Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus joi, in procesul lui Darius Valcov, sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la aplicarea deciziei Curtii Constitutionale privind rejudecarea unor dosare de coruptie, deoarece completurile de trei judecatori nu ar fi fost specializate.

Instanta suprema va trimite la CJUE patru intrebari in legatura cu aplicarea deciziei Curtii Constitutionale, scrie Agerpres.

Practic, Instanta suprema doreste sa intrebe CJUE daca deciziile Curtii Constitutionale (care este un organ exterior puterii judecatoresti) privind modalitatea de compunere a completurilor de judecata ar trebui aplicate atunci cand sunt anulate decizii in dosarele de fraude pe fonduri europene.

De asemenea, judecatorii romani doresc sa afle daca tratatele si deciziile UE se opun adoptarii unei decizii de catre Curtea Constitutionala privind compunerea completurilor de judecata.

Pana la primirea unui raspuns din partea CJUE, procesul lui Darius Valcov se suspenda.

Cele patru intrebari sunt urmatoarele:

Art. 19 alin. (1) din Tratatul privind Uniunea Europeana, art.325 alin. (I) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, art.58 alin.(3) din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European si al Consiliului si de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European si a Consiliului si a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, art.4 din Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European si a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, elaborata in temeiul articolului K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene din 26 iulie 1995, trebuie interpretate in sensul ca se opun adoptarii unei decizii de catre un organ exterior puterii judecatoresti, Curtea Constitutionala a Romaniei, care sa solutioneze o exceptie procesuala care ar viza o eventuala nelegala compunere a completurilor de judecata, in raport de principiul specializarii judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (neprevazut de Constitutia Romaniei) si sa oblige o instanta de judecata sa trimita cauzele, aflate in calea de atac a apelului (devolutiva), spre rejudecare, in primul ciclu procesual la aceeasi instanta?

Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana si articolul 47 alin. 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretate in sensul ca se opun constatarii de catre un organ exterior puterii judecatoresti a nelegalei compuneri a completurilor de judecata din cadrul unei sectii a instantei supreme (completuri compuse din judecatori in functie, care la momentul promovarii indeplineau inclusiv conditia specializarii solicitata pentru a promova la sectia penala a instantei supreme)?

Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a instantei de contencios constitutional, care interpreteaza o norma inferioara Constitutiei, de organizare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inclusa in legea interna privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, norma interpretata in mod constant in acelasi sens, de o instanta de judecata timp de 16 ani?

Conform articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, principiul liberului acces la justitie include specializarea judecatorilor si infiintarea unor completuri specializate la o instanta suprema?

Pe 3 iulie, CCR a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie, generat de neconstituirea de catre Instanta suprema a completurilor specializate pentru judecarea infractiunilor de coruptie.

In urma acestei decizii, toate dosarele solutionate de completurile de 3 judecatori de la Instanta suprema, inainte de 23 ianuarie 2019, care nu au o decizie definitiva sau au o sentinta definitiva, dar sunt inca in termenul de exercitare a cailor de atac extraordinare, vor fi rejudecate.

Darius Valcov, fost primar al municipiului Slatina si ministru al Finantelor, a fost condamnat, in 8 februarie 2018, de un complet de trei judecatori, la opt ani de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare de bani, in legatura cu mai multe licitatii de lucrari pentru apa si canalizare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri