Vlad Voiculescu, candidatul USR-PLUS la Primăria Capitalei, a declarat că va face totul pentru ca la alegerile locale să fie un singur candidat al dreptei, care să aibă astfel șanse să o învingă pe Gabriela Firea, candidatul PSD. În cadrul interviului pentru wall-street.ro, Voiculescu a prezentat soluțiile la problemele Bucureștiului și a răspuns întrebărilor despre neregulile din spitalele aflate în subordinea instituției.

Vlad Voiculescu este economist, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș. Anterior, a lucrat în cadrul Dexia Bank, Volksbank International și Erste Group Bank din Viena, Austria. El a fondat Magicamp, o tabără pentru copiii bolnavi de cancer.

Publicația wall-street.ro începe proiectul „Primar de București”, în care stăm de vorbă cu candidații la Primăria Capitalei despre administrația orașului, de la construcția de spitale la poluarea aerului.

Wall-street.ro (WS.): Bugetul Primăriei Capitalei este de X lei, fără să dăm un număr. Cum intenționați să îl împărțiți?

Vlad Voiculescu (V.V.): Nu cred că primarul trebuie să împartă bugetul și cred că mai întâi trebuie să aibă toate datele și toți oamenii la masă. M-aș uita, pe de-o parte, la cheltuielile care trebuie făcute și aș stabili ce se poate eficientiza, care sunt proiectele începute care trebuie finalizate și abia apoi trebuie văzut care este bugetul de investiții pentru proiecte noi. Ne mai uităm și la ce venituri poți avea din fonduri europene, dar și la potențiale surse de finanțare, separat de bugetul primăriei, vorbind de parteneriate public-private și concesiuni, care să aducă venituri suplimentare la buget și să acopere nevoia de finanțare.

WS.: Credeți în parteneriatul public-privat? Vă întreb în contextul în care mai multe proiecte de autostrăzi au fost propuse pentru PPP, dar nu au reușit.

V.V.: Trebuie menționat că foarte multe proiecte în parteneriat public-privat eșuează, pentru că nu există capacitate administrativă de partea administrației. De multe ori, incompetența vine la pachet cu dorința de a fura bani. Deci, ai nevoie de oameni cinstiți și de proiecte bine pregătite. Dacă proiectele sunt bine pregătite și ai o echipă de implementare, parteneriatul public-privat poate să fie o opțiune. Sunt mai multe proiecte care pot fi făcute în PPP, precum spitale, partea de investiție și mentenanță, nu cea de operare.

WS.: Revenim la mandatul dumneavoastră, care sunt primele trei priorități?

V.V.: La capitolul „obligatoriu”: mobilitatea, o chestiune pe care poți să o măsori economic, te uiți la nervii oamenilor, la faptul că pierdem jumătate de oră dimineața și jumătate de oră seara. Vremea pierdută se măsoară în veniturile și sănătatea oamenilor și în veniturile de la bugetul Capitalei.

WS.: Care sunt soluțiile?

V.V.: Trebuie să iei mașinile de pe străzi, peste tot, acolo unde se poate. Asta înseamnă mașinile parcate. Avem nevoie de un program de parcări de reședință, parcări de cartier, acestea vor fi făcute într-un program pilot deja din primul an. Apoi, ai nevoie de benzi unice pentru transportul în comun, de piste de bicicletă, de modernizat infrastructura pentru tramvaie și troliebuze, două mijloace de transport ecologice cărora nu înțeleg de ce nu li s-a dat mai multă atenție. Trebuie revizuită întreaga strategie de mobilitate în București, STB-ul trebuie reformat; în momentul acesta, ce se întâmplă acolo este o lipsă de eficiență și lipsă de respect a cheltuirii banului public. Pe scurt, doar atunci când transportul în comun va fi punctual, predictibil, eficient și curat, atunci o să putem să le oferim oamenilor opțiuni pentru a renunța la mersul cu mașina personală.

WS.: Și a doua prioritate și câteva soluții?

V.V.: Dacă rămânem la capitolul „trebuie”, menționez problema termoficării, soluția de apă caldă și căldură a peste 500.000 de apartamente din București. Nu există alternativă a termoficării în acest moment. Este nevoie de un program de investiții serios, pe următorii cinci ani, așa încât să salvezi acest sistem. Nu putem să facem centrale de apartament, ar fi un dezastru pentru București, din punctul de vedere al poluării, dar nici nu se poate asigura infrastructura de gaze în Capitală, experții îmi spun că ar dura între 15 și 20 de ani. Trebuie să clarificăm situația juridică a Elcen-ului sau a Radet-ului, trebuie făcut un audit energetic la nivelul întregii Capitale. După ce avem o strategie energetică, o comunicăm oamenilor. Dacă aplicăm punct cu punct strategia de investiții, atunci o să recăpătăm încrederea oamenilor. Nu numai că oamenii nu se vor mai debranșa, dar clădirile rezidențiale sau de birouri noi să vrea să se racordeze la Radet.

WS.: Și a treia prioritate a mandatului?

V.V.: Dacă rămânem la capitolul „trebuie”, e necesar să luăm măsuri împotriva cutremurului. Trebuie creat un fond special care să facă investițiile importante în propriile locuințe. Lucrările ar trebui accelerate de Compania Municipală de Consolidări, care ar putea să fie ce ne trebuie, acea companie municipală ar putea fi păstrată. Dincolo de asta, avem nevoie de mecanisme financiare care să îl încurajeze pe fiecare om să își protejeze sănătatea și viața, a lui și a familiei lui. Aici avem mijloace destule, de la fondul de garantare, la subvenționarea dobânzii și altele. Aș pune acest lucru la pachet cu eficiența energetică. Clădirile trebuie izolate, o să începem cu clădirile publice – sunt fonduri disponibile în noul buget european.

WS.: Tot referitor la bugetul Capitalei, intenționați să sprijiniți prin bani publici Catedrala Mântuirii Neamului?

V.V.: Cred că în București avem foarte multe priorități. Prioritățile zero pentru mine sunt cele care țin de sănătatea oamenilor. Dacă rămân bani, dacă se întâmplă ceva și nu putem să cheltuim bani pentru lucrurile care țin de viața, de sănătatea și de siguranța bucureștenilor și a oamenilor care vin aici, atunci poate că trebuie întrebați oamenii și dacă își doresc, putem, dar prioritățile sunt altele.

WS.: Veți acorda gratuități cetățenilor: vouchere pentru biciclete, mașini sau altele?

V.V.: Politicile publice trebuie să aibă la bază un studiu de impact, să aibă la bază niște obiective foarte clare și atingerea acelor obiective trebuie măsurată transparent. Avem nevoie să știm la ce au ajutat voucherele pentru excursii în Grecia date vârstnicilor din București. Avem nevoie să știm care a fost impactul pozitiv al voucherelor pentru biciclete.

WS.: În ultimii ani a fost o serie de nereguli sesizate în spitalele din subordinea Primăriei Municipiului București. Care credeți că este sursa neregulilor în spitale?

V.V.: Sursa neregulilor în spitale este managementul mai mult decât defectuos, este managementul politizat, corupt al majorității covârșitoare a spitalelor din subordinea primăriei.

WS.: Cum l-ați depolitiza?

V.V.: Așa cum am început în 2016, cu ordonanța 79/2016, care spunea că managerul nu poate să fie șef la partid. De asemenea, am spus atunci că trebuie să definim anumite incompatibilități, adică maagerul de spital să nu încheie contracte cu vărul sau cu soția.

WS.: Legat de un concurs pentru postul de manager al spitalului?

V.V.: Asta am făcut în 2016, când am spus că managerii de spital ar trebui să dea un concurs public, că ar trebui prezentat un proiect cu obiective, apoi să măsori îndeplinirea acelor obiective. Mai mult, orice achiziție de peste 5.000 de euro, va trebui să fie făcută publică.

WS.: Ce părere aveți despre construcția unui spital metropolitan?

V.V.: Foarte bine, aștept să văd studiul de fezabilitate. Am primit și eu, pe surse, studiul de fezabilitate, și arată ca o glumă proastă.

WS.: Veți încerca să limitați autorizațiile de construcție emise pe spații verzi sau în zone protejate? Dacă da, cum?

V.V.: Da, respectând legea, cu strictețe, fără excepție. Mai mult, suntem unul dintre puținele orașe din România care funcționează fără plan urbanistic general (PUG). Avem nevoie de un PUG care să includă toată zona metropolitană, avem nevoie să planificăm nu numai pentru zona metropolitană, ci și pentru județul Ilfov.

WS.: Menționați anterior că ați păstra Compania de Consolidări. Ce alte companii păstrați și ce companii desființați?

V.V.: E clar că trebuie făcută o analiză, unele nu au ce căuta. Avem nevoie de concurență, iar unele companii instituie monopol pe piață. Alte companii sunt, însă, pur și simplu tocătoare de bani, precum Compania de Iluminat Public.

WS.: Ce șanse are un candidat unic al dreptei să învingă candidatul Partidului Social Democrat? Ce șanse aveți dumneavoastră să câștigați Primăria Capitalei?

V.V.: Un candidat unic are 100% șanse să o învingă pe Gabriela Firea. Gabriela Firea nu trece de 30%.

WS.: Și dumneavostră ce șanse aveți în cursă cu alți candidați ai dreptei?

V.V.: Dacă vor fi trei sau patru candidați din partea dreptei, șansele sunt ca Gabriela Firea să învingă. Ar fi o greșeală enormă și asta cred că a învățat toată lumea. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat în 2016, când PNL și Nicușor Dan au candidat separat. Au fost patru ani, poate că s-a mai învățat între timp.

WS.: Poate că o partea din oamenii care votează au învățat ceva din asta, dar oare au învățat cei care îi propun pe cei care trebuie votați?

V.V.: Responsabilitatea este, în primul rând, a politicienilor, nu este a celor care votează sau nu votează. Responsabilitatea politicienilor este enormă. Eu vă asigur că simt responsabilitatea aceasta și o să fac tot ce ține de mine ca în alegerile de anul acesta să avem un singur candidat, respectiv o construcție, astfel încât lucrurile să arate complet diferit după iunie, anul acesta, pentru bucureșteni și pentru România.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri