la pensie dupa ce cotizeaza doar o treime din stagiu si nu 15 ani, a fost adoptat. O propunere similara a venit si de la PNL.

Andreea Csep, deputat UDMR: "Trebuie eliminate abuzurile in ceea ce priveste pensiile de invaliditate pentru a-i proteja pe cei care se afla cu adevarat in aceasta situatie."

Conform noii legi, romanii isi vor putea cumpara vechime si daca nu au cotizat 15 ani. Insa, contribuabilii trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani ca sa poate primi pensia minima.

Citeste si:
Citu: PSD nu avea nicio intentie sa aplice legea pensiilor in 2020
Citu: PSD nu avea nicio...

In plus, mamele care au cel putin trei copii pot iesi mai devreme la pensie.

Totodata se da posibilitatea pentru cei care au cotizat cel putin 15 ani sa aleaga daca vor pensie sau indemnizatie sociala.

"Nu mai e posibil ca persoanele care au contribuit 35 de ani sa aiba aceeasi pensie cu persoane care au muncit 10 ani asa cum se intampla pana acum", a declarat Lia Olguta Vasilescu, fost ministru al Muncii.

Acuzatii din partea USR: "De pensiile speciale nu v-ati atins"

Potrivit legii, punctul de pensie ar urma sa creasca de la 1.100 de lei in prezent, la 1.875 de lei in 2021. Iar din 2022 va fi introdus un concept nou, punctul de referinta, care va depinde de rata inflatiei si de salariul mediu brut.

Citeste si:
Kelemen Hunor: Parlamentarii UDMR nu vor participa la votul...
Kelemen Hunor: Parlamentarii...

Cristian Seidler, deputat USR: "Ati taiat cu 12% din pensiile viitoare ale copiilor dar nu v-ati atins de pensiile speciale, ba le-ati marit."

Dan Vilceanu, deputat PNL: "Mai multe companii de stat care nu platesc contributii catre bugetul de pensii si oamenii care nu au avut platite, nu vor primi pensii pe aceasta perioada.

Cati pensionari sunt in Romania?

In prezent, in Romania sunt peste 5 milioane de pensionari. Conform legii, pe langa cei 61,5 miliarde de lei alocati in acest an pentru plata pensiilor, anul viitor se vor da in plus 8,4 miliarde de lei. Suma va creste an de an si va ajunge la 81 de miliarde de lei in 2022. Asta inseamna un buget total de peste 142 de miliarde de lei, adica 11,3 la suta din Produsul Intern Brut.Noua lege a pensiilor, care va scoate din buget, in 2019, cu 8,45 de miliarde de lei mai mult decat in acest an, a fost adoptata miercuri de Camera Deputatilor. Votul a fost amanat saptamana trecuta, deoarece PSD si ALDE nu aveau majoritate in Camera Deputatilor. Au negociat cu UDMR si, se pare, au obtinut voturile lor. In schimb, au introdus un amendament in lege si au promis ca alte masuri propuse de acestia vor fi adoptate in sesiunea viitoare.

Citeste si:
Alegeri în SUA: Ce înseamnă votul american pentru piețele financiare
Cel mai important vot din...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri