Gabriela Firea a promis “revolutie in trafic”, infrastructura pentru categoriile vulnerabile, investitii in sanatate, educatie si natura, cresterea calitatii vietii, cooperare cu toate partidele politice, dar si protejarea patrimoniului cultural al orasului. Membra PSD a facut insa fix opusul sau nu a facut nimic. Parcurge analiza a 2 ani de Gabriela Firea la carma orasului cu buget ce depaseste un miliard de euro.

Din pacate, promisiunile si celorlalti primari ai sectoarelor au ramas, in mare parte, la rangul de promisiuni fara substanta. Reamintim ca toate primariile din Bucuresti sunt ocupate de PSD, deci nu poate fi vorba de imposibilitatea conlucrarii. De asemenea, in majoritatea primariilor, PSD are majoritate confortabila, astfel incat nu sunt impiedicati in niciun fel sa duca la indeplinire, daca ar dori, planurile si proiectele.

Problema majora? Gabriela Firea a fost ocupata sa organizeze concerte, petreceri, targuri (Craciun, Paste, dar si fara un motiv anume), sa asfalteze la infinit aceleasi strazi (ex: B-dul Iuliu Maniu, care la un an jumatate deja a crapat, avand garantie de…doar un an), sa arunce milioane de euro pe zeci de firme “de familie” care nu au facut nimic pana in prezent.

Mai mult, neajungandu-i Bucurestiul, Gabriela Firea a luat din bugetul orasului pentru a organiza petreceri si concerte in AFARA lui – repetam, pe banii bucurestenilor, ceva unic pana in prezent.

Totodata comunicarea cu Primaria Bucuresti a devenit extrem de dificila. wall-street.ro a trimis multiple intrebari care urmareau informatii de interes public, neprimind niciun raspuns timp de luni de zile. Transparenta aproape de zero.

In paralel, Firea este interesata aproape exclusiv de imaginea ei. Aparitii TV cu o cruciulita la gat mimand competenta, inaugurari de statui sau o statie RATB cu iarba pe acoperis, promisiuni exagerate (mai tineti minte “tramvaiul suspendat” sau canalul Dunare-Bucuresti?), toate semn al incompetentei.

Deci, punctual, care sunt principalele esecuri ale vremelnicei “domnii” ale Gabrielei Firea, la jumatatea mandatului, in Bucuresti?

1. Revolutia in trafic…suspendata

In data de 6 iunie 2016 Gabriela Firea anunta initierea unei revolutii in trafic, revolutie ale carei rezultate palpabile urmau sa apara in sase luni, conform promisiunilor edilei.

Pentru un oras aglomerat si compact precum Bucurestiul, aceasta revolutie ar fi trebuit sa insemne in primul rand relansarea transportului public, accesibil tuturor si ecologic. Nimic semnificativ nu s-a realizat in aceasta directie.

Metroul este supra-aglomerat, iar printre cauze se afla lipsa unei dimensionari corecte a transportului de suprafata. Constructia lenta a noilor linii, in special a celei din Drumul Taberei, se datoreaza administratiilor PSD, trecute si prezente. Achizitia unor autobuze produse in Turcia a fost si ramane controversata, iar parcul de tramvaie este invechit si unele garnituri sunt periculoase pentru calatori. Inaugurarea benzii unice de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti a fost iresponsabila.

Proiectul a fost anulat in aceeasi zi, dar a functionat indeajuns pentru a cauza un accident grav de circulatie. In 2018 a fost anuntata aparitia pistelor pentru biciclete, dar studiile de fezabilitate si proiectele tehnice nu au fost facute publice si nu cunoastem care sunt standardele aplicate. Sumele alocate pentru piste din bugetul Ministerului Mediului erau disponibile, dar Gabriela Firea nu a considerat acest aspect drept o prioritate. In prezent se discuta despre construirea unor piste de biciclete spre Pipera, desi cel mai relevant proiect ar fi unirea celor trei piste legale existente, care converg in Piata Victoriei (Berzei, Calea Victoriei, Aviatorilor).

In acelasi timp, pe Soseaua Pantelimon lucrarile de reabilitare a carosabilului s-au finalizat, dar pista pentru biciclete nu respecta criterii de minima siguranta. In lipsa unei infrastructuri sigure pentru biciclisti, proiecte precum cel de oferire a unor vouchere pentru biciclete - aducand in trafic numerosi incepatori sau turisti, neobisnuiti cu haosul de pe strazile capitalei, scrie Platforma-demos.ro.

Mai rau, flota de tramvaie este extrem de veche si au existat deja incidente in care, efectiv, tramvaie au luat FOC cu cetateni inauntru.

2. Infrastructura de sanatate, la pamant

Este de notorietate publica ziua in care, pompos, Gabriela Firea a venit sa inaugureze un nou spital. Neterminat. In care nu a lasat presa sa intre pentru a fotografia, de fapt, camere goale sau cu aparatura si mobilier vechi. Cam la asta se rezuma investitiile in infrastructura medicala ale PMB.

Ca orice PSD-ist care se respecta, au fost gasiti vinovati – opozitia care ar “bloca” proiectele. In realitate, opozitia nu doreste decat sa afle de ce deciziile PMB sunt luate fara nicio consultare, fara transparenta, intr-un mod deseori grobian (ne amintim de injuraturile din sedintele de consiliu ale PMB, catre opozitie).

In programul de guvernare cu care a castigat alegerile din 2016, Gabriela Firea se angaja sa revolutioneze felul in care este gestionata sanatatea in Bucuresti. Promitea sa intreprinda o “analiza comparata a structurii existente cu nevoile si necesitatile pacientilor”, sa modifice numarul de sectii si sa reorganizeze activitatile medicale in functie de prioritati. Aceasta analiza nu a inceput nici pana in momentul de fata.

La doi ani dupa aceste promisiuni, la Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala Dan Theodorescu, care se afla intr-o stare avansata de degradare si despre care Gabriela Firea declara in februarie ca trebuie mutat pentru renovare, nu au inceput lucrarile de renovare. In mai a fost anuntata mutarea sa in sectorul 4, dar inca nu exista informatii concrete despre localizare sau data inceperii renovarilor.

Cu toate ca Gabriela Firea s-a laudat cu bugete semnificative pentru sanatate si cu un buget record pentru spitale in 2018 (111 milioane euro), a promis investitii pentru toate cele 19 spitale si inceperea constructiei celor trei noi spitale – spitalul metropolitan (1500 paturi), un nou spital in sectorul 3 si un altul in sectorul 6, in doi ani de guvernare nu au inceput nici macar studii de fezabilitate pentru constructia vreunuia dintre aceste spitale. Gabriela Firea a excelat la finalizarea unor proiecte incepute de predecesori. La finalul lui 2017 a inaugurat noul Spital de Ortopedie, Traumatologie si TBC Osteoarticular Foisor, un proiect inceput cu mult inainte ca ea sa devina primar, iar luna trecuta a participat la deschiderea spitalul clinic de copii “Doctor Victor Gomoiu”, un proiect inceput inca din 2012.

3. Degradarea calitatii vietii in Bucuresti

Infrastructura este veche, neingrijita. In cazul unui cutremur, zeci de mii de Bucuresteni ar fi raniti sau ar deceda sub cladiri care ar fi trebuit de mult consolidate. Ce a facut Firea? A infiintat o companie “de casa” care chiar cu asta ar trebui sa se ocupe…dar nu a facut nimic, exceptand a angaja oameni platiti din taxele locuitorilor.

Nivelul de poluare al orasului este in continua crestere, dar masurile in acest domeniu au intarziat sa apara. Primaria este incapabila sa masoare nivelul poluarii, de orice fel, din Bucuresti. Calitatea aerului este inca verificata cu dispozitive instalate de Ministerul Mediului si care ar fi trebuit sa fie inlocuite pana acum, Primarul asumandu-si acest obiectiv in programul sau electoral. Inca din anul 2014 Comisia Europeana a atentionat Romania cu privire la iminenta initierii procedurii de infringement din cauza ignorarii necesitatii imbunatatirii calitatii aerului, conform Directivei 2008/50/EC.

Lipsa de actiune a avut doua consecinte in 2018: poluarea s-a inrautatit in Bucuresti, iar Comisia a inaintat cazul catre Curtea Europeana de Justitie, Romania riscand amenzi consistente zilnice, pana la respectarea prevederilor directivei.

Nici poluarea fonica nu a fost in vreun fel abordata in timpul actualului mandat PSD la Primaria Capitalei, desi se promiteau aparate de monitorizare si masuri de reducere a zgomotului, in special in zonele rezidentiale.

Problema spatiului verde ramane in continuare nerezolvata. Orasul este inca deficitar la acest capitol, in conditiile in care oricum se afla sub standardele europene la suprafata verde destinata fiecarui locuitor. Primaria Bucuresti nu a reusit sa adauge noi spatii verzi, sa organizeze parcuri sau sa progreseze cu proiectul Centurii Verzi a Capitalei.

4. Alocare la discretie a banilor cetatenilor, transparenta aproape de zero

PMB nu a practicat in doi ani nicio forma de eficientizare si de transparenta a investitiilor si achizitiilor publice. Dimpotriva, accesul cetatenilor la astfel de informatii a fost ingreunat. Comunicarea si prezentarea pe intelesul tuturor a cheltuielilor si veniturilor PMB din bugetul public local al Bucurestiului este defectuoasa. Repetam, desi wall-street.ro a trimis multiple intrebari catre PMB, aceasta ori nu a raspuns deloc, ori a raspuns la luni distanta, incalcand astfel legea. Dar ne-am obisnuit cu acest lucru din partea PSD.

Cheltuielile s-au intensificat pe perioada acestui mandat, fara sa existe insa criterii clare de selectie a investitiilor prioritare si a cheltuielilor importante, criterii care sa aiba la baza analize bine argumentate si justificate. Datoria publica a crescut in ultimul an si nu s-a demonstrat ca toate imprumuturile/creditele contractate de PMB ar fi viabile si avantajoase.

In perioada campaniei electorale, actualul primar a promis masuri aflate in afara ariei sale de competente, referitoare la legislatia achizitiilor publice si la eliminarea platilor de catre municipalitate in diverse litigii. In acelasi timp, promisiunea de a definitiva inventarul bunurilor aflate in proprietatea sau administrarea PMB nu a fost respectata

5. Infiintare de companii satelit PMB

20+ companii, cele mai multe redundante, au fost infiintate in timp record de Gabriela Firea. Acestea ar trebui, in teorie, sa acopere diferite domenii – infrastructura, publicitate stradala, consolidare, servicii de paza etc. Din pacate, pana in prezent acestea nu au facut decat sa inghita un buget enorm (zeci de milioane de euro), fara a face ceva concret.

Infiintarea companiilor municipale poate fi o solutie pentru asigurarea de servicii publice accesibile si ieftine, precum si o modalitate de a realiza lucrari publice pentru care nu exista interes in mediul privat sau al caror cost poate fi prea mare. Mai mult, de-a lungul timpului numeroasele contracte cu agenti privati au spoliat bugetul Capitalei si au fost o sursa de venituri ilicite pentru partide, primari, consilieri locali si complicii acestora. Din pacate, ceea ce putea fi o solutie eficienta - formarea unor companii publice locale - a devenit o sursa de ingrijorare, deoarece aceste companii nou infiintate sunt conduse de persoane ce fac parte din clientela de partid a majoritatii guvernamentale si nu exista planuri de management si date care sa le asigure dezvoltarea.

6. Distributia energiei termice si infrastructura aferenta, in colaps

Declaratiile politice deseori agresive, menite sa impresioneze cetatenii Bucurestiului sau proprii colegi de partid, nu sunt credibile si nu tin loc de capacitate administrativa, scrie Reteaua centralizata de termoficare este intr-o stare deplorabila, fapt ce se reflecta in numeroase intreruperi ale furnizarii cu agent termic si in accidentele de munca mortale, cum a fost cel din 30 ianuarie 2018, cand doi angajati RADET au decedat in urma unei explozii la una dintre conductele la care lucrau. Previzibil, Gabriela Firea nu si-a asumat vina.

Strategia de alimentare cu energie termica a Municipiului Bucuresti incalca directiva europeana 2012/27/EC prin faptul ca nu asigura un procent de “minimum 50% energie produsa din surse regenerabile, recuperari de energie secundara, cogenerare de inalta eficienta energetica sau combinatii ale acestora”. Desi exista analize preliminare din care rezulta ca poluarea poate fi injumatatita prin masuri aflate la indemana RADET, Gabriela Firea a ignorat pana in prezent aceste posibilitati.

In plus, amplitudinea subventiilor poate scadea - in asa fel incat sa fie adresate doar celor care sunt intr-adevar consumatori vulnerabili - prin includerea soluţiilor de energie regenerabila in sistemul de producere si distributie a energiei termice. Incapacitatea politica a Primarului General de a negocia in folosul bucurestenilor, chiar si in interiorul PSD, a fost dovedita in cazul ELCEN, avand in vedere ca nici pana in prezent trecerea acestuia in subordinea PMB nu este certa.

Situatia treneaza, desi fonduri nerambursabile se afla la dispozitia Primariei inca din anul 2014 pentru reabilitarea unei sectiuni a retelei de termoficare, fonduri in valoare de 211 milioane de euro. Anuntat ca un obiectiv important al PMB, nici pana in acest moment dosarul acestui proiect nu este complet, in conditiile in care lucrarile ar trebui finalizate in 2023.

Sistemul de subventii pentru caldura din Capitala, suportat de la bugetul national si perpetuat de actualul Primar General, este in realitate un furt, mascat in solidaritate fortata, prin faptul ca se acorda ajutoare unor consumatori care si-ar putea permite un pret mai mare, dar care primesc, practic, ajutor social pe nedrept, pentru simplul fapt ca sunt bucuresteni.

7. Lipsa comunicarii cu cetatenii si cu opozitia

Ratarea termenelor limita pentru schimbarile promise in programul electoral si atitudinea primarului general, Gabriela Firea, au erodat posibilitatea colaborarii transparente si a unui dialog institutional constructiv cu societatea civila si opozitia. Unele dintre cele mai importante hotarari din ultimii doi ani au fost luate in sedintele extraordinare ale Consiliului General, ceea ce a insemnat o lipsa totala de transparenta si de implicare a cetatenilor in decizia administrativa.

Cetateni, ONG-uri reprezentative sau presa incomoda, cu totii au fost impiedicati, uneori in mod violent sau abuziv sa participe la sedinte, incalcandu-se astfel principiile unei guvernari democratice. Blocarea cererilor pentru organizarea de adunari publice arata ca PMB intra in linia de partid a PSD si limiteaza dreptul la exprimare, libertatea de asociere si libertatea intrunirilor, inclusiv prin acceptarea unor cereri de adunari publice fictive, fie in fata sediului Primariei, a sediului PSD sau chiar in Piata Victoriei.

8. Cenzura

Este de notorietate deja faptul ca Gabriela Firea alege sa stearga constant si sa blocheze ORICE comentarii care nu sunt pozitive. Zeci de mii de conturi de Facebook au fost blocate pe pagina sa personala.

Mai rau este insa ca, similar cu ce se intampla in Parlament, cetateni normali au primit interdictie de a intra la sedintele PUBLICE din Primarie, desi acestia se inscrisesera pe liste si indeplinisera toate formalitatile.

In premiera in Romania post-comunista, o pagina PUBLICA, reprezentand o institutie PUBLICA – Primaria Municipiului Bucuresti, sustinuta din banii cetatenilor, a devenit un vehicul de propaganda pentru o vremelnica primarita – Gabriela Firea. Dupa ce a fost huiduita de un stadion intreg, Gabriela Firea “s-a razbunat” interzicand, de asemenea, ORICE comentarii negative pe pagina OFICIALA de Facebook a Primariei Bucuresti.

Subliniem ca, desi wall-street.ro a cerut explicatii oficiale, PMB nu a raspuns.

9. PMB a abandonat patrimonicul cultural, pervertind activitatile cultural-artistice

Viata culturala a orasului nu a cunoscut nicio ameliorare in mandatul actualului primar. Daca in campanie Gabriela Firea punea accentul pe necesitatea renovarii monumentelor istorice, ulterior a dovedit ca, de fapt, nu respecta mostenirea arhitecturala si identitara a Capitalei. Achizitia Hotelului Concordia, locul in care s-a hotarat crearea Romaniei moderne, s-a transformat pe parcurs in intentia de cumparare a unei cladiri anonime de pe strada Lipscani, scrie Platforma-demos.ro.

Dorinta de a inregistra succese politice facile a rezultat in inaugurarea Arcului de Triumf in noiembrie 2016, inainte de a se fi facut receptia lucrarilor. Momentul de varf al incalcarii promisiunii electorale referitoare la patrimoniu la constituit varuirea monumentelor istorice aflate in administrarea PMB de pe Calea Victoriei.

Bilantul administratiei locale bucurestene in domeniul protejarii patrimoniului imobil este dezastruos: Zero monumente istorice renovate, zero regulamente pentru zone protejate revizuite, zero consolidari ale cladirilor, zero fatade renovate. Trebuie mentionat si refuzul de punere in executare a hotararilor judecatoresti de demolare a Cathedral Plaza, unde relatiile personale au contat mai mult decat legalitatea.

Bulevardul Culturii ca zona pietonala care sa ofere bucurestenilor si turistilor un mediu urban calm si relaxant, trecand pe langa cele mai importante institutii culturale, este inexistent. Autobuzul cultural inaugurat cu mult fast este binevenit, dar nu e clar in ce masura ajuta turismul. Finantarile pentru sectorul creativ cultural nu s-au materializat, iar crearea unor mecanisme consultative in domeniul cultural au ramas doar in programul electoral. Deturnarea activitatilor sociale sau culturale a cunoscut un punct culminant prin intentia de a organiza Targul de Craciun din 2017 in Piata Victoriei - un eveniment nu cultural ci politic.

Avalansa de evenimente culturale a avut scopul imbunatatirii imaginii personale a primarului general, independent de o strategie culturala. Mai mult, Primaria Capitalei a finantat generos concerte pe tot teritoriul Romaniei, evenimente ce au avut drept scop intarirea bazei de sustinere a primarului in interiorul partidului de guvernare.

Ce a REUSIT PMB in cei doi ani

Cateva dintre promisiunile Gabrielei Firea din campanie s-au implinit. O pondere extrem de mica, din pacate. Vom scoate in evidenta si pe acestea:

  1. Cinema Gloria si Favorit au devenit centre multiculturale, asa cum a promis in campania din 2016.
  2. Parteneriat cu organizatorii Festivalului Enescu pentru difuzarea in aer liber.
  3. Implementarea Regulamentului privind elaborarea si avizarea planurilor de amenajare peisagistica a parcurilor/gradinilor publice, a scuarurilor si a spatiilor verzi aferente cailor de circulatie sau cursurilor de apa existente pe teritoriul Municipiului Bucuresti, astazi acesta se afla in dezbatere publica pe site-ul PMB.
  4. PROEDUS – proiect pentru tineri si cadrele didactice - Permanentizarea evenimentelor culturale, sportive, stiintifice si artistice, care pot deveni un punct de referinta pentru Bucuresti. Aici ma refer la Gala de premiere a olimpicilor, Competitii sportive intre licee, campionate, festivaluri. In acest context, imi propun continuarea finantarii Centrului de Proiecte si Programe Educationale si Sportive pentru Copii si Tineret - PROEDUS pentru proiectele si programele implementate in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti in beneficiul elevilor si cadrelor didactice din Capitala.
  5. Participarea la simpozioane, conferinte, targuri si expozitii pentru promovarea Bucurestiului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri