Guvernul vrea sa introduca prin Ordonanta de Urgenta o noua categorie, pe langa cele sase deja existente, de beneficiari ai unor indemnizatii speciale, care s-ar adauga oricaror tipuri de pensie. OUG-ul „este necesar” deoarece CCR a DESFIINTAT in integralitate aceste propuneri!

Indemnizatiile speciale ar putea fi aprobate in urmatoarea sedinta de Guvern. Prin articolul 210 din Ordonanta de Urgenta privind Codul Administrativ se doreste introducerea unei „indemnizatii pentru limita de varsta pentru primar, viceprimar, presedinte al consiliului judetean si vicepresedinte al Consiliului judetean.

„Persoanele alese incepand cu anul 1992 de catre cetateni , prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, care au exercitat functii de autoritate executiva, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum sunt prevazute de legislatia privind sistemul de pensii publice sau cele prevazute de alte legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie lunara pentru limita de varsta”, se arata la alin (1) al art. 210.

Retail jobs

La alin (2) al aceluiasi articol se mentioneaza ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, beneficiaza de indemnizatie pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare.

In urmatoarele 11 alineate se stabileste cu exactitate modalitatea de acordare a indemnizatiei, pentru fiecare situatie in parte:

(3) Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin. (1) se acorda in limita a 3 mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

(4) In cazul exercitarii unor mandate diferite in conditiile prevazute la alin. (3), la calculul indemnizatiei lunare pentru limita de varsta se vor avea in vedere indemnizatiile lunare brute aflate in plata, corespunzatoare pentru fiecare functie.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: Trebuie taxate corect averile celor care trăiesc în...
Marcel Ciolacu: Trebuie...

(5) Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat complet de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene.

(6) Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata, la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat dupa suspendare.

(7) Indemnizatia pentru limita de varsta se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.

(8) Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.

(9) Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat, si este prevazut pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala prin anexa distincta la legea anuala de aprobare a bugetului de stat.

Citeste si:
Sondaj: PSD ocupă primul loc în intențiile de vot ale românilor
Sondaj: PSD ocupă primul loc...

(10) Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la unitatea/subdiviziunea administrativ-teritoriala pe raza careia si-a exercitat solicitantul mandatul. Situatia centralizatoare pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala se transmite administratiilor finantelor publice judetene, respectiv Directiei generale regionale a municipiului Bucuresti, dupa caz, care le centralizeaza pe judet, respectiv pe municipiul Bucuresti si le transmite Ministerului Finantelor Publice in vederea fundamentarii anexei la legea bugetului de stat pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala.

(11) Modul de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileste prin norme metodologice aprobate prin hotarare a Guvernului.

(12) De indemnizatia pentru limita de varsta prevazuta la alin. (1) nu beneficiaza primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene, a unei infractiuni de coruptie.

Citeste si:
Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria. Când se va decide...
Elena Udrea rămâne în arest...

(13) Sumele ramase necheltuite la sfarsitul anului se restituie la bugetul de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri