Piese ce au aparţinut regelui Carol I, reginei Elisabeta, reginei Maria, mareşalului Ion Antonescu ori regelui Mihai I vor fi scoase la licitaţie, pe 19 mai, la o sesiune organizată de casa Artmark, relatează Agerpres.

În cadrul licitaţiei "Un secol de Istorie - de la monarhie la comunism. Licitaţie de Artă şi Istorie", o apariţie spectaculoasă, potrivit Artmark, este un evantai de mătase, pictat de regina Elisabeta, cu aur coloidal, cu scene din natură. Piesa de colecţie, cu preţul de pornire de 500 de euro, poartă cifrul regelui Carol I şi al reginei Elisabeta, este înrămată într-o ramă de epocă. Tot din perioada regelui Carol şi a reginei Elisabeta provine şi o linguriţă din argint, probabil parte dintr-un serviciu, care a fost prezentat cuplului regal cu ocazia căsătoriei acestuia, de către primarul de atunci al Bucureştiului, Gheorghe Grigore Cantacuzino. Piesa, cu preţul de pornire de 75 de euro, este embosată cu emblema Bucureştiului şi monograma regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, alături de inscripţionarea datei căsătoriei (1869).

Prima licitație are loc pe 19 mai

Prima parte a licitaţiei din 19 mai reuneşte şi piese ce datează din perioada celui de-al Doilea Război mondial - de la documente emise de liderii politici ai vremii la obiecte personale ale acestora. Astfel, Adolf Hitler semnează în facsimil brevetul acordat preşedintelui Consiliului Curţii de Conturi din Regiunea Transnistria, Ilie Ţabrea. Piesa, datată 24 mai 1943, are preţul de pornire de 100 de euro.

Din aceeaşi perioadă istorică, când regimul monarhic din România a fost dublat de guvernul condus de Ion Antonescu, provin o serie de piese ce au aparţinut mareşalului şi au fost păstrate în familia verişoarei acestuia. Piesa cu cel mai mare preţ de pornire este ceasul de buzunar al mareşalului. Piesa de colecţie, din aur, lăsată soţiei acestuia, are un preţ de pornire de 5.000 de euro.

Tot în cadrul evenimentului din 19 mai sunt scoase la licitaţie şi ultimele scrisori ale mareşalului Ion Antonescu. Scrisorile olografe, cu preţul de pornire de 650 de euro fiecare, au fost redactate de mareşal cu acordul autorităţilor şi trimise pe 31 mai 1946 către soţia mareşalului Maria (Rica) Antonescu (4 pagini) şi către mama acestuia, Litza (2 file). Dincolo de biografia autorului acestor scrisori, condamnat pentru crimele sale de război, cele două piese reprezintă documente istorice unicat care merită cunoscute şi cercetate.

Artmark precizează că proiectul acceptării lor în licitaţie nu urmăreşte cosmetizarea biografiei şi a faptelor mareşalului Ion Antonescu sau edulcorarea, cât de mică, a deciziilor care au dus la Holocaust, ci salvarea unor documente istorice importante şi clasabile în patrimoniul naţional documentar.

În licitaţie se regăseşte şi Manifestul Tineretului Naţional Liberal şi Naţional Ţărănesc din octombrie 1944, care chema la rezistenţă faţă de grupările paramilitare comuniste. Piesa are preţul de pornire de 100 de euro. Un alt exemplar de colecţie, din aceeaşi categorie, este manifestul comunist ilegal camuflat într-un program al cinematografului "Femina". Piesa, cu preţul de pornire de 300 de euro, a fost tipărită de Partidul Comunist sub forma unui fluturaş de reclamă cinematografică pentru a masca manifestul de propagandă. Conţinutul se referă şi la dizolvarea de către Stalin a Internaţionalei a III-a Comuniste, cu sediul la Moscova.

În cadrul sesiunii va putea fi licitat şi un film dedicat prezenţei în România pentru prima dată după 1948 a regelui Mihai I, în aprilie 1992. Caseta video "Monarhia salvează România" are preţul de pornire de 100 de euro.

Până pe 19 mai, piesele istorice pot fi admirate în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă, în intervalul orar 10:00-20:00, dar şi online pe artmark.ro. "Un secol de Istorie - de la monarhie la comunism. Licitaţie de Artă şi Istorie" va avea loc în noul format Timed Online Auction, care presupune desfăşurarea exclusiv online a procedurii de licitaţie, fără prezenţa umană a comisarului de licitaţie, ci administrată automatizat de algoritmul platformei Artmark Live 2.0.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri