Colegiul Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, care reprezinta pe membrii acestuia ce sunt judecatori activi din toate statele membre ale Consiliului Europei, ”recomanda abandonarea in intregime a acestei initiative”, referindu-se la infiintarea sectiei speciale de investigare a infractiunilor comise de magistrati, scrie G4Media.

CCJE achieseaza la ingrijorarile exprimate de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania cu privire la independenta judecatorilor romani si adoptarea modificarilor aduse celor trei legi ale justitiei, se arata intr-un raspuns adresat pe 25 aprilie unei solicitari adresate de FJR.

Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) este o autoritate consultativa a Consiliului Europei cu privire la aspecte legate de independenta, impartialitatea si statutul judecatorilor. CCJE este singurul organism dintr-o organizatie internationala compus exclusiv din judecatori, provenind din toate statele membre ale Consiliului Europei.

Cele mai importante recomandari formulate de Colegiul Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni.

In ceea ce priveste raspunderea materiala a judecatorilor, Colegiul CCJE isi exprima ingrijorarea cu privire la rolul decisiv al Ministerului Finantelor Publice in stadiul initial al procedurii, si care, in calitate de organ al puterii executive nu poate evalua in mod adecvat existenta sau cauzele unei erori judiciare. Se recomanda in intregime reconsiderarea acestui amendament.

Avocatii avertizeaza: Legea...
Citeste si: Avocatii avertizeaza: Legea Big Brother loveste in dreptul la viata...

Asemenea plangeri, daca sunt formulate, ar trebui transate exclusiv de o instanta independenta, cu asigurarea tuturor garantiilor prevazute de art. 6 CEDO.

Cu privire la crearea unei structuri distincte a Ministerului Public pentru investigarea infractiunilor comise de judecatori, Colegiul CCJE recomanda abandonarea in intregime a acestei initiative.

Colegiul CCJE conchide in sensul ca noua obligatie impusa judecatorilor, prin limitarea libertatii lor de exprimare, nu este necesara, ridica numeroase semne de intrebare, poate constitui subiect al interpretarilor abuzive si contradictorii, periclitand independenta judiciara, astfel incat se recomanda inlaturarea acestei modificari.

Cu privire la atacurile repetate si fara precedent ale factorilor politici impotriva judecatorilor, Colegiul CCJE condamna orice declaratii, comentarii sau remarci in Romania care depasesc granitele unor critici legitime si al caror scop real este de fapt atacarea, intimidarea, exercitarea oricaror altor tipuri de presiuni asupra judecatorilor sau umilirea lor, prin folosirea de argumente simpliste, iresponsabile sau demagogice, precum si desconsiderarea in orice alt mod a sistemului judiciar sau a judecatorilor in mod individual.

Statul pierde la CEDO daca...
Citeste si: Statul pierde la CEDO daca situatia Fondului Proprietatea nu este...

In ceea ce priveste dreptul judecatorilor de a protesta impotriva politicilor sau actiunilor de natura a le afecta independenta, Colegiul CCJE confirma in mod absolut dreptul legitim al judecatorilor din Romania sau de oriunde de a protesta impotriva acestor actiuni, intr-un climat de respect reciproc si intr-o modalitate compatibila cu pastrarea independentei judiciare si a impartialitatii.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Inca un ministru, OUT: propunerea de la Justitie a fost retrasa