Masurile luate dupa ce fetita de 3 ani a murit in fosa septica: A fost dat afara un director. De la o alta scoala

Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, intrunit in sedinta extraordinara in cursul zilei de marti, 16 aprilie, a luat decizia destituirii imediate a directorului Scolii Profesionale Braesti, potrivit unui comunicat de presa al ministerului Educatiei. Gradinita si Scoala cu clasele I-IV Buda (comuna Braesti, judetul Iasi), nu au personalitate juridica, ci sunt arondate Scolii Profesionale Braesti, asa ca directorii scolilor in care s-a produs incidentul au ramas pe post, iar cel al Scolii Profesionale din Comuna Braesti a fost dat afara.

Decizia de a-l da afara pe directorul Scolii Profesionale a fost luata pentru ca, mai spun autoritatile, „nu au fost asigurate conditiile de securitate/siguranta pentru elevii din cadrul acestei unitati de invatamant”, scrie Edupedu.ro.

„Mentionam ca Ministerul Educatiei Nationale are in lucru un proiect de Hotarare de Guvern pentru transferarea resurselor financiare necesare catre primarii, in vederea efectuarii lucrarilor de extindere/ reabilitare/ modernizare/ dotare a 1.180 de scoli cu grup sanitar in curte”, mai scrie sursa citata.

Pe 12 februarie, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la dezbaterea bugetului, in comisia de buget, ca are ”fonduri astfel incat cele 1.489 de scoli care au inca toaleta in curte sa aiba grupuri sanitare normale si firesti pentru secolul XXI, in care traim”.

„Va rog sa va uitati la modelul elvetian. Au nevoie de o scoala? In doua-trei luni, cu acest sistem, construiesc scoala acolo si pe aceasta idee mergem si noi. Vine tot sistemul echipat cu ceea ce trebuie si se monteaza, sigur mai este necesara, acolo unde nu este canalizarea, fosa septica si putul pentru apa pentru ca, de regula, acestea sunt sate care nu au nici canalizare si nu au nici apa curenta”, declara Ecaterina Andronescu.

Tot in februarie, acelasi ministru al Educatiei sustinea ca mai sunt 1460 de scoli cu toaleta in curte. La randul sau, Ministrul Finantelor, Eurgen Teodorovici declara atunci ca va lansa imediat un proiect prin care vor fi alocati cate 10 mii de euro catre fiecare primarie de localitate in care exista o astfel de scoala, pentru achizitia de containere WC. Oficialul spunea ca mai sunt in jur de 1.400 de astfel de scoli.

Citeste si:
Sindicatele din educatie vor propune modificarea Legii unice
Sindicatele din educatie vor...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

In urma cu un an, pe 24 ianuarie 2018, fostul ministrul Liviu Marian Pop publica o lista cu scolile care au toaleta in curte. Numarul acestora era de 2.418.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri