Ioana Mihailă, medic și proprietară a unei clinici medicale private, este candidata Alianței USR-PLUS la Primăria Oradea. Într-un interviu acordat wall-street.ro în cadrul proiectului editorial „Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări”, Mihăila vorbește despre prioritățile agendei sale, dar și despre proiectele bune începute de actualul edil al orașului, Ilie Bolojan, pe care le va continua.

„Alegeri locale 2020: promisiuni versus așteptări” este proiectul editorial lansat de wall-street.ro, în care stăm de vorbă cu candidații la primărie din țară, pentru a afla ce promit, dar și cu antreprenorii din orașele României, pentru a scoate la iveală nevoile mediului de afaceri.

Wall-street.ro: Sunteți medic, aveți o clinică privată. Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele probleme ale gestionării pandemiei de Coronavirus în România, cele pe care le remarcați în Oradea?

Ioana Mihailă: Pandemia, ca orice criză care destabilizează sistemul sanitar, arată problemele sistemului, care sunt preexistente și pentru care pașii înainte au fost făcuți foarte timid și foarte lent și, uneori, deloc eficient. Cum a fost gestionată în România? Cred că având în vedere contextul, a fost gestionată cât de bine s-a putut. Mă refer la context ca la lipsa investițiilor cu impact direct în sănătate, dar mai ales politizarea sistemului sanitar și a structurilor de decizie din sistemul sanitar.

Cred că foarte mult rău ne-a făcut tocmai această șovăială a DSP-urilor de la nivel județean. Cred că a fost bine că am luat acele măsuri de restricții în prima lună de pandemie, pentru că, în lipsa lor, nu am fi avut timp să ne pregătim pentru ce se întâmplă în prezent.

La nivelul județului Bihor, cred că s-a făcut cât de bine s-a putut. Faptul că autoritățile din Bihor au decis să se aprovizioneze cu echipamente de protecție și cu echipamente de testare singure a ajutat foarte mult. Un avantaj pe care îl avem acum este că infecțiile în rândul personalului medical sunt încă într-un număr redus.

Cred că o foarte mare problemă este lipsa digitalizării în sistemul de sănătate. În 2012 a fost deja pornit dosarul electronic de sănătate, a fost funcțional pentru câteva luni, dar nici acum el nu este funcțional. Pe de-o parte, din cauza problemelor legislative, pe de altă parte, din cauză că implementarea sa nu a fost una bună. Acum ne aflăm în situația în care DSP-urile centralizează pe diverse tabele în Excel datele pacienților care sună, acestea nu sunt contabilizate împreună. Atunci când va apărea vaccinul, medicul de familie nu va ști câți pacienți au trecut deja prin infecție sau câți pacienți la risc sunt. Toată această lipsă de date este un impediment pentru noi în a gestiona orice situație critică din sistemul de sănătate. Toată această lipsă de interconectare a datelor ne trage foarte mult în jos.

"One stop shop" la primărie

Wall-street.ro: Cum stă Oradea la capitolul de interconectare a datelor? Este digitalizarea instituțiilor unul dintre obiectivele de pe agenda dumneavostră sau actualul edil, Ilie Bolojan, a rezolvat problema?

Ioana Mihailă: Actualul edil a făcut pași importanți în domeniul digitalizării, dar încă lipsește interconectarea în Oradea. Una dintre prioritățile pe care le avem și care chiar se suprapune domeniului antreprenoriatului este acest „one stop shop”. Antreprenorul vine o singură dată în primărie, depune un singur act, iar toate instituțiile publice au la dispoziție acel act, fără să îl mai ceară încă o dată.

Wall-street.ro: Dar ce măsuri aveți pentru cetățeni, cei care nu sunt antreprenori, în materie de interconectare a datelor, astfel încât să nu mai fie nevoiți să meargă într-un loc pentru o taxă, în altul pentru o ștampilă și așa mai departe?

Ioana Mihăilă: Pe lângă acest „one stop shop” pentru antreprenori, este și conceptul „o singură dată în relația cu cetățeanul”. Spre exemplu, oferim autorităților locale o singură dată un extras de carte funciară, iar autoritățile nu ni le solicită cât timp este valabil. Există Ghișeul Electronic în Oradea pentru a plăti taxele și impozitele, el este funcțional. Cred că ar trebui promovată mai mult relația între cetățean și autoritatea locală, iar partea de ghișeu să fie păstrată pentru cetățenii care au probleme cu adaptarea la acest sistem digital și să nu fie supraîncărcată de toți cei care trebuie să plătească taxe și impozite sau care au nevoie de altfel de avize de la primărie.

Wall-street.ro: Candidați acum la primăria orașului Oradea. De ce?

Ioana Mihailă: De ce am intrat în politică? De nervi. De ce candidez? Știu că sună clișeic, dar din dorința de a face mai mult decât fac din domeniul medical. Am intrat în politică de nervi, pentru că sistemul medical, de care mă lovesc zi de zi, din poziția de prestator de servicii, are multe hibe. La un moment dat, în 2018, eram între „a pleca din țară” și „a face ceva”, iar acel „ceva” era foarte nedefinit, foarte vag, pentru a schimba lucrurile în bine. Atunci am decis să mă alătur platformei România 100 și Partidului PLUS.

Motivația de a candida la locale vine din experiența de zece ani în care stau și vorbesc 6-8 ore cu pacienții și îmi dau seama că multe din lucruri nu pot fi rezolvate în cabinet. Fie pentru că unele medicamente sunt prea scumpe sau că problema de sănătate mai are alte zece probleme care nu pot fi rezolvate în cabinet. Exemplul tipic este al mamelor care au copii cu dizabilități și care au o stare fizică precară, din cauza stresului cronic de care suferă și a lipsei de ajutor din partea autorităților statului, a lispei de susținere din partea ONG-urilor. Copiii pot fi ajutați dacă proiectarea urbană este altfel, astfel încât ei să poată merge pe jos la școală, de exemplu, sau să aibă șansa de a avea o sală de sport, unde să poată face sport aproape de casă. Prioritizarea investițiilor de către administrația locală are, probabil, un impact mai mare asupra sănătății decât acele 20%, procente pe care le poate impacta sistemul.

"Să punem tot pe site-ul primăriei"

Wall-street.ro: Care sunt primele trei priorități pe care le aveți pe agendă, odată ce ajungeți primar al Oradei?

Ioana Mihailă: Pe chestiuni administrative, consider că este foarte important să transparentizăm. Vrem să transparentizăm activele municipale, să punem pe site-ul primăriei tot ce are ea. Astfel, antreprenorii vor fi mai încurajați să investească știind că există un spațiu disponibil pentru închiriere într-o anumită zonă sau un teren unde se plănuiește o construcție în parteneriat public-privat. Apoi, dorim și transparentizarea contractelor de investiții pe care primăria le are în derulare și a achizițiilor publice. Am vrea să implementăm acest lucru în primele 100 de zile de mandat.

Avem capitolul „social-educație-sănătate”. Dorim ca aceste trei servicii să le vedem integrate. Atunci, pe lângă faptul că primăria are un compartiment „Management spitale”, am vrea să avem și un compartiment „Management educație”, așa încât să putem pune la aceeași masă Inspectoratul Școlar Județean, Universitatea, dar și sindicatul profesorilor și ONG-urile active în domeniul educației și tineretului. Astfel, împreună vor gândi cele mai bune soluții pentru aceste domenii.

Oradea, oraș verde

O altă prioitate este legată de „orașul verde”, mă refer la întreg orașul, adică să acordăm atenție și spațiilor verzi din cartiere, așa încât oamenii din cartiere să aibă posibilitatea de a-și petrece timpul într-o zonă verde la o distanță mică de casa lor. De asemenea, vrem să investim într-o mobilitate urbană durabilă. Comparativ cu alte zone din țară, noi stăm bine la infrastructura rutieră, dar proiectăm în continuare orașul pentru mașini, așa cum făceam orașele din Vest în 1970. Facem parcări în centrul orașelor, facem pasaje subterane și supraterane, dar nu ne gândim la cum trece pietonul de pe-o parte pe altă și nu am construit nicio pistă de biciclete la standarde, în ultimii 4 ani. Atunci, trebuie să schimbăm filozofia în care gândim mobilitatea urbană, să o proiectăm la scară umană și să facem orașul prietenos cu pietonul și cu biciclistul.

Wall-street.ro: Care sunt trei lucrurile bune făcute de actualul primar al orașului Oradea, Ilie Bolojan, și pe care le-ați continua dacă ați ajunge primar?

Ioana Mihailă: Toată această investiție în infrastructură, mai ales cea care a ținut de decongestionarea traficului din oraș – centura care funcționează, este un lucru bun. Faptul că avem infrastructură și suntem situați în apropierea vămii Borș a determinat creșterea numărului de angajați în serviciile de transport. Cred că asta este o cale de dezvoltare în continuare. Există un proiect intermodal la Episcopia Bihor despre care cred că este o investiție care trebuie continuată. În următorii patru ani este prevăzut, din fonduri guvernamentale și europene, un proiect de electrificare a liniei ferate Cluj - Episcopia Bihor. Cred că va impulsiona în continuare dezvoltarea serviciilor de transport în această zonă.

De asemenea, parcurile industriale cred că sunt o investiție bună. Faptul că se construiește un nou parc industrial pe zona fostei centrale electrice CET 2 este, de asemenea, o investiție bună, dar trebuie să vedem pe cine chemăm în acest parc industrial, trebuie să începem să contactăm investitori care dezvoltă industrii cu salarii mai mari decât industria prelucrătoare, cum este industria farma sau cea chimică, de exemplu.

Pe partea de energie termică, s-a investit într-o nouă centrală termică, dar costurile pentru populație se mențin încă crescute. Au început proiecte pentru a furniza energie geotermală. Cred că acestea ar trebui continuate și amplificate, mai ales că acum avem oportunitatea din pactul geologic european de a accesa fonduri europene specific pentru diversificarea surselor regenerabile. Energia geotermală există în Oradea și dacă o folosim într-un mod corect, astfel încât să nu afectăm pânză freatică, coșul energetic pentru orădean poate să fie modificat, cu o creștere a ponderii în energia geotermală și, implicit, o reducere a costului cu energia termică pentru toți orădenii.

Wall-street.ro: Revin la prioritățile pentru antreprenori. Menționați acel „one stop shop”. Ați vorbit cu antreprenorii? Care sunt problemele pe care ei le au și la care au nevoie de soluții?

Ioana Mihailă: Cred că principala probleemă este lipsa forței de muncă calificată. Antreprenorii trebuie să asigure transportul angajaților din zone din ce în ce mai îndepărtate de oraș. Pe de altă parte, trebuie să investească foarte mult în formarea profesională la locul de muncă, ceea ce pentru ei implică un cost destul de mare. O altă problemă este legată de lipsa de predictibilitate.

Este important să punem la aceeași masă formatorii – Inspectoratul de Muncă, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul Școlar Județean – și beneficiarii indirecți ai celor care formează forța de muncă și să adaptăm formarea forței de muncă la nevoile reale ale pieței. Trebuie să pornim în acest proces educațional de foarte timpuriu, trebuie să ne gândim inclusiv la a reduce riscul de abandon școlar – trebuie să ne uităm la cartierele defavorizate, la comunele din zona metropolitană.

Pe partea de predictibilitate, trebuie să avem o zonificare clară a orașului și a zonei metropolitane. Dacă un antreprenor dorește să aibă o fabrică într-o anumită zonă, să nu se întâmple ca după cinci ani de zile, accesul mașinilor de mare tonaj să fie interzis. De asemenea, trebuie să adaptăm impozitele la acea zonă, astfel încât să nu existe variații bruște de impozite.

Pentru micii antreprenori, costurile cu consultanța cu fondurile europene sunt, de multe ori, foarte greu de suportat. Așadar, în Primărie ar fi un demers binevenit realizare unui birou de informare, nu unul care le va face tot proiectul de la A la Z, ci unul unde să capete minimum de informații legat de fondurile europene și guvernamentale.

Wall-street.ro: Care credeți că ar fi relația între dumneavoastră și Ilie Bolojan, dacă veți câștiga Primăria Oradea, iar dânsul Consiliul Județean Bihor?

Ioana Mihailă: Cred că atâta vreme cât amândoi ne-am concentra pe proiecte, iar Ilie Bolojan este omul care face acest lucru, nu văd de ce relația nu ar fi una constructivă. Cred că amândoi înțelegem că atât orașul Oradea, cât și județul Bihor trebuie să se dezvolte, amândoi înțelegem că un pol urban de creștere nu se limitează la oraș, ci și la zonele din jur și la instituții. Nu cred că ar fi probleme de colaborare.

Wall-street.ro: Care sunt principalii contracandidați pentru dumneavoastră la alegerile din această toamnă și cu ce șanse sunteți cotată în sondaje?

Ioana Mihailă: Noi nu am făcut un sondaj. Actualul edil a decis să nu mai candideze, iar actualul candidat de la PNL beneficiază de un transfer de imagine destul de mare de la domnul Bolojan. Cred că domnul Birta este principalul contracandidat, care este acum viceprimar.

Sursa foto: Arhiva Ioana Mihăilă

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri