Klaus Iohannis: PSD nu a inteles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut intr-un mod catastrofal si umbla iar la cutia cu ordonante de urgenta

Presedintele Klaus Iohannis a adus noi critici Guvernului, luni, de aceasta data pentru adoptarea Ordonantei de Urgenta prin care presedintii de consilii judetene vor fi alesi din nou prin votul direct al cetatenilor, nu prin votul consilierilor judeteni, cum este in prezent. Iohannis a transmis, prin Madalina Dobrovolschi, purtatorul sau de cuvant, ca schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dancila le-o face baronilor PSD pentru a le castiga sprijinul, conform HotNews.

Declaratia de presa a Madalinei Dobrovolschi:

-In urma adoptarii de catre Guvern a unei ordonante de urgenta referitoare la modificarea legislatiei in privinta alegerii presedintilor de consilii judetene, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, constata ca PSD nu a inteles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut intr-un mod catastrofal si umbla iar la cutia cu ordonante de urgenta, incercand sa schimbe regula jocului chiar in timpul desfasurarii jocului, ceea ce este inacceptabil.

-Votul romanilor nu este bataia de joc a PSD, atentioneaza presedintele Romaniei. Cetatenii le-au transmis pesedistilor in mod foarte clar ca practica ordonantelor de urgenta trebuie sa inceteze. Acest instrument este prevazut in Constitutie exclusiv pentru situatii exceptionale. In niciun caz, acest instrument nu poate fi folosit in continuare abuziv si netransparent.

-Schimbarea legii electorale, facuta astazi prin ordonanta de urgenta, in sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea presedintilor de consilii judetene, este de fapt o concesie pe care premierul Viorica Dancila vrea sa o faca baronilor PSD in incercarea de a le castiga sprijinul.

Citeste si:
Gabriela Firea cere redeschiderea școlilor din București
Gabriela Firea cere...

-In mod evident, daca se va schimba legislatia in sensul enuntat de premier, vor fi favorizati acei presedinti de consilii aflati in prezent in functii. Adica domnii Marian Oprisan, Dumitru Buzatu si Ionel Arsene.

-Acesti baroni PSD, panicati de scaderea in sondaje a partidului, fac tot posibilul sa isi securizeze functiile, in ciuda vointei romanilor. Asa ceva nu poate fi acceptat!

-Presedintele Klaus Iohannis subliniaza ca un judet nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un presedinte de consiliu judetean nu trebuie in niciun caz confundat cu un primar. In toata lumea primarul reprezinta comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entitati administrative.

-De altfel, chiar Constitutia, si ar trebui sa citim cu atentie, prevede in mod expres ca autoritati ale administratiei publice locale sunt primarii, consiliile locale si consiliile judetene. Presedintele consiliului judetean nu este, asadar, consacrat prin Constitutie ca autoritate a administratiei publice si, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesara alegerea sa in functie printr-un vot direct.

Citeste si:
Viorica Dăncilă și Carmen Dan nu au mai prins "lotul" PSD pentru...
Viorica Dăncilă și Carmen Dan...

-Argumentul invocat de Guvern, ca presedintele de Consiliu judetean ar trebui sa fie ales de popor nu se sustine pentru ca nu exista practic un „popor” al judetului si acest argument mascheaza de fapt disperarea PSD, care a inteles ca este pe punctul de a pierde conducerile si majoritatile in foarte multe Consilii judetene.

-Daca PSD chiar este preocupat in mod real de buna functionare a administratiilor publice si de a indrepta situatia in privinta alegerilor locale, solutia este una foarte clara: adoptarea alegerilor in doua tururi a primarilor.

-As vrea sa mai adaug un singur lucru in legatura de intentiile manifestate deja in spatiul public de catre presedintele Camerei Deputatilor, conform caruia PSD urmeaza sa elaboreze un proiect de revizuire a Constitutiei pentru punerea in aplicare a rezultatului referendumului. Presedintele Romaniei considera ca pesedistii, oricat ar incerca sa-si spele imaginea, nu mai pot pacali pe nimeni ca sunt bine intentionati si interesati in a respecta vointa cetatenilor. Sa fie oare o simpla coincidenta ca imediat dupa ce presedintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultari la Cotroceni, PSD este foarte grabit sa defileze public cu aceasta initiativa de revizuire a Constitutiei?

Guvernul a aprobat in sedinta de luni un proiect de OUG care prevede modificarea modului de alegere a presedintilor de consilii judetene."Vom modifica legislatia astfel incat sa fie ales din nou prin vot direct (...) Presedintele Consiliului Judetean nu trebuie sa faca obiectul negocierilor intre partide", a anuntat premierul Viorica Dancila. De fapt, se revine la modalitatea de alegere care a fost valabila in perioada 2008-2016.

Citeste si:
Iohannis Cum ar putea să guverneze cineva care nu respectă măsurile...
Iohannis acuză PSD: Cum ar...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »Setari Cookie-uri