Traian Băsescu a comentat, într-un interviu acordat wall-street.ro, situaţia fierbinte din Ucraina. Astfel, fostul preşedinte a atras atenţia asupra riscurilor la care este expusă Republica Moldova, dar a precizat că nici ţara noastră nu este 100% în afara unui pericol. Mai mult, Băsescu a condamnat sancţiunile luate de către Uniunea Europeană, aşteptându-se ca acestea să fie drastice. ,,Aş fi convocat CSAT, la fel ca Iohannis", a mai declarat Traian Băsescu.

Wall-Street.ro: Ce se va întâmpla daca Rusia preia controlul Kievului?

Traian Băsescu: Va fi un dezastru pentru Europa și va fi rezultatul concesiilor continue pe care Uniunea Europeană, în frunte cu Germania și cu Olanda, le-au făcut Rusiei. Nu s-a întâmplat nimic după Transnistria, nu s-a întâmplat nimic după ocuparea teritoriilor georgiene Osetia de Sud și Abhazia, nu s-a întâmplat nimic după ocuparea Crimeei și a Donbassului.

Am ajuns să vedem că Putin e convins că nimic nu i se poate întâmpla și veți vedea acum sancțiunile nu vor merge până la limita maximă la care ar trebui să meargă. Asta pentru că foarte multe companii din Germania, Olanda, Franța, Italia, au mari interese economice în Rusia.

- Traian Băsescu -

Wall-Street.ro: Avem garanţie că Putin nu se opreşte?

Traian Băsescu: Ar trebui să luăm în considerare că fără o descurajare foarte puternică, adică o mobilizare masivă de forțe NATO pe flancul estic, ne putem aștepta la orice.

Wall-Street.ro: Unde credeţi că eram azi dacă nu aţi fi negociat dumneavoastră scutul de la Deveselu şi politica de securitate, apartenenţa noastră la NATO Şi UE?

Traian Băsescu: Aș adăuga și parteneriatul strategic cu SUA, care are ca și componentă de securitate, care a fost negociat chiar cu Biden, când era vicepreședinte. Eram unde suntem și acum în NATO, dar cu credibilitate mai mare sau mai mică în funcție de ce făceam.

Aș spune că România are garanții maxime de securitate, dar niciodată în probleme de securitate maxim nu poate însemna 100%. Când nu este sută la sută garantată securitate, e bine să te pregătești ce e mai rău, ca o prevenire pentru ce s-ar putea întâmpla.
- Traian Băsescu -

Wall-Street.ro: Ce înseamnă prezenţa armatei ruse la 45 de km de granita României, pe Insula Şerpilor?

Traian Băsescu: Nu înseamnă puţin, dar aş vrea să liniştesc pe cei care spuneau despre gazele noastre din Marea Neagră că nu o să le mai putem exploata. E o prostie! La Haga, noi ne-am câştigat un teritoriu, o suprafaţă din Marea Neagră, ceea ce înseamnă că nu avem niciun risc, o hotărâre a Tribunalului de la Haga este definitivă şi nu avem tangenţă cu faptul că ruşii au ocupat Insula Şerpilor.

Wall-Street.ro: Dacă aţi fi azi preşedintele României, care ar fi prima iniţiativă pe care aţi lua-o?

Traian Băsescu: Aş convoca CSAT, ceea ce a făcut şi Iohannis (râde).

Citiţi şi Iohannis: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale

Traian Băsescu: Solidaritatea e doar declarată, nu şi aplicată

Wall-Street.ro​​​​​​​: Cum vi se par sancţiunile luate de UE?

Traian Băsescu: Încă slabe şi această evitare a acţionării butonului de sancţiune care înseamnă scoaterea Rusiei din sistemul Swift ne arată că nu suntem solidari cu Ucraina.

Solidaritatea UE e doar declarată, nu şi aplicată.

- Traian Băsescu -

Te-ar putea interesa şi; Germania, Italia și Ungaria, acuzate că blochează sancțiunile dure împotriva Rusiei

Wall-Street.ro​​​​​​​: Credeţi că este posibil să crească riscurile în ceea ce o priveşte pe Republica Moldova?

Traian Băsescu: Da. Toate fostele republici unionale, Ucraina, Georgia, Republica Moldova sunt în situaţie de risc. Trebuie să recunoaştem că parte din situaţia în care au ajuns este și din cauza lor. Au fost perioade de oscilaţii, perioade în care ba au fost cu Moscova, vorbesc de ultimii 30 de ani, ba au fost cu Bruxelles-ul, în funcţie de cine a câştigat alegerile. Mai urât este că, indiferent cine a fost a putere, a încercat să sugă la două mame: şi de la Moscova şi de la Bruxelles. Au ajuns în situaţie de insecuritate de ceea ce au crezut că este şmecheria lor, inteligenţa lor diplomatică. În realitate, şi-au sabotat stabilirea unei linii ferme către o direcţie. Foarte bine. Vrei cu Uniunea Europeană? Apoi ţine-o 30 de ani cu Uniunea Europeană, cum a făcut România. Nu am avut oscilaţii, ei au avut şi plătesc acest cost.

Citiţi şi LIVE UPDATE | Război în Ucraina: UE vrea să înghețe activele lui Putin și ale lui Lavrov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Razvan Necsulescu
Răzvan a lucrat la cinci televiziuni în București: PRO TV, Kanal D, B1 TV, Realitatea TV şi Antena 1. Originar din Târgoviște, a început ca jurnalist în Capitală în anul 1996 la Sport XXI. Ulterior, a lucrat la Gazeta Sporturilor şi la Prosport. A mai fost redactor-şef de reviste de integrame la Editura Flacăra şi jurnalist la Asociaţia pentru Monitorizare Prospecţie Mediu şi Ecologie. A decis să se alăture Redacției Wall-Street.ro pentru că acest lucru...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri