România a depășit un nou record, raportând peste 3.500 de cazuri în ultimele 4 de ore. În acest sens, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, insistă pentru o strategie predictivă, care să vină cu soluții pentru ceea ce urmează să se întâmple în România, nu pentru ceea ce avem în prezent.

Cu un procent de 5% din pacienți în ATI și cu o mortalitate de 3%, România încearcă să facă față valului al doilea al pandemiei.

”Avem nevoie de o strategie predictivă, care să vină cu soluții pentru ceea ce urmează, nu pentru ceea ce avem acum. În mod cert, în prezent ne confruntăm cu o creștere tot mai rapidă. Am trecut de platoul de 1.500 de cazuri pe zi în șapte zile, am trecut de cel de 2.000 de cazuri pe zi în patru zile, iar pe cel de 3.000 l-am depășit deja”, a explicat Alexandru Rafila.

Tot profesorul face referire și la infectările care au avut loc în unitățile de învățământ, despre care menționează că nu reprezintă cel mai mare risc al României.

”Doar 1% dintre școlile din România se află în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că cele mai multe infectări nu vin de acolo”, mai spune Rafila.

În schimb, Rafila dă vina pe proasta gestionare a transportului public în comun, unde se formează cele mai multe aglomerări de persoane.

„Aș face un apel către toți agenții economici să stabilească programe decalate pe durata a două ore. Această decizie ar fi lutaă în conformitate cu programele Societății de Transport București (STB) și Metrorex. Dacă reușim să decongestionăm traficul și reducem aglomerările de oameni, vom diminua și rata de transmitere în comunitate, care este una foarte are, în prezent”, a declarat Rafila.

4.000 de cazuri zilnic, 200 la ATI

Un număr mare de cazuri zilnic generează o cotă parte de cazuri în ATI. Chiar dacă pacienții nu ajung imediat în Terapie Intensivă, creșterea este constantă, iar secțiile se vor umple cu aceeași rapiditate a transmiterii comunitare.

Dacă vom atinge 4.000 de cazuri pe zi, în maximum două săptămâni vom avea în jur de 200 de pacienți în plus la ATI.

De asemenea, Alexandru Rafila a întărit mențiunea făcută de Ministrul Sănătății, prin care nu toate cazurile din ATI ar trebui să se afle în secțiile cu pricina.

”Nu toți cei internați la ATI au nevoie de intubație. E nevoie de includerea altor unități medicale, care au astfel de specificații, pentru diminuarea presiunii din unitățile medicale suport COVID-19”, a precizat Rafila.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri