Primarul general, Gabriela Firea, incearca din nou, la urmatoarea sedinta de Consiliu General, sa introduca in legalitate cele 20 de companii municipale ale caror hotarari de infiintare au fost anulate in instanta de USR, fiindca au fost adoptate ilegal, cu votul a jumatate plus unu din consilieri, nu cu doua treimi asa cum prevede legea. Propunerea vine dupa ce Guvernul Dancila a modificat prin Ordonanta de Urgenta Codul Administrativ, astfel incat proiectele care vizeaza administrarea patrimoniului pot fi adoptate doar cu votul a jumatate plus unu din consilierii in functie, astfel ca ar fi posibila introducerea in legalitate doar cu votul PSD-ALDE. Alianta PSD -ALDE nu are doua treimi in Consiliul General, deci nu putea introduce companiile in legalitate fara votul opozitiei. Practic primarul doreste o reconfirmare a hotararilor de infiintare a companiilor, documentele anulate in instanta.

Roxana Wring, consilier general si presedintele USR Bucuresti, este de parere ca nici dupa modificarea Codului Administrativ, companiile infiintate nelegal nu pot fi aduse in legalitate, scrie Hotnews.ro.

„Nu le poate introduce in legalitate pentru ca decizia instantei este definitiva. Nu poti legaliza ceva care a fost desfiintat printr-o decizie a instantei. Vom vota impotriva si vom ataca proiectele de hotarare in instanta, in caz ca vor fi adoptate pe 31 Iulie. Gabriela Firea continua sa sape la groapa in care se afunda Bucurestiul. Radet in faliment, proiecte de infrastructura blocate, zeci, sute de milioane de euro cheltuite pe niste companii declarate ilegale de instanta, faliment nedeclarat”, a declarat Roxana Wring pentru HotNews.ro.

In expunerea de motive semnata de Gabriela Firea se arata insa ca intrarea in legalitate este posibila.

”Vazand Decizia nr. 6504/22.11.2018 a Sectiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curtii de Apel Bucureşti, definitiva, prin care se anuleaza actele administrative care au avut ca obiect infiintarea de societati pe actiuni cu capital majoritar al municipalitatii care sa presteze servicii publice (...)Avand in vedere necesitatea de a conserva continua functionare a serviciului public gestionat, precum şi la obligatia Municipiului Bucureşti de a furniza colectivitatii locale teritoriale aferente servicii publice absolut necesare, esentiale pentru asigurarea unui standard minim şi rezonabil de viata. Apare astfel necesara confirmarea intentiei autoritatii deliberative de infiintare a acestei societati invalidata de instanta judecatoreasca din cauza unui viciu de aprobare şi anume neadoptarea cu votul de 2/3 din numarul consilierilor generali fiind incidente prevederile art 45 alin 3 din Legea nr 215/2001. Viciul de care au fost afectate hotararile CGMB anulate prin hotarare definitiva a Curtii de Apel Bucureşti, se refera la lipsa majoritatii necesare a voturilor consilierilor ce intra in alcatuirea CGMB. Ca regula şi de principiu, confirmarea utilizata in scopul acoperirii unui vici un act administrativ unilateral este afectat, ar trebui sa imbrace forma unei manifestari de vointa care, prin maniera in care este formalizata/exteriorizata, sa fie apta sa acopere/sa asaneze viciul de care este afectat actul confirmat, astfel cum a fost emis initial un asemenea act. In aceste conditii, daca viciul este cel al lipsei majoritatii necesare a consilierilor membri ai C.G.M.B., atunci actul de confirmare ar trebui adoptat cu majoritatea care nu a fost realizata la data adoptarii initiale actului administrativ viciat”, se arata in expunerea de motive.

Companiile pe care Gabriela Firea vrea sa le introduca in legalitate sunt:
1. Compania Municipala Consolidari
2. Compania Municipala Iluminat Public Bucuresti
3. Compania Municipala Eco Igienizare Bucuresti
4. Compania Municipala Parking Bucuresti
5. Compania Municipala Paza si Securitate Bucuresti
6. Compania Municipala Turistica Bucuresti
7. Compania Municipala Protectie Civila si Voluntariat Bucuresti
8. Compania Municipala Agrement Bucuresti
9. Compania Municipala Imobiliara Bucuresti
10. Compania Municipala Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde Bucuresti
11. Compania Municipala Managementului Transportului Bucuresti
12. Compania Municipala Managementul Traficului Bucuresti
13. Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje Bucuresti
14. Compania Municipala Dezvoltare Durabila Bucuresti
15. Compania Municipala Medicala Bucuresti
16. Compania Municipala Sport Pentru Toti Bucuresti
17. Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti
18. Compania Municipala Publicitate si Afisaj Bucuresti
19. Compania Municipala Tehnologia Informatiei Bucuresti
20. Compania Municipala Cimitire Bucuresti

Reamintim ca la ultima sedinta de Consiliu General, majoritatea PSD -ALDE din Consiliul General a aprobat la ultima sedinta bugetele acestora, desi hotararile de infiintare erau anulate, acestea ridicandu-se pe anul 2019 la peste un miliard de lei, din care peste 300 milioane lei merg pe salariile angajatilor, peste 6.000 pana la finalul anului.

Anul trecut Curtea de Apel Bucuresti a anulat hotararile de infiintare ale celor 22 companii municipale, motivand ca au fost adoptate cu votul a jumatate plus unu dintre consilieri, fata de doua treimi cat prevede legea. USR are pe rol un proces pentru desfiintarea lor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri