Saptamana trecuta, intreprinzatorii italieni membri ai Patronatul Confindustria Romania s-au reunit pentru a discuta pe o tema deosebit de sensibila si importanta pentru mediul de afaceri: coruptia.


Deja din discursul de deschidere al Presedintelui Confindustria Romania (asociatie a intreprinzatorilor italieni), Giovanni Villabruna (foto), directia lucrarilor a fost clara: constientizarea problemei, intoleranta la 360 grade fata de fenomenul coruptiei si propunerea unor solutii imediate de combatere.

“Cuvantul coruptie deriva din verbul latinesc “rumpere” (a rupe), asadar in momentul in care se realizeaza o astfel de actiune, ceva se rupe. Un acord, un act de incredere, o lege. Coruptia “rupe” credibilitatea unei tari, imaginea tarii in interiorul sau dar si in exterior se deterioreaza, investitiile directe in acea natiune se diminueaza inevitabil”, a declarat Villabruna.

“Coruptia nu este interpretabila, este o problema sociala care trebuie perceputa de toti in acelasi fel”, a adaugat Presedintele Confindustria Romania.

Filippo Di Benedetto, reprezentantul procurorului general de la Procuratura Generala din Florenta, a vorbit despre importanta adoptarii unor actiuni decisive de combatere a coruptiei. Un apel la actiuni simple, poate chiar banale, adesea utilizate pentru combaterea unor delicte foarte grave, cum ar fi pedofilia, deci mai multa practica si mai putina teorie, mai putine statistici si mai multe actiuni concrete.

Cel mai important instrument de combatere a coruptiei in viziunea sa il reprezinta o magistratura independenta de puterea politica. Tot Di Benedetto a mai precizat faptul ca acolo unde exista coruptie se creeaza teren fertil pentru aparitia fenomenului extrem al criminalitatii organizate.

Tot despre coruptie a vorbit si ES, Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Marco Giungi, care a spus ca fenomenul coruptiei nu se manifesta doar in raporturile cu publicul ci si in cadrul raporturilor dintre societati private.


Interventiile Secretarului de stat, Tudor Buzatu, a Procurorului DNA, Elena Hach si ale Directorului Agentiei Nationale Anticoruptie din Italia, Filippo Romano s-au axat pe cadrul normativ / legislativ precum si pe procedurile adoptate in Italia, in Romania, dar si in intreaga Europa.

Expertul RINA Romania, Cosmin Theohari si Avocatul Pasquale Silvestro de la Tonucci&Partners au completat lucrarile Legal Summit, expunand aspecte de conformitate si prevenire, elemente de baza si strategice, care pot fi adoptate in Romania in vederea protejarii activitatii antreprenoriale ale asociatilor, care de astfel au fost destinatarii directi ai lucrarilor acestui important Legal Summit.

Confindustria Romania este asociatia in serviciul intreprinzatorilor italieni din Romania. Este creata in 2011, dar este activa in Romania ca Patronat recunoscut de Guvern inca din 2005 ca „Unimpresa Romania” (activa in Romania din 2003), sustinand si aparand interesele mediului de afaceri italian activ in Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Sorin Mindrutescu s-a retras din board-ul Fondul Proprietatea