Romania a preluat oficial, joi seara, presedintia Consiliului Uniunii Europene. Au rostit discursuri Klaus Iohannis, Calin Popescu Tariceanu, Florin Iordache, Antonio Tajani, Donald Tusk, Jean Claude Juncker si Viorica Dancila. Cel mai aplaudat discurs a fost, insa, al presedintelui Consiliului European, care a vorbit in limba romana la Ateneu.

Pe langa faptul ca a vorbit o romana corecta, Donald Tusk a fost singurul, cu exceptia Presedintelui Klaus Iohannis, care a adus in discutie si viitorul Uniunii Europene.

Viorica Vasilica Dancila, Florin Iordache si Calin Popescu Tariceanu s-au axat foarte mult pe discurs nationalist, legat de „independenta Romaniei” si „suveranitatea tarii”, precum si pe probleme de natura penala, ignorand aproape complet importanta preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Marele absent al serii a fost chiar Liviu Dragnea, plecat in concediu (?) intr-unul dintre cele mai importante momente ale Romaniei de la includerea statului in Uniunea Europeana.

Discursul integral lui Donald Tusk:

„Sunt foarte mandru si fericit ca voi conduce, impreuna cu dumneavoastra, afacerile noastre europene comune in acest semestru al primei presedintii romane a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins ca, in aceste sase luni, veti interpreta cu energie si intelepciune o adevarata Rapsodie romana. Sunt sigur ca presedintia dumneavoastra va fi la fel de energica, de romaneasca si de europeana ca muzica lui George Enescu. Si nu o spun doar pentru ca ne aflam la Ateneu in aceasta seara. O spun pentru ca stiu cat de rezistenta si de creativa este natiunea romana. Cred ca, sub bagheta dumneavoastra, orchestra va gasi sunetul potrivit si ca veti face tot ce va sta in putinta pentru a lucra ca o echipa pentru apararea intereselor Europei.

Veti fi gazdele Europei si sunt convins ca veti actiona in spiritul proverbului: Omul sfinteste locul. Am incredere, de asemenea, ca veti acorda importanta necesara respectarii regulilor. In aceasta lume in transformare rapida, in care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor si atasamentul fata de principii vor juca un rol esential. Dupa cum spunea Nichita Stanescu intr-o frumoasa poezie:

Se apropie viitorul, se aude, se vede
Gandurile pe care le trimit spre el
se-ntorc mai repede ca altadata.
Si-mi trec scantei suierand in viteza
prin suflet, vestindu-l intruna.

In mare masura, depinde acum de Romania daca si in ce fel Europa va depasi provocarile viitorului. Depinde numai de dumneavoastra daca politica romaneasca va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. La reuniunea informala de la Sibiu a Consiliului European va fi in joc conceptia noastra comuna in privinta viitorului Europei. Celor care isi imagineaza ca in Uniunea Europeana e un semn de putere sa actionezi in afara regulilor convenite si sa gasesti scurtaturi le spun ca se insala. Este un semn de slabiciune.

Celor care fac eforturi pentru a apara valorile europene, libertatea si drepturile noastre, le spun: continuati lupta! Nu uitati ca provocari vor exista intotdeauna si ca uneori, dupa cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumina, ci din intuneric. Si amintiti-va si de aceste vorbe ale lui Andrei Plesu: Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e sa le tratam drept oglinzi sau ferestre.

Romania are puterea de a fascina si de a incanta. In familia mea, prima masina a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Intamplarea face ca, astazi, socrul fiului meu conduce si el o Dacie Duster. Totusi, mai mult decat masinile romanesti ma fascineaza intelectualii si sportivii romani. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toti eroi ai imaginatiei mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comaneci si a Simonei Halep, care incanta publicul din intreaga lume. Dar episodul care mi s-a intiparit cel mai bine in memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie noua sute optzeci si sase (1986), cand Steaua Bucuresti a invins Barcelona.

Si as vrea sa fac un apel la toti romanii, sa apere, in Romania si in Europa, fundamentele civilizatiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevarului in viata publica, statul de drept si constitutia. Sa le apere cu aceeasi hotarare cu care Helmuth Duckadam a aparat acele patru penalty-uri la rand. Atunci, si mie mi s-a parut imposibil! Dar el a reusit. Si voi veti reusi. Pe aceasta cale, va asigur de tot sprijinul meu.”

Sursa foto: Captura video

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri