Klaus Iohannis, la Palatul Victoria. Dancila anunta o sedinta in 2 etape, pentru a-i da ocazia presedintelui sa plece

A inceput sedinta de guvern prezidata de Klaus Iohannis. Inainte de sedinta, presedintele a discutat cu premierul Viorica Dancila in biroul acesteia, scrie Digi24.

La inceputul sedintei, Viorica Dancila a anuntat ca aceasta se va desfasura in doua etape - una consacrata chestiunilor de politica externa si securitate interna si o a doua etapa pe teme economice. Anuntul constituie o invitatie voalata adresata presedintelui de a parasi sedinta de guvern dupa prima etapa.

Cu toate acestea, Klaus Iohannis precizase ca potrivit Constitutiei, seful statului nu prezideaza doar partial sedintele de guvern. Ramane de vazut ce se va intampla daca presedintele va refuza sa paraseasca sala de sedinta si va dori sa stea pana la sfarsit.

Mai mult, premierul anunta ca in sedinta de guvern va fi adoptata o Ordonanta de Urgenta. Precizeaza apoi ca se refera la masuri in domeniul sanatatii, in special legate de vaccinare si de cresterea cu indicele de inflatie a asigurarilor medicale, ceea ce inseamna 80 de milioane de lei.

Seful statului a inceput prin a cita articolele din Constitutie care ii permit participarea la o sedinta de guvern. „Prezenta presedintelui la sedintele de guvern nu poate sa fie nici ingradita, nici limitata. Presedintele prezideaza sedintele de guvern. Punct.”, a declarat Klaus Iohannis dupa ce a enumerat articolele legislative respective.

Citeste si:
Iohannis: Aprobați legea carantinei, altfel veți răspunde de...
Klaus Iohannis, mesaj către...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

El s-a grabit sa adauge ca este obligatorie o colaborare in interesul Romaniei si a amintit ca vineri Romania va prelua presedintia Consiliului UE de la cancelarul Austriei, care vine la Bucuresti.

„Cred ca putem sa avem o intalnire institutional corecta”, a incheiat Klaus Iohannis.

Este pentru a doua oara cand presedintele participa la sedinta de guvern, prima data fiind in mandatul lui Sorin Grindeanu, in 18 ianuarie 2017, pe fondul scandalului legat de adoptarea unor acte normative privind gratierea si modificarea Codului penal. Si acum, temerile presedintelui sunt legate de adoptarea unei ordonante de urgenta pentru amnistie si gratiere.

„Daca dl. presedinte va veni, vom face exact ceea ce prevede Constitutia Romaniei”, declarase anterior premierul Viorica Dancila, la Parlament, unde fusese la motiunea de cenzura. Ea a spus ca Executivul va discuta in prezenta presedintelui subiectele care, potrivit Constitutiei, intra in sfera de competenta a acestuia: politica externa, ordine publica, apoi va discuta despre chestiuni care sunt proprii Guvernului.

Citeste si:
NEWS ALERT | Legea carantinei a fost promulgată de Klaus Iohannis
NEWS ALERT | Legea carantinei...

Viorica Dancila fusese intrebata de jurnalisti despre eventuala prezenta, anuntata public, in ajun, a presedintelui Klaus Iohannis la sedinta de guvern. Viorica Dancila a precizat ca nu a fost contactata personal de seful statului pentru a o anunta despre prezenta sa la sedinta de guvern de joi.

In ceea ce priveste OUG pe amnistie si gratiere, Viorica Dancila a negat din nou ca ar avea pe masa de lucru asa ceva si a reafirmat, pe de alta parte, ca Romania este pregatita pentru preluarea presedintiei Consiliului UE.

In schimb, premierul Viorica Dancila le-a confirmat jurnalistilor ca ordonanta pe fiscalitate va intra chiar joi pe ordinea de zi a sedintei de guvern, daca va avea avizul CES.

Citeste si:
Majoritatea localităţilor, inclusiv Bucureşti, scenariu verde...
Majoritatea localităţilor,...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri