Din 24 aprilie farmaciile vor putea sa ceara autoritatilor sa fie autorizate pentru a vinde medicamente online, potrivit unui act normativ aparut in Monitorul Oficial. Iata ce conditii trebuie sa indeplineasca farmaciile care isi doresc sa realizeze si comert electronic de medicamente.

La inceputul lunii aprilie in Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul MS nr. 444/2019 pentru aprobarea Normelor privind infiintarea, organizarea si functionarea unitatilor farmaceutice. Noutatea sta in faptul ca din 24 aprilie farmaciile pot vinde online medicamente pentru care nu este nevoie de reteta, asa numitele medicamente over-the-counter - OTC-uri. Pana in acest moment, cu toate ca OTC-urile puteau fi comandate online pe paginile de internet ale diverselor farmacii, acestea nu putea fi efectiv cumparate, ci doar rezervate in vederea ridicarii din farmacie.

Iata ce conditii trebuie sa indeplineasca farmaciile care isi doresc sa realizeze si comert electronic de medicamente:

Potrivit noului act normativ, farmacia traditionala care isi doreste si vanzari online are nevoie de un spatiu suplimentar de 10 m2 destinat exclusiv activitatilor comertului online (spre exemplu, de ambalare si depozitare a medicamentelor). Pentru a se autoriza pentru vanzare online, farmaciile trebuie sa depuna o intreaga documentatie la directia de sanatate.

Farmacia online trebuie sa fie dotata cu mobilier corespunzator operatiunilor de ambalare si depozitare a coletelor, aparatura care asigura si monitorizeaza temperatura si umiditatea, alte mijloace pentru pastrarea medicamentelor in conditiile prevazute de producator, calculator si conexiune de internet.

Cum trebuie sa arate site-ul farmaciei online

Site-ul farmaciei online, clar separat de site-ul principal, trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte specifice. Concret, acesta va avea o sectiune distincta destinata vanzarii de medicamente. Iata ce informatii trebuie sa fie pe site-ul farmaciei:

  • Link catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), cu mentiunea daca medicamentul provoaca reactii adverse;
  • Logo-ul comun european;
  • Datele cuprinse in mentiunea corespunzatoare inscrisa de Ministerul Sanatatii pe anexa la Autorizatia de functionare a farmaciei comunitare sau a drogheriei deja autorizate in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
  • Declaratie de consimtamant privind acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal ce va fi completata de fiecare pacient;
  • Chestionar in care pacientul sa indice varsta, greutatea, inaltimea, sexul, tratamente curente, antecedente alergice, starea de sarcina sau alaptare;
  • Sectiunea din site trebuie sa aiba link-uri numai catre institutii medicale ale statului, nu catre companii farmaceutice;
  • Mentiune privind data cand a fost actualizat continutul, de tipul: „Pagina actualizata la data de….”.

De asemenea, pentru fiecare medicament oferit spre vanzare se va afisa:

  • Denumirea medicamentului;
  • Indicatiile terapeutice din autorizatia de punere pe piata;
  • Prospectul;
  • Pretul

In plus, medicamentele vor fi clasificate in functie de categoria generala de indicatii (durere, febra, greata, tuse, etc.) in ordine alfabetica, fara evidentiere, fiind interzisa stimularea consumului abuziv de medicamente.

Cu privire la livrarea produselor, firmele de curierat care vor putea livra trebuie sa aiba mijloace de transport care sa asigure temperatura ceruta de medicamentele respective.

Componenta umana, de o importanta majora. Fiecare farmacie va avea un farmacist dedicat

Site-ul farmaciei online va fi realizat astfel incat sa nu fie posibila vanzarea si eliberarea medicamentelor fara un schimb prealabil interactiv intre pacient si farmacist. Astfel, componenta umana devine destul de importanta, pentru ca se va realiza un dialog permanent (live chat sau email) intre client si farmacistul online, fiecare raspuns al pacientului fiind validat de catre farmacist prin mijloace specifice.

Fiecare farmacie online trebuie sa numeasca un farmacist responsabil de vanzarea online a medicamentelor, acesta avand o serie de atributii legate de relatia pacientului final cu website-ul farmaciei.

In ceea ce priveste pacientul, acesta va avea acces la un spatiu privat, intitulat „Contul meu”, care include comenzile anterioare, precum si toate comunicarile cu farmacistul responsabil. Pentru crearea contului se va solicita numele, prenumele, data nasterii, adresa de e-mail precum si adresa la care se va face livrarea, pacientul putandu-se dezabona in orice moment.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri