Dupa ce a depus la Senat un proiect de lege care instituie pedeapsa cu inchisoarea, de la 1 la 6 ani, pentru cei care nu platesc contributiile la stat, Eugen Teodorovici impinge spre Parlament o lege care favorizeaza evazionistii. Concret, proiectul reduce pedepsele cu inchisoarea pentru evaziune fiscala, eliminand si prevederile actuale privind asocierea in vederea savarsirii de infractiuni fiscale.

Prin noul proiect depus la Parlament, ministrul Teodorovici reintroduce art. 6 in Legea evaziunii fiscale: „Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 6 ani retinerea si neplata, incasarea si neplata, ori, dupa caz, neretinerea sau neincasarea, in cel mult 30 zile de la termenul de scadent prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege”, se arata intr-un proiect de lege pentru modificarea legii evaziunii fiscale, scrie Adevarul.

De asemenea, Teodorovici a modificat alte trei articole ale legii, prin care se creeaza un regim penal si fiscal mai favorabil evazionistilor.

Astfel, actuala lege a evaziunii fiscale, la articolul 8, prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi pentru „stabilirea cu rea-credinta, de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat”.

Prin initiativa sa legislativa, ministrul Teodorovici diminueaza pedeapsa in acest caz, de la 3 la 10 ani de inchisoare, la o pedeapsa cuprinsa intre 2 si 7 ani de inchisoare. La acelasi articol 8, ministrul propune abrogarea alineatului 2, care continea o agravanta: inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi in cazul in care faptele pedepsite la alineatul precedent sunt savarsite sub forma de grup infractional organizat.

Cum se apara Teodorovici?

In sprijinul modificarii prevederilor, Eugen Teodorovici a invocat faptul ca sanctionarea persoanelor care se asociaza in vederea savarsirii de infractiuni ar fi pedepsita pe baza Codului Penal, respectiv pentru infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat (la relaxarea definitiei careia se lucreaza in paralel, conform unor initiative din Parlament). In ce priveste reducerea pedepsei, Teodorovici isi motiveaza initiativa prin faptul ca in cauzele de evaziune fiscala cu prejudicii mici nu se poate dispune renuntarea la urmarirea penala, avand in vedere ca actualul Cod penal interzice acest lucru pentru pedepse mai mari de 7 ani.

Un motiv similar este invocat si in cazul reducerii pedepsei de la 2 la 8 ani, cat este in prezent, la pedepse privative de libertate cuprinse intre 2 si 7 ani, pentru ascunderea unor bunuri in ascopul sustragerii de la plata taxelor ori a omisiunii evidentierii in contabilitate a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Aceeasi pedeapsa redusa la cel mult 7 ani este prevazuta si pentru evidentierea in contabilitate a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidente contabile duble; sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale; substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului fiscal sau ale Codului de procedura penala.

Pedepsele suplimentare, reduse la jumatate

Diminuate sunt si pedepsele pentru situatiile agravante, in care prejudiciul este mai mare de 100.000 euro: limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu o treime (respectiv 2 ani si 4 luni), fata de 5 ani cat este prevazut in actuala lege a evaziunii fiscale.

In cazul in care prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limitele speciale ale pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu jumatate (respectiv 3 ani si jumatate), fata de 7 ani cat este prevazut in legea in vigoare. Art. 10 al proiectului pentru modificarea legii evaziunii fiscale este aproape identic cu cel prezent, prevazand ca in cazul neplatii taxelor si impozitelor retinute la sursa sau a stabilirii cu rea-credinta a acestora, in scopul obtinerii unor rambursari fara drept de la stat, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acopera integral prejudiciul, pedeapsa se reduce la jumatate.

Plafon de 10.000 de euro pentru dosarul penal

Un alt articol nou-introdus prevede ca faptele nu se pedepsesc penal daca prejudiciul cauzat prin infractiune este mai mic de 10.000 de euro, iar in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acopera integral prejudiciul. De aceste acte de clementa nu va beneficia insa persoana fizica sau juridica care a mai savarsit o astfel de infractiune in ultimii 5 ani.

Reducerea pedepsei cu inchisoarea si aplicarea amenzii pentru prejudicii de pana la 100.000 de euro, precum si exonerarea de raspundere penala in cazul prejudiciilor de pana la 10.000 de euro care au fost achitate integral se vor aplica si in cazul proceselor aflate in derulare, la primul termen ulterior intrarii in vigoare a legii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri