„Este o zi importanta pentru mine si sper sa fie o zi importanta pentru toti tinerii care asteapta un viitor mai bun atat pentru tara, cat si pentru Bucuresti”. Asa isi incepea discursul la depunerea candidaturii pentru functia de Primar General al Municipiului Bucuresti Gabriela Firea, in 2016, inaintea unei campanii pline de promisiuni, spectacol mediatic si revolta asupra predecesorilor ei. La 4 ani distanta, zeci de firme ilegal infiintate, promisiuni incalcate, o Capitala bagata in faliment si un primar care isi indeamna, la propriu, votantii sa plece din oras daca nu le place. Sa trecem in revista cateva dintre promisiunile edilului.

“Speech-ul” plin de emotie la depunerea candidaturii

“Sunt convinsa ca aceasta campanie electorala trebuie sa fie despre tineri, despre viitorul nostru si al lor, despre solutiile pe care le au toti candidatii pentru o viata mai buna in Bucuresti. Cu ajutorul lui Dumnezeu, al bucurestenilor, pe care sper sa-i conving in aceasta campanie electorala, Capitala noastra va arata cu totul diferit, nu va mai fi atat aglomerata, nu va mai fi atat de plina de mizerie, de poluare, de gropi”, spunea, plina de emotie, Gabriela Firea, dupa depunerea candidaturii.

In realitate, doar peste o treime din bucuresteni au mers la vot. Candidata PSD, Gabriela Firea, a reusit sa mobilizeze mai ales electoratul de peste 56 de ani, fara studii superioare, si nu pe cei tineri despre care vorbea in campanie.

Candidata PSD a fost votata de barbati si de femei aproape in egala masura. Au existat insa diferente in privinta studiilor pe care le-au avut alegatorii ei. Au preferat-o preponderent persoanele cu studii medii si sub medii, multe dintre ele angajate ca muncitori sau tehnicieni. Iar in privinta varstei, social-democrata a atras mai mult votanti de peste 56 de ani.

Candidatii PNL si USR au fost votati in special de tineri, insa voturile s-au impartit intre acestea, Firea castigand deci, lejer, alegerile.

In ceea ce priveste a doua parte a discursului, Capitala Romaniei este din ce in ce mai poluata, din ce in ce mai aglomerata, mai mizerabila si mai plina de gropi.

“Sunt probleme care treneaza de ani de zile si care si-ar fi putut gasi rezolvarea daca in fruntea Primariei Generale a Capitalei si alaturi de bucuresteni ar fi fost un primar ambitios, perseverent, deschis dialogului cu toti bucurestenii si cu toate institutiile, cu reprezentanti de la Bruxelles pentru atragerea de fonduri europene”, a declarat Firea, dupa depunerea candidaturii.

Intr-adevar, conform Gabrielei Firea, PMB a atras fonduri europene in valoare de circa 920 de milioane de euro in acesti ani; fondurile urmeaza a fi folosite, printre altele, pentru achizitionarea de tramvaie si autobuze electrice, insa cel putin deocamdata licitatiile treneaza sau sunt suspecte.

Cat despre transparenta, este de notorietate publica felul in care Gabriela Firea a blocat si blocheaza cu consecventa dialogul deschis in cadrul sedintelor si comisiilor, interzicand de asemenea dreptul cetatenilor de a participa la sedintele “publice”.

Desi in campania electorala Gabriela Firea nu a soptit un cuvant despre infiintarea unor asa-zise companii municipale, una dintre primele ei actiuni a fost chiar aceasta. Zeci de companii subordonate PMB au fost infiintate si apoi “umplute” de pile de partid, rude si prieteni ai edililor. Ulterior, instanta de judecata a decis printr-o sentinta definitiva ca aceste companii municipale au fost infiintate ilegal. Mai mult, intr-o sfidare evidenta a justitiei, in loc sa desfiinteze companiile municipale - declarate ilegale de instanta inca din 2018, Administratia Firea vrea sa le dezvolte.

Primaria isi propune, printre altele, sa angajeze, in urmatoarele luni, inca 2.500 de oameni in companii si sa majoreze cheltuielile cu personalul de peste trei ori. Totodata, ii va plati mai bine si pe membrii consiliilor de administratie.

De subliniat ca majoritatea companiilor infiintate de ea merg pe pierdere, inghitind din buget.

Promisiuni peste promisiuni, putine rezultate

In campania electorala, social-democrata a promis ca va indeparta parcagii ilegali si va pune la dispozitia cetatenilor, inca din vara anului viitor, noi parcari. Mai mult, se doreste extinderea numarului de intersectii incluse in Sistemul de Management al Traficului, desfiintarea constructiilor ilegale de pe spatiile verzi, amenajarea unui hipodrom si construirea de gradinite cu program prelungit. Nu in ultimul rand, actualul primar a promis renovarea spitalelor din Capitala.

Cateva dintre promisiuni, pe scurt:

- Desfiintarea constructiilor ilegale de pe spatiile verzi.

- Amenajarea Hipodromului Bucuresti.

- Acordarea de reduceri in ceea ce priveste costurile chiriilor pentru studentii din universitatile de stat care nu au reusit sa obtina un loc in camin, dupa model irlandez.

- Construirea de gradinite cu program prelungit si renovarea spitalelor.

- Reconfigurarea cheiului Dambovitei, intre Piata Unirii si Izvor, prin conturarea unui spatiu de promenada.

Citeste aici cateva dintre promisiunile pe care le-a facut edilul Capitalei si raspunsurile oferite wall-street.ro de catre Primarie, la doi ani de la preluarea mandatului de catre Gabriela Firea.

Totodata, ea promitea ca "In cadrul Politiei Locale a Municipiului Bucuresti va fi infiintat un departament de patrulare permanenta care, in colaborare cu politiile locale de sector, in baza unui plan comun de actiune, sa asigure supravegherea in zonele cu un inalt grad de insecuritate urbana". Din pacate, nici acest lucru nu a fost realizat.

Piste de biciclete inexistente

"Bineinteles ca e nevoie de piste de biciclete pentru ca daca ai doar bicicleta si nu ai pe unde sa mergi, nu aceasta este solutia. De asemenea, in perioada urmatoare, toate pistele de biciclete care sunt desenate in P.I.D.U. (n.r. Planul Integrat de Dezvoltare Urbana) si in Planul de Mobilitate, vor fi puse si in aplicare, in sensul ca in Capitala vor fi din ce in ce mai multe piste pentru biciclsti si, de asemenea, statii in care se pot inchiria bicicletele. Mi-as dori ca acest proiect sa demareze in primavara (anului 2017 – n.r.), pentru ca este vorba de o licitatie si nu se termina in cateva zile. Pe urma va veni perioada de iarna, dar in primavara sa putem sa inauguram acest serviciu de bike sharing si, de asemenea, si pistele de biciclete sa fie amenajate", a spus Gabriela Firea in urma cu circa 3 ani.

De pistele pentru biciclisti nu s-a mai auzit nimic - nici pe unde se fac, nici cand vor incepe lucrarile.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (P.I.D.U.) presupune amenajarea a aproximativ 60 de kilometri de piste pentru biciclete. Acestea ar fi urmat sa conecteze principalele intrari in oras de centrul Capitalei.

In plus, in zona centrala, ar fi trebuit sa fie creat un traseu intre Parcul Icoanei si Piata de Flori, care ar fi trecut pe stradute pitoresti din Bucurestiul vechi, conform promisiunilor Gabrielei Firea.

In decembrie 2015 Primaria Capitalei a semnat conventia cu Ministerul Mediului pentru accesarea a 10 milioane de euro pentru realizarea pistelor de biciclete. In prezent, Bucurestiul are doar aproximativ 7 kilometri de piste pentru biciclete. In comparatie, Viena are 1206 kilometri.

Daca Gabriela Firea s-ar fi tinut de cuvant si ar fi inaugurat pistele de bicicleta, fara indoiala s-ar fi redus si emisiile de CO2 din Capitala si probabil ar fi fost evitate contrele dintre Ministrul Mediului si ea.

In urma acelor contre, probabil nervoasa, Gabriela Firea a declarat ca ar trebui sa plecam din Bucuresti, daca nu ne place.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri