Iohannis, la Conferinta de Securitate de la Munchen: Dragi prieteni, dragi aliati, sa avem grija de Flancul Estic

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, ca situatia din regiunea Marii Negre este una complicata, context in care a transmis ca Flancul Estic trebuie tratat intr-o maniera serioasa si unitara.

"Dragi prieteni, dragi aliati, sa avem grija de Flancul Estic! Asta nu inseamna ca neglijam Flancul Sudic sau alte regiuni unde NATO trebuie sa fie prezenta, dar Flancul Estic este o situatie speciala si cred ca, daca vrem sa facem ceva in directia buna, trebuie sa avem grija sa tratam Flancul Estic intr-o maniera serioasa si unitara, nu ar trebui sa credem ca impartirea Flancului in Nord si Sud ne aduce un avantaj. Este un singur Flanc Estic, are problemele sale specifice si Romania se afla pe Flancul Estic si de aceea suntem interesati de toate proiectele si evolutiile. Daca vorbim in NATO despre descurajare este ceva ce in mod evident avem nevoie pe Flancul Estic", a afirmat seful statului, la sesiunea de intrebari si raspunsuri de la Conferinta internationala de Securitate de la Munchen, conform Agerpres.ro.

El a facut si o prezentare a situatiei din regiune.

"Multi dintre prietenii si aliatii nostri nu au fost foarte constienti cu privire la importanta regiunii Marii Negre, si nu vorbesc doar despre Marea Neagra in sine, ci de toata regiunea geografica. Din pacate, am avut recent evenimente care au dovedit ca regiunea este complicata din punct de vedere al securitatii, din punct de vedere economic si as spune ca multe tensiuni au radacini in evolutii istorice, dar din pacate avem tensiuni acolo care au origini apropiate timpurilor noastre. Trebuie sa ne confruntam cu acestea, deoarece evolueaza, nu este ceva foarte clar si nu putem sa tragem linie si sa spunem 'aceasta este o parte, aceasta este o alta parte', fluctueaza si din punct de vedere strategic si al securitatii, regiunea este complicata, complexa si nu este ceva ce am putea numi un mediu stabil si sigur, este un mediu in schimbare. De aceea Romania a cautat si a reusit sa ii faca pe aliati constienti de aceasta situatie. (...) NATO are o strategie pentru Marea Neagra, are o prezenta buna in regiune, avem multe initiative", a subliniat Klaus Iohannis.

Citeste si:
Iohannis: Începutul anului școlar a fost un succes
Iohannis: Începutul anului...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului
Sursa foto: Agerpresfoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri